INDONEZIJA
..odlomek iz spominov iz moje glave. Tema WC;
Jan. 2002;Sumatra;indonezija; JV Azija;Zemlja!
Pot iz Luang Prabang proti Medanu. Trajanje 22 ur za nekaj sto KM; nekje okoli Ekvatorja; avtobusno postajalisce ?;na levi restavracija tocno taksna kakrsna je bila; za njo WC; moski- zenski; loceno; dolzina cc pet metrov; ob levi nekaj boksov(5?)pregrade visoke manj kot meter, ko pokleknes vidis soseda na levi in desni. spredaj je odprto(vsasih je bila lesena stena ne viska od metra);tla so nagnjena nazaj;ob steni je odvodno korito;iz stene tece voda pod velikim pritiskom za pranje riti! predvidevam da je na postajaliscu vedno veliko potnikov ker so postajalisca redka; v casu mojega “obiska” je bilo veliko vec gledalcev kot “igralcev”.
za vsako besedo ki sem jo napisal, lahko dobis obrazlozitev! imam veliko casa pa ti lahko nakladam. Zal nimam slike od WCja.
Boli me briga kdo siti in kako izkusen si. mislim pa da je “poslanstvo”popotnika, da (ce ze) predstavi dobre in slabe strani. Vsak ki prvic potuje v potepuskem stilu izven evrope dozivi kulturni sok. Mogoce ne ti in nekaj drugih “izbrancev”.
Pred leti ko sem zacel prebirati ta forum (pravzaprav Samozar) je bil predvsem namenjen pomagati manj izkusenim, ne pa lastni hvali.. Vcasih sem pogledal na to stran vsak dan, sedaj pa vsakih nekaj mesecev – in ugotavljam da nic ne zamujam! nazalost..
Res nisem bil na Sumatri, vendar poznam razmere v Indoneziji vzhodno od Jakarte, vse do Timorja, Sumbe, Papue. Nikjer nisem naletel na tvojemu podoben primer, ki bi tako močno izstopal iz povprečja. Zato ga vseeno ne bi posploševal na celo deželo. Saj sam praviš, da je namen foruma dati manj izkušenim pravo sliko. Ampak najbrž ne z navajanjem posameznih izstopajočih ekstremov.
Kulturni šok je dejstvo, saj ga v bistveno manjši meri lahko doživiš celo v domovini. Ga pa najlažje premagaš tako, da opustiš stereotipe po katerih bi morale biti vse stvari po svetu urejene samo na naš način.
Pa hvala za namig. Saj bi bilo res veliko bolj pametno in prijetno poklepetati s punco ob kavici, kot se s tabo prerekati o barvi vzorca na keramičnih ploščicah v nekem indonezijskem sekretu…
…ja vidim, fantje….da ste že za dobro jutro imeli kar nekaj “dela” s pisanjem ….in dobro komunikacijo….
…predlagam, da se zmenite kdo bo šel s kom na kofee ali na pijačko….
…sicer pa resno….glede potovanja….zaradi česar tudi smo tukaj….VSAJ z MOJE strani….toliko v vednost osebi NN ali kokorkoli že….
Torej….glede na vsa odsvetovanja za Indonezijo….verjetno oz. skoraj 100% bom zamenjala lokacijo ….za tole obdobje….
Torej….moja hrepenjenja po obisku bi lahko kar nekaj časa naštevala….
…in če bi se omejila na kontinente…bi rekla le ….lahko Indija….lahko čari Južne Amerike…Bližnji Vzhod….nenazadnje lahko tudi Afrika….
….na splošno bi me zanimala mogoče info….če jo kdo ima….za tole časovno obdobje …bi mogoče prišla v poštev J. Amerika, ali bolje Indija….???
Namreč rada imam toploto…in ne ledu……
…seveda so to beganja…značilna za začetnike….in po komentaru “nekoga”….jaz to odkrito priznam….in se iščem….., vendar želim iskreno spoznati deželo (katerokoli….zelo globoko….v najlobjo sredino….v srčiko….), tudi če ne dobim tuša in “odličnega” WC-ja…..
…namreč še predobro vem kaj hočem….in bom k temu stremela….z dušo in srcem…..da spoznam in doživim celovitost ljudi, ki so prepojeni z dželo…, in se ob tem tudi mnogo naučim….
