Najdi forum

INVALID

pozdravljeni ker sem invalid,me zanima,pogodbo imam za nedoločen čas za delo 5 dni v tednu in 40-urni delovni čas, v tem času me je komisija invalidsko upokojila za 4 ure,tako da delam 4 ure na dan,nastaja pa problem ker delodajalec hoče da delam še v soboto,ali moram res delat ali ne?

LP

Delaš lahko največ 4 ure na dan, največ 20 ur na teden. Ali je sobota ali ne, ni pomembno. Če delodajalec zahteva več ur na dan ali teden, lahko odkloniš in o zadevi obvestiš inšpekcijo.

ker sem zdaj to prebral mene pa zanima ker imam isto pogodbo kot ta bojan,namreč sem invalid 3.stopnje s tem da lahko delam največ 8 ur na dan,namreč zdaj in v poletnih mesecih se nam delo podaljša za en dan več( 6 dni v tednu),ali jaz lahko tudi odklonin tisti dan,ta dan je namreč v nedelja,tako da bomo začeli delati od nedeljo do petka?

LP

Pozdravljeni,

zakon določa obveznost delodajalca, da delavcu, pri katerem je ugotovljena preostala delovna zmožnost, zagotovi opravljanje dela s krajšim delovnim časom glede na preostalo delovno zmožnost, v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
V nadaljevanju zakon določa, da delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa delavcu, ki dela krajši delovni čas.

Če vam delodajalec odreja dodatno delo, torej preko 20-urnega delovnega časa gre za nedopustno ravnanje delodajalca (takšnega dela vam po zakonu NE SME nalagati).

Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si

miran72, ti imaš status delovnega invalida, vendar si zaposlen za polni delovni čas. To pomeni, da moraš delati tudi nadurno delo, delo ob sobotah, delo v neenakomerno prerazporejenem delovnem času, ipd.. Edina izjema bi bila, če bi v odločbi ZPIZ-a izrecno pisalo, da lahko delaš največ 8 ur dnevno. Kaj takega pa običajno ne piše.

Pozdravljeni,

prepoved opravljanja dela preko polnega delovnega časa velja še za delavca, kateremu bi se po pisnem mnenju izvajalca medicine dela, oblikovanem ob upoštevanju mnenja osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje. Če imate to zapisano v odločbi?

Sicer pa veljajo za nadurno delo vse zakonske omejitve glede odrejanja nadurnega dela: čas in pisna oblika. Poleg tega pa mora obstajati razlog, torej da dela ni mogoče opraviti v polnem delovnem času z ustrezno organizacijo in delitvijo dela, razporeditvijo delovnega časa z uvajanjem novih izmen ali z zaposlitvijo novih delavcev.

Lep pozdrav, info@legas-kranj.si

Piše mi da zaradi zdravstvenih težav ne smem delat več kot 8 ur,rogi69 pa si napisala da lahko delam zdaj še nadure,zakaj?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close