Indija
Poleti je v Indiji deževno obdobje, tako da lahko pričakuješ, da ne bo gužve, predvsem na plažah 🙂 Jst sem bla v Indiji od srede aprila do srede maja…in glede na to, da smo bli 3 tedne na jugu, smo imeli kar srečo z monsuni, ker dežja nismo imeli. Bilo je pa ravno konec visoke sezone in manj ljudi, tako da smo od lepot plaže imeli kar največ – priporočam ti Paleolem (ampak, res ne vem, kolk ima smisel ležat na dežju). Če boš šel zelo zgodaj poleti, potem je možno, da na severu Indije še ne bo dežja in je mogoče bolje, da se podaš tja. Kombinacija vročine in vlažnosti je pa itak najbolj ubitačna…
No, če se boš kljub razmeram odločil, da greš tja, ti priporočam predvsem ogled plantaž čajevca okoli Munnarja, pa tempelj v Maduraju, Kanyakumari (čisto na jugu, popularen predvsem zaradi Gandhija in stika treh morij), Cochi (kitajske mreže za ribolov), na plažah je kul zjutraj vstat in pogledat, kako ribiči lovijo ribe z velikansko mrežo… Na severu smo pogledal bolj malo, ampak zelo se mi je dopadel Jaipur (najameš kolo in se furaš okoli)… skratka, Indija te (kjerkoli si) ne more pustiti hladnega!
Kar se pa letala tiče, moraš pa najprej premislit, kam sploh hočeš letet. Bombay vrejtno ne bo slaba poteza.
Uživaj!
anka
Poskusi ujeti čimbolj zgodnje poletje (če že mora biti poletje). Sem bil tam junija in julija ’03 – vse le severno od Mumbaia. Najbolj prijetno je bilo v Dharamsali, vsepovsod drugje pa vedno krepko čez 40 stopinj, ob več ali manj 100% vlagi.
Sever: nič novega -> Delhi, Agra, Varanasi, Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer – vse vredno ogleda.
Kopaš se pa itak vsak dan – v lastnem znoju – za tuš pa poskrbi vsakodneven dež (no skoraj vsak dan).
Karta – verjetno bo najbolj ugodna VIE-DEL z Royal Jordanian. Povprašaj po agencijah.
Ja, julij 2003 je bil presenetljivo suh v Indiji …:)
Če misliš plavati, pojdi raje februarja ali marca, sicer pa pred odhodom ali na poti malo spremljaj vremensko napoved. Poletje v Indiji je idealno za sever (Dharamsala, Kashmir, Leh …), ampak, jasno, marsikaj je odvisno od tega, kaj želiš …
Še to: Če se že ne boš mogel kopati, se boš skoraj zagotovo lahko tuširal. V dežju …
Na jugu bi ti poleg napisanega priporočala se postanek v Varkali, predvsem za poležavanje po plažah, mini barčkih, kakšno urico jutranje joge in za spoznavanje popotnikov (sicer sem bila sama tam novembra in decembra, ko so bile temperature in klima naravnost idealne, kako je čez poletje ne vem). Zaenkrat še precej neturističen kraj, temu primerne so tudi (vsaj bile pred dobrima dvema letoma no) cene in dokaj neokrnjena narava, v primerjavi z Kovalamom, ki ga nekateri imenujejo indijski biser, je Varkala absulutni zmagovalec. (moje skromno mnenje seveda) v Varkalo lahko prideš z vlakom iz Trivandruma (cca. pol ure) in tudi z avtobusom. V mestu Varkala naj te rikšaman zapelje cca. 10 minut ven iz mesta na cliff (pečino), to je kjer je vsa zabava, kolibice na plaži, guest houseji, restavracije in ostalo.
Malo višje proti notranjosti države pa je še en zanimiv kraj vreden ogleda predvsem zaradi specifične pokrajine in premnogih okoliških templjev in precej ohranjenih ruševin (središče dinastije Vijayangar) Hampi. (znan sicer med drugim tudi po hordah Izraelcev, ki ga obiskujejo kot nacionalni šport). Najbljižja želežniška povezava je kraj Hubli, od tam pa lokalni prevoz cca. 20-30 min.
Če te zanimajo mesta je vreden ogleda tudi Bangalore, precej netipično indijski mesto, zelo lepo urejeno, polno parkov, zelenja, zelo prijazno mesto, menda tudi prestolnica software businessa. Strinjam pa se z ostalimi, da je treba pogledat Kanyakumari, stičišče treh morij in popularno romarsko središče, nekaj posebnega pa je tudi Fort Cochin, bivša portugalska enklava, s svojimi Chinese fishing nets in Jewish townom, kjer si lahko nakupiš začimb kolikor ti srce poželi. Kopanja tam ti pa definitivno nebi priporočala, ker toliko svinjarije kot se je valja po tamkajšnjih plažah pa svet še ni videl.
Vsekakor ti želim čimveč prijetnih pustolovščin!
Tina
a, pa res, na Hampi se čist pozabila 🙂
Kovalam je bil zame osebno izguba časa…če se boš podajal v Varkalo, pa ti proporočam, da zjutraj res zgodaj vstaneš in greš po potki vzdolž obale do kučic, kjer živijo domačini…z njimi lahko poklepetaš, pa ful so veseli, če jim pomagaš vlečt ribiško mrežo…zihr pa ne boš šel mimo njih, ne da bi ti ponujali odkup ganje….samo turistično naselje je seveda tako, kot povsod drugod, čeprav so klifi res zanimivi…hm, še vedno navijam za Paleolem :)….pa še opozorilo za najbolj znana obalna kraja v Goi – Anjuno in Vagator: vse umazano in vse zadeto! Mi smo se še v istem dnevu pobrali tako iz enega kot iz drugega.
LP, anka
Forum je zaprt za komentiranje.