Najdi forum

INFO-BURMA

Ojla!

Zanima me, kako poceni je zivljenje v tej drzavi? Koliko bi potrebovala za 1,5 meseca, ce ne bi zivela razkosno. Kdaj se najbolj splaca it? Kaj je vredno ogleda?

Hvala za informacije

Tija

Tija,
malo si preberi vtise uporabnikov (menu…države sveta) – kar nekaj je napisanega o Burmi.

Življenje v Burmi je izredno poceni. Vse, od hrane do prenočišč in prevozov.
350 dolarjev zadostuje za mesec dni. Ampak kot si sama dejala – brez razkošja!

Vredna ogleda je celotna država, a vseeno, tukaj nekaj najbolj zanimivih točk oziroma znamenitosti, ki sodijo v vsak program potovanja po Burmi: Yangon (pagoda Shwedagon), Bagan, Mandalay, Inle lake (vrtovi in hiše na vodi), Bago (stara prestolnica), Kyaiktiyo (zlata skala), Ngapali Beach…

Kdaj odpotovati? Najboljši čas za obisk Burme je med novembrom in februarjem. Takrat najmanj dežuje (pravzaprav sploh ne dežuje – imaš garancijo za lepo vreme). Odsvetoval bi ti pa potovanje v poletnih mesecih, ko izredno veliko dežuje (in posledica tega je blato), še posebej, če imaš v načrtu tudi kak trekking in pa seveda obisk templjev v Baganu (ki ležijo na močvirju).

Če nameravaš ostati mesec in pol, se pozanimaj kako je s podaljšanjem vize. Turistična viza velja namreč le 28 dni.

Lep pozdrav
Pepson

Burma je bla the best!

Zanima me glede spanja bolj konkretno, koliko stane soba z kopalnico v t.i. buttom end hotelu za dve osebi?
Ali se splaca kupiti karto za burmo ze v SLO, ali se bolj splaca karto dokupiti na tajskem?

Sobe s kopalnico stanejo od 5-10$ (za dve osebi) vključen zajtrk, če nisi preveč zahteven.
Mislim, da se najbolj splača kupiti letalsko karto do Bangkoka, tam tudi urediš vizo in letalsko karto do Yangona.
Pri nas ne moraš urediti vize za Myanmar, mislim pa da jo lahko na Dunaju ali pa v Berlinu.

Lp Miša

berem “prevladuje riz in indijska hrana” Pa ja ne curry?! Sem mislu da bo bolj tajski hrani podobn, vec al manj nudli, sladko kislo… Kaj pa pomen ta indijska hrana?

Res je kar si napisal prevladuje riž in indijska hrana – curry. Na razpolago imaš tudi nudlce z raznimi dodatki.
Saj te nihče ne sili, da ješ indijsko hrano, samo čapati so pa res dobri.
Imajo pa tudi kitajsko hrano in ponekod za turiste špagete (porcija 2$,)

Seveda pa je tukaj tudi sadje; pomelo, ananas, papaja, banane, mandarine, mango…
Sem pa videla tudi jagode in grozdje vendar tega zaradi preventive nisem jedla.

Lp Misa

Zivijo!

Tudi mene zanima Myanmar. V JV Aziji sem obhodil ze Tajsko, Laos, Vietnam, Malezijo, Singapur, in koncno prihaja na vrsto tudi Myanmar oz. Burma o kateri sem slisal ze toliko lepih reci. Pa tudi to kar berem me navdusuje. Zanima pa me naslednje:
Ali je drzava se zelo nadzorovana?
Ali se drzava ze odpira – torej ali je mogoce, da popotniki potujejo tudi na sever drzave in druga obmocja, ki so bila nekdaj zaprta? In ali je potrebno za to kaksno posebno dovoljenje?
Ker je drzava velika, potovanje po tleh in vodi upocasnjeno, kaj realno se da videti v 28 dneh? Kaksna je npr. neka realna routa, ki pa zajema tudi obmocja izven najbolj obiskanih krajev?
Koliko je drzava ze polna popotnikov?

Ali lahko kdo poda kakrsnekoli primerjave z Laosom, ki se mi zdi dokaj podobna dezela kot je Burma (ali pa se motim)?

Hvala.

Za druge informacije (npr. v zvezi z Laosom, Vietnamom sem se vedno na voljo).

Kefo.

