Invalidska komisija
Pozdravljeni!
Na vas se obračam z vprašanjem glede dela s krajšim delovnim časom. najprej bi opisam mojo situacijo. Pred 10 leti sem zbolel z avtoimuno bolezen, ki je pustila posledice na ledvicah in sem tako pri 22 letih pristal na dializi. V tem času se študiral in bil prijavljen na Zavodu za zaposlovanje RS. kljub temu, da sem že leta 2002 dal zahtevo za oceno invalidnoti pri Zpiz-u so mi zahtevo zavrnili z razlogom, da nimam zavarovanja. Zato sem v tem letu 2002 podal zahtevo za oceno invalidnosti na Zavodu za zaposlavanje, ki mi je po takratnem ZUZIO priznala lastnosti invalidne osebe in izdala odločbo o krajšem delovnem času in prilagojnih delovnih pogojih. vendar vse do leta 2006 nisem našel sebi primerne zaposlitve. Končno sem novembra 2006 našel zaposlitev za 4-urni delovni čas in s tem mi je pričela teči tako delovna kot zavarovalna doba. Po pregledu ZPIZ-1 sem ugotovil, da potrebujem glede na mojo starost in izobrazbo 6. mesecev delovne dobe predno lahko podal zahtevek za uveljavjanje pravice do dela s krajšim delovnim časom. Po preteku 6 mesecov sem prejel vabilo na invalidsko komisijo prve stopnje.Prepričan da mi ta pravica pripada ( vsi sotrpini so polno ali delno invalidsko upokojeni) in bil že prepričan v odločitev komisije. a temu ni bilo tako. Na komisiji so dejali, da ni razloga za oceno kategorije invalidnoti, saj že sedaj delam polovični delovni čas. Kljub mojemu prizadevanju, da jim pojasnim, da sem dobil odločbo po ZUZIU, Zavoda za zaposlovanje o pravici do dela s krajšim delovnim časom, da nisem sam izbral 4-urnega delovnega časa temveč, da mi bolezen ne dopušča polnega delovnika in da sem v vsem pogledih depriviligiran, so oni še vedno vztrajali, da bi moral delati 8 urni delovni oziroma da bi moral imeti pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, da bi oni lahko oceni mojo delovno zmožnost!
Sedaj se sprašujem, kjub temu, da v ZPIZ-1 pod pogoji za pridobitev pravice do dela s krajšim delovnim časom in delno upokojitvijo nikjer ni omenjeno da moraš biti zaposlen za polni delovni čas (8ur). Kaj lahko storim? če je res, da moram delati polni delovni čas, a je to v nasprotju z odločbo ZUZIA ( v primeru da bi pričel delati 8ur)? in kaj bi bilo v primeru, da se sedaj z delodajalcem spremenim pogodbo o zaposlitvi, in sicer za polni delovni čas in po kolikšnem času bi lahko dal ponovno zahtevo za oceno kategorije invalidnosti.
Najlepša hvala, zelo mi boste pomagali z vašim odgovorom!
Prijazen pozdrav!
S.G.
Forum je zaprt za komentiranje.