Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis internalizirati

internalizirati

Berem Leta sedmih skomin avtorja Branka Gradišnika. Veliko tujk uporablja, čeprav govori o slovenščini. Pa naj mu bo. Toda tujki iz naslova nikakor ne najdem pravega pomena. Mi zna kdo pomagati? Ne gre za tiskovno napako, saj se beseda pojavlja večkrat.
Za lažje razumevanje pa citiram ves stavek:
“Prav tako se ne nameravam ustavljati pri dejstvu, da argumenti kolektivnega v družbi ne morejo motivirati posameznika, če jih ta ne internalizira – internaliziral pa jih bo samo, če bo od tega imel posredno ali neposredno osebno korist (duševno in telesno ugodje, družbeno priznanje, gmotno blaginjo, položaj ipd)”

Pomeni : “ponotranjiti”, sprejeti za svoje (npr . zunanje norme internaliziramo – sprejmemo za svoje, “ponotranjimo”, tako da postanejo naše lastne notranje norme). Otrok npr. internalizira norme svojih staršev …

Hvala, Veronika.
Saj nekako tako sem tudi razumela, vendar me pa zdaj zanima, zakaj besede nisem našla v slovarju tujk?

Medtem sem prišla kakih 50 strani naprej in naletela še na izraz EKSTERNALIZIRATI. Ali bi torej to pomenilo svoje norme podtakniti, vsiliti (?) drugače mislečim?
Jasno, da tudi te besede ni v slovarju tujk. Sicer pa že vso knjigo berem s slovarjem na kolenih.

Eksternalizirati : “pozunanjiti” ; kaj bi to konkretno pomenilo, pa je verjetno razvidno iz konteksta.

LP !

Še pripomba: obe besedi sta v Besedišču slovenskega jezika, kar pomeni, da so ju sestavljalci SSKJ v jeziku našli oz. izpisali, nato pa so se odločili, da ju ne vključijo v slovar.
Brank(ot)u Gradišniku pa bi veljalo prišepniti, da se v slovenščino lahko “prevedejo” tudi tujke in ne samo (angleška) imena junakov raznih bajk o nekakšnem čudežnem prstanu. Res ne vem, kaj manjka izrazom “ponotranjiti”, “vzeti za svoje” ipd.

Vem, da ne spada sem, pa vendar: ali bi mi kdo znal posredovati Brankov naslov, internetni ali službeni ali domači? Ga ne mislim prav nič kritizirati ali zmerjati. Sploh je to prvič v življenju, da bi avtorju rada nekaj povedala!
Hvala za pomoč doslej!

New Report

Close