Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev INVALID 3KAT

INVALID 3KAT

SEM INVALID 3 KATEGORIJE IN ME ZANIMA ALI MI DELODAJALEC POD KAKŠNIM POGOJEM NE MORE PREKINITI POGODBE ZA DOL.ČAS-JE MOGOČE KAKŠNA MOŽNOST DA ME NE ODPUSTI S TEGA NASLOVA

POgodbo za določen čas se ne prekine, pač pa ko čas preteče je ni več. Če ne ponudi nove, ostaneš brezposeln. To velja za vse, tudi invalidi niso izjema. Zato pa invalid težko dobi novo zaposlitev za nedoločen čas, ker se delodajalci bojijo, da bi še bolj zbolel, ali hodil v bolniško.(kot da kdorkoli zdrav ne bi mogel).Edino invalidi, ki so zaposleni za nedoločen čas, njih je malo težje odpustiti, vendar, če delodajalec dokaže, da dela za njih nima, jih tudi lahko.

Pozdravljeni!
Kot je že navedeno v prejšnjem odgovoru, delovno razmerje, sklenjeno za določen čas, preneha s potekom pogodbe o zaposlitvi za določen čas, kar velja tudi za delovne invalide.

Vendar v primeru, da delavec ostane na delovnem mestu še po poteku take pogodbe, velja glede na 54. člen ZDR transformacija delovnega razmerja sklenjenega za določen čas v delovno razmerje za nedoločen čas.V kolikor delavec po izteku pogodbe o zaposlitvi pri delodajalcu še vedno dela, vendar brez pravne podlage, lahko od delodajalca v skladu s 204. členom ZDR pisno zahteva, da kršitev odpravi oziroma da svoje obveznosti izpolni in z njim v skladu z ZDR sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Če delodajalec v nadaljnjem roku osmih delovnih dni po vročeni pisni zahtevi ne odpravi kršitve, lahko v roku 30 dni od poteka roka za odpravo kršitev s strani delodajalca, delavec zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem. V primeru spora med delavcem in delodajalcem glede obstoja delovnega razmerja oz. spora o tem, ali gre za delovno razmerje za nedoločen čas, ima delavec možnost s tožbo uveljavljati varstvo svojih pravic pred pristojnim delovnim sodiščem.

Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close