Najdi forum

Indonesia

Odpravljam se v Indonesio, rabim cimvec koristnih napotkov!
Hvala!

Bil na Baliju. Juzni del (Kuta) zelo, ZELO turisticen. Severni del (Ubud in severna obala) izredno lep – priporocam!
Daniel

Ker si se očitno že odločila, da potuješ v Indonezijo, predvidevam, da si o tej deželi tudi že kaj prebrala in imaš kakšno konkretnejše vprašanje.
Kot ti je svetoval že administrator, ne bi bilo prav nič narobe, če bi uporabila iskalnik. Marsikaj smo že napisali o tej temi in bi se bilo neproduktivno ponavljati. Tudi tokrat ti dam koristen napotek, da raje napiši ključno besedo Indonezija in ne Indonesia, boš videla koliko več zadetkov bo….

Zivjo,

pred dvema letoma sem bil 1 mesec v indoneziji – Java, Bali, Lombok. Glede na to, da je Indonezija zelo velika, mi raje napiši, kam planiraš dejansko iti, oziroma se pozanimaj z uporabo iskalnika.
lp m

Živjo

Jaz nameravam tudi obiskati Indonezijo konec meseca decembra sicer samo za 3 tedne. Mislim,da bo velik uspeh, če mi bo uspelo videti vsaj tri otoke. Baliju bi se najraje izognila… zanima me predvsem samo življenje ljudi (mogoče tudi kakšne plemenske skupnosti), naravne znamenitosti, možnost za potapljanje, mogoče kakšni vulkani, kakšna zadnja dva dni za poležavanje in eventuelno za shoping. V mislih imam otoke Flores, Sulawesi, Lombok….
Za predloge se najlepše zahvaljujem.

Lp Miša

Ne vem zakaj tako apriorno izogibanje Baliju. Če te moti industrijski turizem, je dovolj, da se izogneš turističnemu getu v Kuti. Srednji in severni del Balija je pa vsekakor vreden ogleda. Poleg tega se je temu otoku težko izogniti že zato, ker je tam mednarodno letališče.

Če te zanima življenje ljudi in plemenske skupnosti, ti zelo priporočam Sumbo. Precej odmaknjen otok z izrazito plemenskim načinom življenja, na katerega prideš s Floresa, pa v treh tednih bi ti ga s potjo vred ravno uspelo obdelati.

Zavedam se da sem absolutno premalo prebrala o Indoneziji in težko kar iz glave povem kaj bi šla rada pogledat. Vsekakor pa dobrodošli nasveti kateri otoki so zanimivi in vredni ogleda, saj je 3 tedne za potovanje po tej veliki državi zelo malo. Prepotovala sem že dobršen del Azije tako da nekakšen občutek in pričakovanja imam. Sem običajna popotnica z nahrbtnikom in s skromnimi zahtevami. Zanima me kako je z javnimi prevozi. Baje so dokaj pogosti in poceni? Kako je z denarjem? Kaj bolje menjajo dolarje ali evre?

No toliko za enkrat se pa sigurno še vrnem s kakšnim vprašanjem.

Lp Miša

V vsakem primeru priporocam Bali, seveda ni potrebno biti v Kuti.kaksen Ubud je vsekakor vreden ogleda in tudi naprej proti notranjosti in severu je fantasticen in sploh ni prevec turisticen, seveda ce ne gledamo Kute.Ljudje izredno prijazni.Prav tako bi priporocal Lombok, za mene se lepse plaze, bolj pristna pokrajina od Balija, in ni tako turisticen.Ce pa hoces malo miru, pa vsekakor Gili otocki, Trawangan najbolj turisticen, za mne najboljsi, ker se lahko tudi na odmaknes od guzve ce te moti.Je pa res nizje gres proti Floresu tezje je z transportom.Tu naprej misli da je najboljsi kar na agencijah vzeti, ker javnih prevozov prakticno ni naprej Flores-Sumbava.Medtem, Bali, Java ni problemov glede transporta.Java meni osebni ni bila prevec vsec, ljudje…Je pa vsekakor vredna ogleda, vsaj tiste glavne znamenitosti.Meni osebno Yogja, najlepse mesto an Javi.Je pa full prometa v vecjih mestih.

Tako je, Misa, v Indoneziji je podobno kot v večini drugih azijskih držav – z javnim prevozom ni težav. Če malo karikiram, ga sploh ni treba iskati, ker on tebe poišče. Redni avtobusi vozijo med vsemi večjimi mesti, lokalno pa povsod lahko uporabljaš bemo, lahko pa tudi ugodno najameš avto.
To, da javnih prevozov na Sumbavi in Floresu ni, enostavno ne drži. Mogoče tam vozi manj avtobusov dnevno, pa malo manj udobni in počasnejši so. Za potovanje jih je vsekakor dovolj. Predvsem pa za ta namen ne rabiš nobene agencije. Podobno je s trajekti. Med Javo in Balijem ter med Balijem in Lombokom vozijo zelo pogosto, na Sumbavo in Flores le po eden do dva dnevno, naprej na Sumbo in Timor pa le vsakih nekaj dni. Notranji letalski poleti so v glavnem vsi usmerjeni centralno proti Baliju in Javi, tako da redko pridejo prav za prečno premikanje med otoki.
Indonezija predvsem niso samo plaže. Vsak otok ima svojo kulturo, popolnoma drugačno od sosednjega. Ker omenjaš, da te zanima plemensko življenje, sem ti že priporočil Sumbo. Od vulkanov bi spotoma lahko pogledala Keli Mutu, kakšnega na Baliju (npr. Batur), Merapi na Javi,… Komodske zmaje si pogledaš na Rinci, ki je bistveno manj razvpita kot sosednji Komodo.
Glede denarja ti lahko svetujem, da menjaj že na Baliju, ker je vzhodno menjalni tečaj bistveno slabši. Prav tako boljše menjajo večje bankovce in včasih zatežijo tudi, če imaš dolarje prepognjene preko predsednikovega portreta. Kakšno plačevanje s tujo valuto se tudi ne obnese, vsi hočejo rupije.

