Najdi forum

ingver

ingver uporabljam vecinoma pri kitajski hrani.. slislala sem,da ga nekateri /nekako “vlozenega” /!?uporabljajo kot prilogo k mesu != volozenega-kako oz. kako se ga pripravi !? imate kaj izkusenj s tem -osebno mi je okus malo “odd”-po milnici- sem pa ze jedla kolacke – bili so prav dobri. lp petra

Petra,hej!
V Angliji in sploh na severu prodajajo,se zlasti v kitajskih marketih, vlozene lepe ingverjeve kroglice(sevada izrezane iz korenike) v prijetnem sladko pikantnem sirupu.
To jaz jem kar tako.Imenitno je h kuhanemu mesu in raznim drugim jedem.Italijani pravijo taki prilogi” la mustarda”.Seveda ni nujno ingver. Tudi ko delam kaksno pecivo s tipicnimi zacimbami,narezem to notri.V Italiji se nisem iskala,ker prinesem iz Anglije.Verjetno pa imajo.
Prvic sem to jedla,ko je svak prinesel s Svedske krasen kozarec,mislec,
da so vlozene majhne marelice.Bili so strasno razocarani in dali meni,ki sem vse uporabila z velikom veseljem.
Nikjer se nisem zasledila recepta za vlaganje.Poskusimo lahko majhen kozarcek napolniti z na debelejse kolutke narezanimi koscki olupljenega ingverja,dodati prekuhano vodo s sladkorjrm ali pa enostavneje,kar natrositi sladkor in doliti vodo in pasterizirati.Mogoce se kaksen kardamom in klincek zraven.Mogoce bi uspelo.Kdo bo prvi?

Sem pa letos naredila nekaj zelo dobrega.Mlada soseda ima zasajeno ze veliko drevo tistih majhnih rumenih sadezev(krizanec med mandarino in ne vem se cim),ki jih pojemo z lupino vred(agrum).Jaz sem v lupino naredila majhno zarezo in vlozila v sladkor in domace zganje z dodatkom zgornjih zacimb in pustila cez poletje.
Krasno za na sladoled,zlasti limonov,ko malo polijem in narezem tanke rezinice.To sem si kar sama zamislila in je ratalo.Zdaj moram kar skrivati,ce hocem malo prihraniti tudi za zimo.

Ursa,si ingver v tej obliki ze zasledila?Ce nisi,ga poisci;gotovo ti bo vsec.

Saj so drugi tudi kdaj kaj prvic naredili in odkrili dobroto,ki jo danes mi radi pojemo ali popijemo.Ni tako? Lep pozdrav Babi

aha,to je torej to!! mustardo /italijansko/ pozman. mislim,da ingverja ni zraven!? tvoj predlog za vlaganje je zanimiv. bom naredila…imam ravno par koreninic doma. za probat en kozarcek!? cez kak mesec-dva bom porocala. hvala,babi lp petra

babi,ko ravno govorimo o ingverju… v angliji- si pila ingverjevo pivo!?? kaksno je? petra

Joj,petra,zdaj me pa imas.

Ko sem se kot gimnazijka zelo rada brala skandinavske pisatelje,so me ze besede “ingverjevo pivo,ingverjevi kolacki” silno privlacile,pa sploh vedela nisem,za kaj gre.
Pivo je sladko- grnko -pikantno.Tam ga naredi pozirek tudi otrok.Nasim moskim ne bi bilo vsec,vsaj mislim.Je bolj nezno.Razen,ce nisem pila kaksne light variante. Kot otroci smo vcasih pili Gingerino,brezalkoholna pijaca,ki jo v Italiji dobis povsod.Jaz imam rada grenke okuse od nekdaj.Zmesana z Lemonce je prav dobra tudi za odrasle – odzeja.

Zdaj pa se namig za moj opis,da bos vsaj malo potesena.