Vprašanj imaš cel kup…bom poskusila odgovoriti…

Država ni več tako nadzorovana kot na primer 2 leti nazaj, ko so imeli nočne kontrole na avtobusih. Vsekakor pa moraš pri nakupu avtobusne karte izpolniti nek formular; št potnega lista, vize, kam potuješ… enako je pri najemu sobe.
Jaz na sever države nisem potovala, samo do Mandalay-a. Kot pa sem slišala bi potreboval neke dovolilnice, ki so odobrene s strani vlade.
Glede na to, da ima država 3 glavne cesta, pa še te so katastrofalne (povprečna hitrost avtobusa 25-30km /h si lahko izračunaš koliko časa, ti bo vzelo za potovanje.Samo primer od Baga do Kalaw-a je 14ur, po »glavni« cesti
Neka običajna tura je Yangon, Bago, Kalaw, Inle Lake, Mandalay, Bagan, Pyay, Nagapali, Yangon, lahko tudi v obratni smeri. Tole je potovanje za 21 dni.
V Myanmar vsako leto pride vse več popotnikov in turistov.
Primerjava z Laosom: nisem bila tam, tako sem slišala, da so v Myanmaru ljudej veliko, veliko bolj prijazni.Ljudje so resnično ful prijazni, še preveč.

Lp Miša

Kaj pa potovanje z vlakom oziroma ladjo (kjer je mogoce), ali je to kaj hitreje od bus-a? Imas morda kaksne izkusnje s tem oziroma info.?
Torrej 9 mest v 21 dnevih, pa voznja od 10 do 15 ur, potem si se vozila z nocnimi busi? So busi drzavni, privatni? Ce, je kaksna razlika med njimi?

Se to kar se tice hrane sem mislu, da bo bolj podobno tajski in ne indijski.

Potovanje z ladjo in vlakom je seveda mogoče, vendar ti vzame še več časa, kot če greš z avtobusom. Npr. ladja Mandalay – Bagan je karta skoraj še enkrat in pol dražja kot karta za avtobus. Voziš se tudi dalj časa, mislim, da 6 ur več kot z avtobusom. Vidiš pa absolutno manj kot iz avtobusa, saj je reka Iravadi zelo široka.
Glede avtobusov se niti nisem najbolj pozanimala čigavi so kakšni, vendar mislim, da so v veliki večini državni (naj me kdo popravi, če sem se zmotil). Seveda pa nimaš veliko izbire, greš na tisti avtobus, ki je na razpolago. Ponavadi vozita v določen kraj dva avtobusa, eden zjutraj in eden zvečer. Vedno si vsaj dva dni prej rezerviraj sprednji sedež na avtobusu.

Lp Miša

Zole,
ladjo in vlak lahko kar pozabiš. Železnica je v lasti državne, vlaki so še počasnejši od avtobusov in, kar je najbolj zanimivo, kar nekajkrat dražji. Od ladij je vredno omeniti le luksuzno ladje “Road To Mandalay”, ta je res super, pravi luksuz, vendar nikakor ni za naše (študentske) žepe.
Ena zanimiva varianta je tudi najem avtomobila (jeep) z voznikom vred, vendar je tudi dokaj drago, je pa res, da si veliko bolj fleksibilen kot z avtobusom. Če potujete štirje skupaj, potem bi se verjetno izplačalo, pri dveh osebah pa definitivno ne.
Avtobusne družbe so večinoma v zasebni lasti, vsaj tiste, ki ponujajo 1. razred (oblazinjeni sedeži, klima, TV), vendar ne pričakuj prevelikega luksuza (razmak med vrstami je tako majhen, da noge pošteno trpijo, poleg tega je v vsaki vrsti na sredini še 5. – rezervni zložljivi sedež, tako da zna biti pri polno zasedenem busu kar zabavno).

Lp, Pepson.

Zivijo!

Hvala za zelo pomembne informacije. Z brskanjem po internetu sem na strani Lonely Planet-a nasel forum-e o svetovnih drzavah in potovanjih po njih. Pripenjam Thorn tree za Myanmar. Informacije so zelo sveze in zelo koristne. Ce ne bo slo s klikom po linku pa dajte Copy – Paste v adresar.

http://thorntree.lonelyplanet.com/search_results.cfm?sort=dtinsertdate&searchSection=1&search=myanmar

Nekaj informacij pa je tudi na Myanmar Postcards, vendar so nekoliko starejse (in manj jih je).

http://www.lonelyplanet.com/letters/sea/mya_pc.htm

P.S. Ustvrajalcem travel over net-a:
Upam, da to ni reklama za LP in odvracanje uporabnikov Vase strani od travel.over.net-a.

Koliko pa je to pol drazja. Koliko stane npr 10 urna voznja z busom (v usd) in koliko ladja? Dejte mal cene pisat ne samo je drago, predrago za studente, alo gremo konkretno cene!!

Lp, Zole

Zanima me dnevni budget, ki si ga imel (zanima me tudi katerega leta si bil tam). Pa malo razlozi koliko za spanje (kaksna soba shiti, z kopalnico, brez…), hrano (vecrja v “restavraciji” tok na trznci oz. na ulci tok prevozi kolko prvi razred, koliko pride dnevni najem avta…

Sorry ce ful tezim samo zgornji podatki bolj malo povedo.

