Integrirano
Odločila sem se kupiti nov računalnik in vem kaj hočem, ampak me vseeno nekaj zanima.
Na spletnih straneh sem malo primerjala cene in gledala zmogljivosti računalnikov. Nekaj pa mi ne gre v glavo! Kaj pomeni integrirana grafična ali zvočna kartica. Kakšna to sploh je in koliko je zmogljiva oz. koliko je kaj “dobra”. Je integrirano dobro ali slabo???
Prosim vas, če mi malo tole razložite.
Lahko pa mi tudi priporočite kakšen dober poceni računalnik, in če se da dobiti dober računalnik za cca. 15 tisoč sit.
Hvala!!!
Integrirana pomeni, da je zvočna (ali video ali modem itd) kartice ni posebej ampak je kar delana v mikrovezje same mame plošče. ali je to dobro ali slabo je težko reči: po eni strani je to veliko ceneje; kot kupovati vsako reč posebej; po drugi strani pa pravzaprav nikoli ne veš; kaj dobiš; običajno tako vdelane kartice niso ravno neke super kvalitete. Osebno sem proti zato, ker prodajalci tako samo zbijajo stroške in si kujejo profit. Predvsem pri integriranihvideo karticah se hitro opečeš (res pa je da je slednjih praktično nič), kasneje pa za boljšo kvaliteto itak kupiš novo.
Če ti torej ni za kdove kakšno kvaliteto in če zaradi integrirane kartice plata ni bistveno dražja (zvočne kartice primerljive kvalitete se dobe posebej že za 3 jurje!) potem kar, sicer pa raje premisli.
Ali pa postaviva takole: Bi kupila recimo TV z vgrajenim videorekorderjem in DVD plejerjem?
Wega LPS
Aha, hvala ti za odgovor! Mogoče se bom odločila le za integrirano zvočno kartico, ker ne rabim tako dobrega zvoka. A če se ta zvočna potem pokvari, jo je možno le zamenjtai z novo. Slišala sem, da je potem treba zamenjat celo plato (nekaj takega) – samo vprašam, ker govoric je kr velik pa nevem če so resnične ;).
Kaj pa trgovine, katera je najboljša?
Hvala ti še enkrat!
Načeloma ni potrebno zamenjati cele plošče ampak pač kupiš “pravo” kartico in jo vtakneš v slot, kot se to naredi sicer. Saj to pravzaperav lahko narediš tudi, če ti vgrajena kartica dela, pa bi rada bojšo (kot recimo bi na TV z vgrajenim videorekorderjem lahko priklopila drug videorekorder, če ti vgrajeni crkne ali ti ni všeč). Če se to splača je pač odvisno od primera do primera.
Glede štacun imam zadnje čase slabše izkušnje z Bof-merkur-big bang navezo (samo kar se računalnikov tiče, glede ostalega ravno obratno), bolj bi ti priporočal specializirane računalniške trgovine. Predvsem si vzemi čas, poćakaj na mnenja (tudi tukajšna) in poleg cene opazuj tudi kako je s podporo, prijaznostjo in podobnim.
Če sprašuješ za trgovine v LJ, potem za en primer ugodnega nakupa vem – Heawy Norman (če sem prav napisal), na Letališki.
Kolega je tam kupil za 170 čukov P4 2,6 GB, 512 mb RAM, Radoen 9200 TV-Out, DVD, CD-RW, 120 GB disk 7200 obratov,….. Sem ga instaliral (XP), probal par iger grafiko naterat do konca – hudu ! Gre za PC od PCI Plus podjetja, verjetno jih je tudi drugje dovolj.
Potem imaš še kup drugih trgovin, priporočam kot Wega specializirane trgovine. Če je prvo vprašanje prodajalca za kaj boš PC potrebovala, potem lahko računaš na njihovo strokovnost, pri ostalem gre lahko le za natego. Če se na zadeve ne spoznaš najbolje, s seboj vzemi kakega frenda ki ga prodajalec ne bo mogel kar tako v nekaj prepričati. Sam sem včasih v takih trgovinah kaj iskal ali le nasvet, prava komedija bi bila napisati kaj vse do nakladali, skratka priučeni trgovci, da o stroki ne zgubljamo besed.
Sedanje integrirane zvočne kartice na plati so za individualno rabo povsem dovolj, grafiki bi pa se izognil. Morda še to – bolje je pri nakupu PC-ja odšteti kak tolar več kot pa ga čez kak mesec nadgrajevati.
Ola
Integrirana graficna je dovolj dobra za surfanje, filme itd, problem se pojavi predvsem pri igricah in graficnih programih.
Integrirana zvocna je ok zadeva. Glej da bo AC’97 ki omogoca surround oziroma priklop na zvocnike 5.1. Deluje lahko kot navadna zvocna kartica ali pa kot surround, odvisno od nastavitve in priklopa zvocnikov. Ce crkne ponavadi crkne kompletna maticna plosca, drugace pa se da to izklopiti in uporabljati posebej kupljeno zvocno kartico (od 2.000 SIT naprej).
Za trgovino ti tezko svetujem, ker kupujem direktno od uvoznikov po komponentah. Najbolje da malo primerjas ponudbe razlicnih prodajalcev ki jih mas vsak dan poln nabiralnik (novo leto … jao).
Lp, Luka
Forum je zaprt za komentiranje.