Vedno sem zavidala sestri ,ker je veliko dekle.11 let mlajsa,pa ne vem kdaj me je prerasla. Zavidala sem ji tudi pepelke,tiste brezpete ceveljcke,ker sem jaz nosila salonarje in sandale – najmanj 6 cm visoke petke. Ko je ona v sestdesetih pogumno nosila minice,sem jaz bila resna mamica in se trsica povrhu.Neko poletje sem se ojunacila in
si omislila dve mini oblekci,res lepi.Moz je skoraj popenil in izjavil,da ne greva s sestro taki na dopust.Mislim,da je bil potem na Rabu kar vesel.
Ko smo dobili psa,sem ugotovila,da je krasno hoditi v supergah.
Ko sem se podila za vnukom,je casual postal moj stil.Samo enkrat sem sla v elegantnem kostimu in visokih petah z njim na sprehod in ti ne povem,kaksna sem prisla domov. Ginger – ime mackona…

O tebi imam tudi predstavo.Najprej sem mislila,da si frkljica(kot sem mislila skoraj o vseh).Potem sem zvedela,da se ti deklica ze potepa sama po obali
in mogoce bo sla celo v Indijo(ce si tisto napisala ti ).Ko si mi povedala za kuzo,sem te tocno videla v tvoji zalosti,lepa crnolasa zrela zenska.
Sem sla zelo mimo?

Lep pozdrav Babi

ja,tole ingverjevo pivo tudi jaz poznam iz knjig. pred leti je hci brala serijo pet prijateljev. seveda sem tudi jaz sem in tja kaksno. tam notri je ingverja polno…v vseh oblikah:)) v angliji se to pivo kar dosti pije,zato sem tebe vprasala,da poves iz prve roke:))
ne bos verjela,danes sem sanjala o nasem srecanju!? ti si bila pribl. taka,kot se te predstavljam!! imela si ocala?! v glavnem pa je bilo rahlo morece,kar naprej nekaj ni stimalo….
jaz sem letos praznovala abrahama,hci je tudi ze veeelika, las nimam crnih /naravno-rjave/,sedaj pa skoraj blond. bolj “silom prilike”,da se tisti vrazji narastek ne vidi takoj!:) srednje postave…tako nekako.
danes sem doma. sedaj skocim do trgovine,potem se bom pa pricela “ubadati” z bujto repo! upam,da bo o.k.! lp petra

p.s. se nekaj. tisti ingver mi ne da miru!! mustarda je rahlo pikantna. razmisljam,ce bi na koncu vtaknila v kozarev se en cili!? kaj pravis? lp petra

Hej,pri ekspirimentiranju je vse dovoljeno,kaj ne ?Samo pazi,da ne pride vmes tudi kaksno seme,to je zelo hudo,pa en sam na drobno narezi.

Razumem o laseh. Ko sem bila mlajsa,so se mi gospe,ki so se barvale, vedno smilile in sem si rekla,jaz ze ne.Zarecenega kruha se vedno prenajes!!

Upam,da se tvoje sanje ne bodo uresnicile!Uff!Zdaj hitim k vet.po se eno sponto,ne jaz ,Ginger! Dober tek z buito repo in lep pozdrav Babi

bom pozorna pri dodajanju cilija!! po mojem je najbolje,da ga dam res cisto malo!?
bujta repa je ze na stedilniku!! zraven pa bi krompirjeve zgence-mi recemo “ozenjena” polenta!:)
kar se pa las tice-ti povem,tudi ce bi imela naravne zelene,se ne bi barvala!! to je prava mora!!! sem pa ze par let zelo,zelo siva,tako da ne gre drugace!
upam,da z mackonom ni kaj hujsega!!!
lep pozdrav iz soncne in ze skoraj tople ljubljane! poleti bentim,ker imamo kuhinjo in dnevno na jug!! danes je pa prav prijetno!! petra

vidva z mackonom sta verjeto ze doma in ti ustvarjas kaj prav slastnega!?
jaz si pa ne morem kaj,da ti ne bi porocala o ingverju!!! je ze v kozarcu!!
olupila sem ga,narezala na debele rezine,znlansirala /2-3 min/ v slani vodi. posebej skuhala sladkor. dala v kozarcek in zalila s tem vrovim sladkorjem! dodala sem samo2 lupinici suhega cilija! tako! bomo videli!
bujta repa je ze koncana! dobra! sedaj bo malo odlazala….po mojem bo o.k.!? uzivaj lep dan /carpe diem/…pri nas je se vedno sonce,…malo piha petra

Hej! Cisto preprosto kosilo.
Najprej dobra kristalka s fizolom in se vsem mogocim,potem rigatoni testenine z v voku narejeno zelenjavo(por,rdece paprike,korencek…in
tudi ingver,pa nekaj zacimb in zelisc),izdatno potreseno s parmezanom.
za mozev posladek je poskrbela soseda,ki je naredila matonello(zidak).
To je cokoladni biskvit v dveh plasteh,vmes svetlorumena krema.Prinesla je za 5 porcij.Samo jaz ne jem,ker kreme ne kuha na pari in meni ne gre
po grlu nic ,kar disi po surovem jajcu.