Pozdravček….seveda vsem….R.
jaz sem bil v braziliji v januarju, Manaos je bil kot bi te potegnili iz kotla, iguasu so bili lepo topli, glede nevarnosti je pomembno le to da si previdna, predvsem obvezno obišči favele, najbolj varne dele velemest.
navdušena boš nad pantanalom, res očarljiva je chapada diamantina. ampak če pogledaš nazaj, boš o tem nekaj že našla, nekaj sem že pisal, pa tudi drugi so.
lp
bv
no ja, nekaj sem se že prepotepal, ampak tolikoplesa kot tam še nisem veidel
predvsem mesto salvador, ki je svetovni center za te zadeve. zabave dobesedno na vsakem vogalu, vse hodi v ritmih.
predvsem je zanimiva capoeira, vrsta plesa ki je kot borba.
zasnimivo
no, meni osebno to niti ni bilo takovšeč
lp
bv
…hmmm..ne vem….predstavljala sem si…da v kakih majcenih vasicah, mestecih….v kakih starih, zakotnih, zatohlih kafičkih plešejo salso……
…tako ….pristno….po domače….imam to sliko…pa ne vem zakaj..,,mogoče imam preveč filmske predstve…
….skratka….v globalu…ne iščem zabave….ne bom šla le žurat tja….tja nekam v daljave….ampak želela bi stik….z ljudmi …z naravo…pristen…in točno tak, kot ga živijo oni sami….
…torej….izgleda da bi to dobila tam…a, ne…
By, R.
Jaz bi od naštetih možnosti izbral Indijo.
Ko preživiš začetni kulturni šok, ni težka za potovanje, tudi za samo žensko.
Januar in februar sta tam sredi suhe dobe, tako da tudi s tem ne bo težav.
Razen v Himalaji, je povsod dovolj toplo. Lahko si privoščiš tudi skok v Nepal. Mogoče omenjeni čas ni primeren edino za trekinge v Himalaji, ampak v dveh mesecih tudi preostale Indije ne moreš do konca obdelati.
Predvsem boš pa na vsakem, ampak res čisto vsakem, koraku v pristnem stiku z domačini.
oooooooooooooo………..ronchiiiii!!!!
kako erroticnooo….. pa te pikice, auuu, kar pece..
“…predlagam, da se zmenite kdo bo šel s kom na kofee ali na pijačko….”
– jaz s tabo takoj in zdaj!
“Torej….moja hrepenjenja po obisku bi lahko kar nekaj časa naštevala….Namreč rada imam toploto…in ne ledu……”
-tudi jaz hrepenim ko si predstavljam tvo tople prte, ki nezno pritiskajo na kumbike tipkovnice.
“…seveda so to beganja…značilna za začetnike….in po komentaru “nekoga”….jaz to odkrito priznam….in se iščem….., vendar želim iskreno spoznati deželo (katerokoli….zelo globoko….v najlobjo sredino….v srčiko….), tudi če ne dobim tuša in “odličnega” WC-ja…..”
-beganje,.. zacetnisko..odkrivanja v sredico biti.. iskreno spoznavanje,.. in po tem nic tusa, WCja,.. kako izvirno, zivalsko, TO TO mi delaj..
“…namreč še predobro vem kaj hočem….in bom k temu stremela….z dušo in srcem…..da spoznam in doživim celovitost ljudi, ki so prepojeni z dželo…, in se ob tem tudi mnogo naučim….”
-predajanje z duso in srcem ter telesom,.. ker predobro ves kaj hoces! da dozivis celovitost socloveka, in pri dozivljanju same sebe odkrivas tudi nove razseznosti..
-Pozdravček….seveda od vseh nas….bw
…hmmmmm…in še eden…..ki je NN….
…vidim, da ti domišljija neskončno deluje…..zato le…..privošči so to do konca…..tudi z dušo…..
….kljub vsemu se bom predajala potovalnemu duhu naprej…..ti pa???????????
…in ob tem bi povprašala še glede potrebnih cepljenj za Južno Ameriko ali Indijo….verjetno moraš proti malariji jemati Lariam???
..in še vprašanje…menda obstajajo v Avstriji (sicer malce dražje) neke druge antimalarijske tablete, katere je lažje prenašati kot Lariam…kdo ve za katere tablete gre???
…in…..
…koliko časa se je treba preje cepiti proti hepatitisu A in B, in če je potrebno cepljenje za oba????
….pozdravček….R.
Za antimalarike si poglej malo nazaj po forumu. Ni vsak antimalarik dober za vsako malarično področje. Obvezno se posvetuj z zdravnikom.
Ena konkretna tema bi bila:
http://travel.over.net/phorum/read.php?f=2&i=5248&t=5213
Glede hepatitisa pa, za “A” (zlatenica) se cepiš dvakrat v roku enega leta in potem drži 10, 15, menda zdaj tudi že več let. Je kar dobro, da se, če veliko potuješ.
Hepatitis B pa, no ja, če se boš ravnala po zgornji razlagi Bojanw-ja, potem ti priporočam tudi to…
Za J Ameriko je mogoče potrebno tudi cepljenje proti rumeni mrzlici, odvisno, na kateri konec bi šla.
Proti koleri pa tako ali tako menda sploh ne cepijo več.
Forum je zaprt za komentiranje.