Tukaj bi skromno dodal le še to, da vsaj na Baliju sicer nima veze ali menjaš Evro ali dolar, pač pa so vsi (tako v bankah, kot v menjalnicah) nekam čudno obsedeni s kakovostjo bankovca, zato je priporočljivo pri nas na banki vzeti čim lepše in novejše (predvsem to velja za dolar, kajti evri so že tako ali tako novejši). Ta obsedenost gre celo tako daleč, da imajo dolge sezname serijskih številk bankovcev, ki bi bili lahko ponarejeni in določenih sploh nočejo vzeti. Zato se ponuja možnost, da namesto nakupa dolarjev/evrov pri nas in nato menjava taistih bankovcev v Indoneziji uporabiš bankomate, ki so nametani vsepovsod in je mogoče z njih dvigati z navadno kartico Ljubljanske banke (znak Cirrus ali Maestro). Če upoštevaš, da te oberejo pri nas, ko kupuješ dolarje in tam, ko jih spet prodajaš (zaradi omenjenega strahu lokalcev pred slabimi bankovci je menjava lahko zelo slaba), je morda celo ceneje dvignit na bankomatu, saj ti pri dvigu vzamejo 2% in nima veze, kakšne bankovce so ti dali pri nas.

No jaz sem se vrnil pred enim mesecom.Ne vem kdaj si bil ti dol, samo mislim, da se je kar neki v zadnjem casu spremenilo.Po Jayi sem potoval 12 dni, in skoraj nisem srecal popotnikov, sem bil kar malo presenecen.V Yogyji, ki je najbolj turisticna, si upam trditi, ker je dobro izhodisce templje, sem jih mogoce videl vse skupaj ene 20.Bali je res natlacen z turisti, predvsem Kuta seveda, samo to so sami hotelski.Trajekt z BAlija na Lombok je samo eden dnevno.Da se dobit seveda fast ferry, samo je tudi problem, ce ne najdes dost kandidatov, je cena previsoka.Sam Lombok je bil tudi skoraj prazen, turistov prakticno ni.Na gilijih jih je bilo presenetljivo veliko, pa se to 50% ucencev potapljanja.Sa naprej nisem sel, po Floresu, tako da ne morem dati tocnih podatkov, samo kolikor sem se pogovarjal z par popotniki, ki so bili.So mi vsi zatrdili, da je najboljsa varianata, se vedno kar preko organiziranih tur, ker transport naprej je problem, razen seveda ce nisi casovno omejen, potem prides tudi brez agencij, vendar traja.
TAko da jaz sem bil kar malo sokiran, kako malo popotnikov potuje po Indoneziji.Seveda pustimo turisticni del Balija, in hotelske turiste.

Bali mi je bil zelo všeč. V Kuti nismo bili, ker so rekli, da je preveč nabit s turisti. Lombok, Dempasar in še par mest smo obiskali (???), nastanjeni smo bili v Nusa Dua in potem z lokalnim xy vodičem potovali okrog in po otočkih (imen se ne spominjam… fotke bi morala pogledat in osvežiti spomin – 1995 ). Videli smo, mislim, skoraj vse kar se da videti na Baliju (templjov malo morje, vulkana dva, gledališče 2x, ZOO 1x, otočki 2x, plaže, domače vasice cca 10, …, ). Narava čudovita, riževa polja in palmini gozdički, barvni kontrasti , ej….. Od turistov največ japončkov in avstralcev. Domačini zelo prijazni in pridni, hotelska ponudba je bila na višku, Melia Bali Sol hotel -apartma za dve osebi, vsak dan masaža od nog do glave se fajn prileže po naporenem dnevu …. hmmmm, hrana čudovita, sladoledi, sadja ful, ful … nakupovalni centri urejeni in fajn založeni, prava paša za oči!!. Edino kar me je motilo sta bili plima in oseka … zato smo bili primorani na (rajski) otoček na kopanje…

Srečno pot želim in uživaj!

jest mam tud namen mal po Indoneziji od sredine decembra.. za dva meseca
a ve kdo za kako ugodno karto do Denpasarja, oz kolko so aktualne cene.. polne, brez popustov za mladince
hvala

ubistvu za potovanje se najbolj splaca en poseben tekoci racun, recimo pri abanki, ki ma dost majhno provizijo v tujini (max 400 sit na dvig) pa prosis nekoga od domacih, da ti na ta racun nakazuje denar,kadar planiras da ga rabis, da je racun prazen v primeru kraje kartice..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close