Mackon dobi vsak dan antibiotik injekcijo,ker mu ne uspem dati tablete.
To je Ginger.Ima vnetje mehurja.Kim pa skoci v avto in naju spremlja.
Sta izredno lepa mesancka,velika,8 in 9 kg tezka,pa ne debela.Danes je vet.prosil,ce prinesem kaksen fotos,pa ne bom,ker ne bom delala drugim guste.

Pri nas piha burja,drogovi jadrnic v marini udarjajo drug ob drugega;ti nezni zvoki nas v vetru redno spremljajo;je tako pomorjujoce.
Soncek mi sije popoldne v dnevno sobo in kuhinjo, dokler ne zaide v morje,pozimi pa za hrib.Zjutraj me pa zbudi:E – O.Z balkona gledam na zaliv,ki je zame najlepsi.No,to pa je bilo malo za duso,kaj ne?

Drzim pesti za ingverjevo mustardo! Babi

ja,mustarda je,kot sem ze rekla,uspela! vceraj sem pa pogledala v kozarcek. vse lepo izgleda…na dnu so se pa nabrali kristalcki sladkorja!! zdi se mi,da sem ga dovolj dolgo kuhala!! ? kaj bi bil vzrok…kaj drugega!?
no,to je po mojem samo en minus za “umetniski vtis”::)) bomo videli. lep-ceprav dezeven pozdrav iz lj petra

Hej,petra,mogoce je kristaliziral zaradi hladilnika.
Ker nisem se delala,ne bi vedela.Sicer se spomnim,da je nona zelo cislala nek janezev liker(vsaj mislim,da je bil),ki je imel cez celo dekorativno steklenico vejico s samimi sladkornimi kristalcki.Umetniski vtis je bil super.
Verjetno bo to plus in ne minus. Lep pozdrav Babi

sploh ga nimam v hladilniku!!! vem,kaj je !! naredila sem narobe!! v sladkor sem dala vodo-sicer cisto malo !! ocitno prevec !!! drugic bo bolje !!
ko bomo “degustirali”,ti sporocim!!
si malo nervozna glede petka!? ne bodi!! bos videla,vse bo super!!
vse lepo petra

Joj,Petra!Te bom pogresala! Pa kdaj drugic,ce ne bo Primoz ugotovil,da je bila popolna polomijada,kot si ti sanjala.Jaz sanje jemljem obratno.
Imej se cez vikend skrajno lepo Babi

da zakljucim ta “najin” post! sigurno kdaj drugic!! moje sanje so bile verjetno nek “strah”…to nic ne pomeni!! bos videla,da bo super!! nic se ne sekiraj in mirno spi!! pa raport,prosim!!!
moj vikend bo,glede na vreme,malo “okrnjen”,a kljub temu! ce bo res stvar “spilala”,se vidimo cez cca 1 mesec! se enkrat vse lepo za jutri !! petra

Kaj ima katera mogoče kakšen dober recept s kandiranim ali navadnim ingverjem? mogoče ginger cake, ginger cookies, ali pa kaj podobnega?

LP

Hej,Zala!
Kaksnega originalnega recepta zate nimam.Ker imam pa ingver zelo rada v vseh oblikah,ga dam marsikam.
Po kateremkoli receptu za piskotke(taki,ki imajo v osnovnem receptu dodane zmlete mandlje,lesnike -nekaksno linsko testo) natresem ingver v prahu ali svezega naribanega.Torej so med moji praznicnimi piskotki tudi taki z ingverjem – beri, malo pikantni.V te p.dam tudi mlete klincke,kardamom in cimet.
Zelo so dobri h kuhanemu vinu.

Kandiran ingver: Ginger cake pa naredim ponavadi po receptu,ki spada v skupino peciv s pecilnim praskom ali brez-piskotno testo.Raje imam brez pecilnega.
Tako ga dam v domacega prijatelja,v anglesko pogaco(v podolgovatem
oglatem modelu).Ne bos zgresila,ce dodas k drugemu kandiranemu sadju ali pa samega.

Mogoce ti bo kdo poslal originalen recept,saj jih je verjetno veliko.

Zdaj ti napisem recept za anglesko pogaco,ki jo jaz delam.