Hojla,
decembra in januarja sem kolesaril po
Burmi. Glede LP in Joe Cummingsa pa tole;
toliko napacnih in zavajajocih podatkov
pa ze dolgo ne : od cen do razdalj v km,
do orientacijskih zank; skratka ce potujes z
avtom in se gres ŠIKI MIKI turizem, potem
pac pisi temu primerno, ne pa da se gres JACKA in pises nekaj v tri krasne. Ali pa
raziskuj Kalifornijo itd. ter ostale dezele
veleuma 21.stol GB.
Pa brez zamere. Tako pac LP obcuti nekdo, ki se ne prepusti raznim turisticnim agencijam, da ga vodijo za rokce …
lp Oskar

Jaz sem potovala po Myanmaru meseca februarja torej so informacije dokaj frišne.
Dnevni budget približno 10$(če si pravi popotnik).
Soba za dva vključen zajtrk od 5-10$ (če nisi zahteven) nekje je kopalnica znotraj sobe ponekod je skupna. Sicer pa pogledaš, včasih tudi skupne kopalnice niso napačne, če so urejene.
Hrana: za 1$ se prav dobro naješ, če pa piješ pivo si dodaj še 1$.
Prevozi stanejo različno odvisno na kakšni relaciji si (300km 4-6$ prvi razred)

Sicer pa res ne vem zakaj toliko kompliciraš glede cen saj je skoraj vse zastonj.

Lp Miša

Kompliciram zato, ker v LP pise vsaj 25-30 usd dnevno za nek minimum (to mi je blo mal cudn).
Sej vem boste zihr boste rekl- kaj pa vrjems LP-ju. Zato sem tako tecen in hocem cene iz prve roke ne pa iz ene knjige kjer so samo zemljevidi uporabni.

Na LP strani pa tud sama bedarija. Ce gres v Burmo si izdajalc ker s tem podpiras in priznavas njihovo vlado in se polno takih sranj. . In to slisis od americanov, ki so ….. skoda besed.

>Dnevni budget približno 10$(če si pravi popotnik)

Tale izjavca mi je pa polepsala dan 🙂

Cene v LP veljajo za čas izdaje vodnika. Sicer pa so

to v vsakem primeru negotovi podatki. Če vzememo

primerjavo cen v LP in dejanske cene ugotovimo

razliko v %. Potem ta % upoštevamo pri vseh

cenah v primerjavi s tistimi v LP in ugotovimo, da

so cene dokaj natančno napisane.

Cene torej niso točne, vendar pa je razmerje med

tistimi v LP in dejanskimi dokaj natančno napisano

in mogoče je predvideti koliko nas bo kaj stalo.

LP!

Samo

Sedaj mi je sele jasno! Hvala Samo S.

Čao!
Mene pa zanima kako je z jezikom in sporazumevanjem nasploh… Razumejo angleščino, ali je treba bolj z rokami govorit?

Lp

S samim sporazumevanjem ni nobenih težav, seveda v angleščini.
Bila pa sem seveda presenečena, da jih kar veliko dobro govori angleško.
No, včasih tudi roke prav pridejo. Ljudje so ful prijazni tudi, ča ne gogorijo tujega jezika ti bodo poiskali nekoga s katerim se bos lahko sporazumel.

Lp Misa

Tnx Miša!
Zanima me še kako je s pridobivanjem vize. Vem da je pri nas ni mogoče dobiti, v poštev ne pride niti nakup vize v Bangkoku, ker imava direkten let. Se da vizo uredit s kakšnim konzulatom v Avstriji? Kakšne so cene? Je že kdo prakticiral e-viso (http://www.visa.gov.mm/)? Ali deluje?

Lp

Živjo

Jaz sem vizo dobila v Bangkoku. Mogoče jo lahko dobiš na Dunaju ali pa v Berlinu. Pozanimaj se pri Kompasu če urejajo vizo tudi za to državo.
Na Tajskem sem za vizo palačala 5.000 sit +2.500 sit podkupnine, da sem jo dobila v dveh delovnih dneh.
Njihova spletna stran glede urejanja vize me je kar presenetila… njihova birokracija je dotalno papirnata, internet pa skoraj znanstvena fantastika, njegova uporaba redka in prekleto draga.

Srečno, Miša

Sam sem uporabil ON-LINE vizo, spolnis
formular, posljes, in dobis nazaj povratno posto : preapproval letter, s katerim nato
na letaliscu dobis vizo;
cena vize dec.03 : 25 $ + 20 $ stroski;
na letaliscu ni problemov;
kdaj pa gresta, ali imata kaksen plan ?
istocasno se pozdrav Miski, lepe fotke …
Oskar

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close