Najdi forum

Informatiki in STRES

http://dronyx.blog.siol.net/2007/01/25/under-pressure/

Uau!
Hvala za ta izjemen članek.
Ker sem v tej branži in priznam, da je stanje res tako kot je napisano v članku,
si pa nisem nikoli mislil, da mogoče le nekdo ve, da je ta posel zelo stresen.
Jaz mam recimo stranke dogovorjene za 4 dni vnaprej od tega vsak dan vsaj 5 ur zelo natrpanih. Včasih je pa celo tako natrpan dan, da se dela od sedmih do desetih zvečer.
Pridem k eni stranki in recimo, da popravljam sistem… Vmes me kliče 5 ostalih. Mi vzame cca. 20 minut efektivnega razmišljanja in ukvarjanja s problemom. Čez cca. eno uro sem zmenjen pri drugi stranki, katera čaka že dva dni in je 20 kilometrov stran. Do konca imam še pol ure. Končam in stranki povem kaj je bilo narejeno. Če so to privatniki, me ponavadi na hitro odslovijo, ker vejo, da dlje sem tam, večji bo strošek. Dokler v raznih državnih firmah in velikih podjetjih… se vsi vlečejo kot megla in, ko je že vse končano ter je nalog že podpisan, takrat še kdo zaprosi naj še nekaj “malega” pogledam… Med tem še 3 telefonski klici, podjetje zapustim 20 minut kasneje in seveda k drugi stranki, ki me nestrpno pričakuje – zamudim.
Potem, ko sem pa najdlje, dobim urgentni klic, da je na nekem strežniku ali kakršnemkoli sistemu kritična napaka in osebje ne more delati…. pa se pelji spet 30, 15 ali 10 kilometrov tam in ugotovim, da je čisto neka brezvezna napaka (katere pa se z remoteom ne da rešiti). In potem gre preostanek dneva k vragu in se opravičujem strankam zakaj sem zamudil ipd.
Da ne govorim kako stresno je preinštaliranje računalnikov in izdelava varnostne kopije kompletnih programov, certifikatov, pošte, adresarjev, raznih nastavitev podatkovnih baz ipd. In to stranka zahteva kar tako – čez noč. Po koncu šihta pridi računalnik iskat, naslednji dan ga pa proti koncu šihta prinesi. “En dan lahko potrpimo brez njega, več pa ne…”

Res je pa zelooooo odvisno od tega koliko si kdo to jemlje k srcu.
Jaz si ampak preveč pa spet ne. Ko vidim, da je gužva in vsaka stranka teži in se izživlja po svoje – enostavno “udarim po mizi” in razložim kakšno je stanje. Ostani ali teži drugim. Itak je IT-jev mali milijon, in če stranka najde kakšnega cenejšega + učinkovitejšega nad katerim bo lahko stresala svoje travme in probleme…. naj kar. 🙂

To se bere kot grozljivka, je pa tega ogromno. Očitno so postali informatiki tudi nekakšni strelovodi za vso negativno energijo in frustracije.

Zato še vedno trdim, da tudi če nekdo zasluži recimo 2000 evrov na mesec in je razvalina je to dolgoročno slabo.

Kaj pa boš počel ko boš star 40, 50, 60, 70 let ali še dlje, odvisno do kdaj bomo morali delati? Se boš invalidsko upokojil?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close