13dag surovega masla
15dag sladkorja
2 rumenjaka
5dag citronata
5dag kand.ingverja
5 dag kutinega sira(ce ga imam,ko delam kutin zele)
lupinica pol limone
8dag rozin(ponavadi prilezejo na vrh in se malo zagejo,zato jih raje spustim)
25dag moke
pol pecilnega pr.
malo soli
zlica ruma
sneg iz beljakov
3dag mandljev

Maslo penasto umesamo,postopoma dodamo sladkor in oba rumenjaka.Ko je zmes rahla,ji primesamo sesekljano limonino lupinico,narezan citronat,kandiran ingver in kutin sir (Danes sem prebrala recept za kandiran kutin zele;to bi bilo tudi dobro -ga bom naredila drugi teden,ko bom delala kutin zele),vanilin,rozine,moko s pecilnim praskom,sol,rum in na koncu zelo nezno in narahlo se sneg.Testo vlijemo v podolgovat skatlast ali rebrast model(namazan z maslom).Potresemo ga z narezanimi mandlji in pecemo eno uro v srednje vroci pecici.(Tu se vedno vprasam,koliko stopinj je to,pa nikoli ne povejo.Jaz okrog 190.)

Lahko naredis samo z ingverjem.Lahko tudi pisano pogaco z malo kakava.
Malo testa svetlega,malo temnega.

Ne vem,ce sem ti kaj pomagala,sicer bos se dobila.Ponavadi dekleta posljejo super recepte s sliko,kot za bozicno anglesko pecivo nedolgo nazaj.

No,zdaj si spravila moje misli skoraj ze v zimski cas,cas preavljic,piskotkov in obiskov. Lep vecer Babi

Babi hvala, zlata si! Tudi tebi lep večer, zala

Pozdravček,
Pred nekaj dni sem prebrala v enem časopisu recept za piškote od ingverja, nisem še poskusila, pa ne morem povedati kakšni so. Bom ga napisaja za kurajžne.

PIŠKOTI OD INGVERJA
150 g meda
90 g rjaveg sladkorja
30 g masla
380 g moke
2 čajne žličke ingverja v prahu
cimet, mlete nageljeve žbice, kardamom
1 rumenjak
1 čajna žlička sode bikarbone – ne vem kako se tomu reče na slovenski, to je beli prah, ki se jemlje pri težavah v želodcu
Zmešati med, sladkor in maslo in na lakem ognju mešati dok se ne raztopi , počakati naj se ohladi. Potem dodati 2/3 moke, ingver, začimbe in rumenjak, dobro premešati, dodati sodo bikarbono in toliko ostale moke da se dobi bolj čvrsto testo. Testo razvaljati 1 cm debelo, modelčkom rezati piškote in na peki-papirju peči 10-12 min. na 160 stopinj.

KANDIRANI INGVER
500g ingverja
sladkor
Ingver tanko olupiti, narezati na rezine, zaliti z malo vode in počasi kuhati okoli 30 min, ali dok ne postane mehek. Ingver ocediti, stehtati, dati v posodo z enako količino sladkorja in 3 žlici vode. Med nenehnim mešanjem kuhati dokler ingver ne postane prozoren, a tekučina izhlapi. Zmanjšati ogenj in med mešanjem denstati dokler ne postane skoraj suh. Rezine povaljati v sladkor in shraniti v dobro zaprte stekleničke.

NAPITEK OD INGVERJA
30g ingverja (tak piše – zdi se mi premajhno, sigurno je napaka, verjetno 300g!!!)
400g sladkorja
5 l vode
sok 2 limone
1 zavitek suhega kvasa
Kvas zmešati z malo vode in pustiti da vzhaja. Ingver tanko olupiti in zdrobiti nožem. Vodo in sladkor zakipiti, ko se sladkor raztopi preliti ingver, dodati kvas in sok od limona, pustiti da odstoji 24 ur. Naslednji dan ocediti in shraniti u stekleničke na hladnem.

Babi, v enem lončku mi raste ingver in ko ga pogledam vedno me spominja nate.
LP Nančika

Hej,Nancika! Hvala za recepte,mi ne bo vec potrebno razmisljati in improvizirati.

Zala,si videla,da je odgovor ze prisel,kot sem napovedala!?

No,zdaj nam pa bos lepo razlozila,kako je s tem ingverjem,ki ti raste v kozarcku.Me je en sam “firbec”.

Hvala za lepe zelje.Bomo nekoga pooblastili,da bo porocal o vseh zgodah
in verjetno tudi nezgodah. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close