INDIJA PO ZEMLJI…
…je kdo že šel. Po kateri poti, koliko časa in denarja ter kako je z vizami? Je kakšen problem prestopati meje, je vize za države, ki jih je potrebno prepotovati, potrebno dobiti v naprej? Koliko stanejo (približno) in kakšen bi bil budžet potovanja za približno mesec dni (do Kašmirja)? Hvala in lp!
1. Za to pot je 1 mesec premalo!
2. Vize lahko urejaš sproti – n.pr. v Ankari! Turško v Ljubljani!
3. Najbolj zahtevna meja je Turčija – Iran (Bazargan) in Iran – Pakistan (Mirjave – Taftan)! Vendar še vse v mejah normale! Iz Taftana do Quette pojdi z avtobusom – vlak je obup!
4. Iransko vizo urejaj prvo in napiši na aplikacijo, da greš samo v Iran in ne naprej v Pakistan in Indijo, v nasprotnem ti bodo izdali samo tranzitno vizo 5 ali 7 dni!!!! Ko dobiš 1 mesečno iransko turistično vizo, pojdi na pakistansko in indijsko ambasado po vize!
5. V Srinagarju (Kašmir) si privošči nekaj dni na house boatu na Dalskem jezeru!
Vse skupaj je enostavno, saj tako potuje v Indijo množica popotnikov iz Evrope!!!
Če še kaj rabiš – vprašaj!
Nomad
V nasprotju z Nomadom bi jaz urejal vize kar pri nas. Vnaprej. Res je, da je pri Iranski potrebno pazit, imaš pa zato celo pot rešene probleme s prehodi meja. Poleg tega ne pozabi na Carnet de voyage (če sem prav napisal), ki ga nujno rabiš. Predvsem pa se strijnjam zNoadovim namigom o vrstnem redu pridobivanja viz.
Cene so pa zelo nizke. 2 leti stari podatki.
Turčija – bistveno ceneje kot pri nas (cca 1/3 naših cen), prenočišča so poceni – pazi – v sobah visijo ceniki sob v hotelih – možni so popusti tudi do 60 %, običajni so cca 40 -50.
Iran – Bencin je bil cca 200 SIT tank motorja (cca 17 litrov), hrana je poceni, prenočišče pa sem plačal od 1 dolarja s čajem do 120 USD na noč. Hehe, 120 je bil predsedniški apartma v hotelu v nekem mestu, kjer je bil nekakšen kongres. Vse je bilo zasedeno…. Pa še tega so mi dali s 50 % popustom – redna cena je bila 240 USD. Iz usmiljenja do preutrujenega motorista.
Aja, da ne pozabim. V Iranu, ki ga moraš prečkati, so predlani uvedli enoten bencin. Vsi avtomobili vozijo na neosvinčenega. Jaz sem bil tam z motorjem in ob vrnitvi je bil potreben kar korenitega posega, da so stvari spravili v red. Tako da mislim, da neosvinčen ni najboljše kvalitete. Možno pa je, da sem jaz samo na kateri od črpalk dobil kakšno čudno mešanico.
No, obstaja še dizel.
lp
bv
Zadnja sprememba (02-06-04 10:16)
Bila sem na Nizozemskem zato ti odgovarjam šele sedaj!
Jaz se odločam za urejanje viz sproti, ker se mi neda voziti na Dunaj, da bi pa kompasu dajal provizijo sem pa preškrt! Kot sem ti že napisal bo 1 mesec premalo časa še za Indijski Kašmir, ker z malo ogledi in cikcakanja v Turčiji, Iranu in Pakistanu rabiš toliko, da prideš do Indije! Vzemi si vsaj 2 meseca časa – 1 mes. do Indije in 1 mes. po Indiji. Ha! Koliko denarja? 2500 EUR s poletom nazaj!? Vprašaj sem napisal zato, ker je vse odvisno od cene letalske karte za nazaj!
Tole kar bom sedaj napisal je zelo pomembno – Aeroflot ima na Canac placeu (Delhi) svojo agencijo, tam so mi ponujali Delhi – Moskva – Ljubljana za 700 US$! V isti zgradbi, vhod levo od Aeroflota je v 4. nadstropju indijska potovalna agencija, kjer dobiš isto karto za 380$!!!! (+ 20$ letališka taksa!) Imena in ulice ne vem, ker sam točno vem kje je in si nisem zapomnil! Boš pa našla Aeroflot v LP!
Malo neumno – vendar dobiš Aeroflotovo karto ceneje pri Indijcih kot pri Aeroflotu s katerim boš letela! Moji 2 skupini, ki sta z mano s kombijem prišli v Indijo sem uredil vrnitev s tem poletom!
