Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis INSTRUMENT ali INŠTRUMENT

INSTRUMENT ali INŠTRUMENT

Prosim za pojasnilo: kaj je pravilno:

– trženjski inštrumenti
– trženjski instrumenti

Če je oboje pravilno, kaj je lepše.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Govorimo o instrumentih.

Inštrumenti so se nekako bolj usedli v glasbi, pa še tam imamo potem težavo z izpeljankami in drugimi tvorjenkami, npr. instrumentalna glasba. Prav zato je pametneje uporabljati kar instrumente v vsakem primeru.

V tvojem primeru bi bilo mogoče celo boljše trženjski dejavniki idr., odvisno od pomena. Kotler npr. ima v svoji bibliji tudi trženjski krog/splet in v tem ima trženjske elemente oz. elemente trženjskega spleta.

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za odgovor in izčrpno obrazložitev.

Slednje me je zanimalo, ker sem brala Letno poročilo našega podjetja in sem zasledila oba izraza, zato se mi je postavilo vprašanje, kateri od obeh je pravilen oziroma bolj uporaben (kot sem napisali lepši).

Še enkrat hvala in lep pozdrav.

Nataša P., zakaj razpredaš o Kotlerju, če ti ne gre. Trženjski instrument je trženjsko ordoje. Razni trženjski modeli, spleti, krogi, načela in kar je še teh stvari, so druga tema.

Se pa seveda strinjam, da je instreument primernejša oblika.

Z malo, prosim, torej letno poročilo vašega podjetja. S tem sem ti poskusil povedati več, kot da bi samo prevedel tujko v pravo, kleno slovensko besedo. Pa saj imamo SSKJ, ki nam take simpl zadeve lepo pojasni. Instrument=orodje, faktor=dejavnik. V filozofijo raztresanja prazne trženjske slame in LEPOREČJA se pa seveda ne bom vtikal.

Kaj pa če bi napisala…ker sem brala Letno poročilo podjetja XY (ime podjetja), bi bilo tudi z malo?

Z veliko bi bilo po moje samo, če bi navajali točno ime dokumenta, pa še takrat bi bilo verjetno videti lepše, če bi napisali kar z malo. Sicer zna “izgledati” preveč uradniško.

Seveda pa z veliko v primeru, kot je:

Priloge: zapisnik skupščine, Letno poročilo Podjetja d. d., vabilo za naslednjo sejo, napoved vremena.

Če navajaš dokument, ga mirno pišeš z veliko začetnico, ker je tak pač naziv dokumenta. Lahko pa se to obravnava tudi v občem pomenu, poročilo, ki je pregled letnega dogajanja, in tako ga lahko mirno pišeš tudi z malo začetnico.

Vendar v tvojem primeru bi vsekakor šlo za veliko začetnico, ker si brala dotični dokument, ne pa kar enega letnega poročila.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Vsekakor se z zadnjim stavkom ne strinjam.

mi smo se v šoli učili, da se slo. jezik razvija v smer Š in ne S, torej se stremi po izrazu “inštrument”.

v glasbi sem večkrat zasledila inŠtrument kot instrument.ž

LP 🙂

Če navajaš dokument, ga mirno pišeš z veliko začetnico, ker je tak pač naziv dokumenta. Lahko pa se to obravnava tudi v občem pomenu, poročilo, ki je pregled letnega dogajanja, in tako ga lahko mirno pišeš tudi z malo začetnico.

Vendar v tvojem primeru bi vsekakor šlo za veliko začetnico, ker si brala dotični dokument, ne pa kar enega letnega poročila.[/quote]

Letno poročilo podjetja XY ne more biti uradni naziv dokumenta že zato, ker manjka letnica. 🙂
Vendar tudi v primeru “poročilo po poslovanju podjetja x v letu 20AB” podpiram zapis z malo.
Nataša, pa menda ne bi tudi dokumentov “Plačilna bilanca Republike Slovenije za leto 2010” ali “Proračun RS” pisala z veliko?

Instrument (neke vrste) ni glasbilo. Inštrument pa je

New Report

Close