invalid
Spoštovani!
Najprej lep pozdrav. Na vas se obračam, ker tudi sama rabim informacije in nasvete. Lani novembra so mi po predhodni diagnozi karcinom cerviksa odstranili cerviks, maternico, parametrije in veliko bezgavk. Po operaciji je sledilo še obsevanje s sočasno kemoterapijo. Stara sem 28 let. Prebrala sem, da bi mi na podlagi tega naj bila priznana 60% invalidnost. Ali to drži? Bi potem spadala med invalide tretje katergorije? Sem tudi nezaposlena (delovne dobe imam 2 meseca). Že pred boleznijo sem hotela odpreti sp. Zanima me ali mi sedaj po vsem tem in v kolikor mi priznajo invalidnost tretje kategorije pripada skrajšan delovni čas? Oz. kako je v primeru ko nisi zaposlen, postaneš invalid in želiš sp? Prosim za odgovor, saj dobivam zelo različne informacije.LP
Spoštovani!
Glede na to, da vam bi bila priznana invalidnost 60 % ste po zakonu uvrščeni v II. Kategorijo invalidnosti, saj le-ta določa, da izpolnjujete pogoje za uvrstitev v to kategorijo, če je delovna zmožnost zmanjšana za 50% ali več. Pri tem se ugotavlja vaša preostala delovna zmožnost. Možnost opravljanje dela s krajšim delovnim časom je odvisna od vaše preostale delovne zmožnosti, ki jo ugotavlja invalidska komisija. Ne glede na to, da ste invalid, imate lahko s.p. Naj še dodam, da imate tudi pravico do nadomestila za invalidnost. O vseh vaših pravicah odločajo invalidske komisije, ki začnejo s postopkom priznanja invalidnosti po predlogu vašega osebnega zdravnika – posvetujte se tudi z njim in sprožite potrebne postopke.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Hvala za odgovore. Prosila bi vas, da mi še podate mnenje in sicer na vprašanje: Ali menite, da naj z zdravnikom takoj začneva s postopkom priznanja invalidnosti ali bi bilo smiselno se najprej samozaposliti in šele takrat podati vlogo? Če prav razumem bi mi pravice iz statusa invalida veljale le v primeru, da sem zaposlena?….V seznamu telesnih okvar je konkretno moj primer, vendar ugotavljam, da invalidska komisija na podlagi tega ne dodeli vedno statusa invalida. Zakaj je temu tako? Sama se tudi strinjam, da bi mi invalidnost morali priznati saj sem zapadla v prezgodnjo menopavzo. Če mi torej dodelijo “status” bodo potem na mojo željo ugotavljali če sem zmožna delati 8 ur.? Prosim za odgovore in hvala vam za potrpežljivost.
lp
Spoštovani!
Postopek je najbolje, da začnete takoj – preden se samozaposlite, ker bo tako manj zapletov. Pravice statusa invalida, vam veljajo ne glede na to ali ste zaposleni ali ne, samo, da v primeru, da ste zaposleni, imate pravico do nadomestila in pravico do poklicne rehabilitacije ter pravico do delne invalidske pokojnine. Pravica do dela s krajšim delovnim časom vam miruje za čas brezposelnosti. Invalidska komisija, vam bo po pregledu ugotovila vaše nadaljnje zmožnosti za delo in vas bo po njihovi oceni uvrstila v pripadajočo kategorijo. Če se z njihovo odločitvijo ne bi strinjali imate možnost pritožbe ter spora pred delovnim in socialnim sodiščem.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.