Ankara se mi zdi zelo dobro mesto za dvig viz, vendar lahko to storiš še drugje – n.pr. Iransko v Erzurumu, pakistansko in indijsko v Tehranu ali Zahedanu, Indisko pa v Islamabadu! Kadar rabiš priporočilno pismo za dvig vize (največkrat ga zahteva Pakistan in tudi Iran), moraš prej obiskati Slovensko ambasado, če je ni n.pr. v Pakistanu, se moraš obrniti na Avstrijsko ambasado, oni so odgovorni za Slovence!!! Vendar ti pismo zaračunajo, na slovenski ambasadi pa ga dobiš zastonj in še čaj, kavo ali sok ti bodo ponudili – imam izredno dobre izkušnje s slov. ambasadami!
Nekaj dobrih informacij boš dobila na naši strani: http://www.drustvo-nomad.si – napotki za popotnike!
LP!
Nomad
Za Turčijo v Ljubljani ni problema, lahko vzameš multiple! Za Iran pa zelo težko! (Sem že razložil – ko omeniš, da greš naprej v Pakistan, ti izdajo samo 5 ali 7 dnevno tranzitno vizo!!!!) Torej boš morala v Delhiju ponovno dvigati vizo za Iran! Pakistan pa z vizami sploh ne komplicira in mislim, da tudi multiple nebi smela biti problem! Če pa ne, pač v Delhiju vzameš novo – dobiš jo v enem dnevu! S ceno je pa tako – multiple viza je vedno tudi dražja, tako da si prvarčuješ le za pot na ambasade!
Cau.
Vrjetn je vse res kar so ze ostali napisal glede tega potovanja, predvsem vize, cas potovanaja in pa stroski so pa cist odvisni od tvoje razpolozljivosti. Sam sem lani prisel do juga Irana na ta nacin, potem mi je pa zmankal casa in denarja, tko da sem se morov vrnt (cca 400€ kreta, grcija, turcija in iran, predvsem pa casa – 2 mesca). Glede viz, tursko si uredis pac v slo (ceprov se baje da dobit na meji z grcijo dost cenej, 20€, samo kokr sm jst tm sprasvov carinika je reku da ne, sam da sm bil na zabaceni meji, ker sm po nesreci prsov do Bolgarije), Iransko pa v Ankari, za slovence brez problemov za 30$.
No jst se tut avgusta odpravlam na to pot, ponovno, tokrat z dost vec casa in ciljem Katmandu. Indijsko vizo si bom uredil v Zagrebu (kolegica je lani tm dobila, jst bom ugotovil nasledn teden;), Pakistansko v Tehranu, Iransko v Ankari in Tursko vrjetn v Lj.
Glede denarja, ga bom pa jst uzel dost manj kot 2500€, no nisem prevec zahteven in pa ko mi ga pac zmanjka, se vrnem domov;)
Kdaj se pa nameravata drugac odpravt vidva, ker bi se lahko na poti doblil kje na kaksnem cajcku in kaksno rekli…
LP, Luka
Ja Zahedan je ponoči nevarno mesto! Sta pa tam Indijski in Pakistanski konzulat in lahko dobiš obe vizi – hitro! S temi ugrabitvami je pa zgodba čudna – vedno krožijo zgodbice o tem! Iz Zahedana do Mirjave (vasica na meji s Pakistanom) vzemite taksi, je 85 km! Mejni prehod je v poletnem času pravi pekel – veter nosi prah in pesek, temperature okoli 47!!!! Pot preko Balučistanske puščave pa tudi nora, v avtomobilu je stalno 54 stopinj! Nikakor ne pojdite z vlakom( ustavlja neštetokrat!), avtobus je hitrejši in vseeno udobnejši! Od Taftana do Qutte se boste vozili 12 – 13 ur! V Taftanu nakupite dosti vode! V Quetti pa si privoščite počitek saj so temperature glede na 1700 m nadm. v. zmerne in noči “spalne”! Privoščite si sadji – to je na žerjavici pečeno ovčje stegno in zame do sedaj najboljše meso, ki sem ga jedel! Blum sttar hotel je več kot OK! (Tudi Muslim hotel, kjer je zraven turistična pisarna in je nekoliko cenejši, a tudi v redu. V isti ulici naprej je še nekaj hotelov in tudi ciber caffe!)
Ravnokar se je začelo monsunsko obdobje v Pakistanu in Indiji in se bo vseeno malo ohladilo. Lahko pa računate na to, da bo v Lahoreu in na cesti proti Amritsarju kakšne cesta poplavljena!
Najlepše obdobje za overland do Indije je druga polovica sebtembra in naprej!
Forum je zaprt za komentiranje.