Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev invalidsko upokojeni dela na črno

invalidsko upokojeni dela na črno

Mene pa zanima kakšne so kazni pri delu na črnem, če se gre za človeka, ki je bil na svojo željo invalidsko upokojen ? Sedaj pa še težja oz. zahtevnejša dela.

Kakšna dela pa dela in kakšna dela je delal prej (tudi poklic, ki ga je opravljal)? Problem je, da je v pokojninsko invalidski zakonodaji invalidnost opredeljena kot nezmožnost opravljati poklic, za katerega je oseba izučena. To po moji laični presoji pomeni, da pek, ki je v času, ko je bil zaposlen, postal alergičen na moko, se lahko invalidsko upokoji, saj v svojem poklicu (pek) ne more več delati. Še vedno pa lahko dela npr. v gradbeništvu, kmetijstvu (če ravno ne goji pšenice in ne prideluje moke), itd. Torej, ta naša zakonodaja je škrbasta – namesto, da bi osebo (npr. zgoraj navedenega peka) priučila za drug poklic (npr. gradbinca, kmeta), ga invalidsko upokoji. Potem pa pride do takih ekscesov. Tudi moja teta se je invalidsko upokojila, ker ni mogla več opravljati sedečega dela – zdaj pa veselo kmetuje, pa svojega bolnega moža je negovala (dokler ji ni umrl – RIP).

Kazen za delo na črno je pa enaka, ne glede na to, kdo jo opravlja (razen, če je s.p. – v tem primeru je strožja).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close