Incident, ki me je res prestrašil
Včeraj sem bila priča incidentu v živilski trgovini. Ravno sem čakala, da mi prodajalka nareže salamo, ko je vstopila ženska brez maske na obrazu. Prodajalka jo je prijazno pozvala naj si jo nadane. Ženska je odklonila. Ona maske ne bo nosila. Prodajalka jo je pozvala še enkrat in ji eno celo ponudila, pa jo je ženska spet odklonila. Povedal je, da njej ni treba nositi maske, da je noče, da jo tudi v službi v Mercatorju ne nosi in da ona že ve kakšne so njene pravice. Taka prava primitivna južnakinja. Prodajalka je bila nemočna, razlagala ji je o inšpekciji in kaznih, ni pa je pozvala naj zapusti trgovino, v kateri nas je bilo 5 do 6 ljudi. Meni neznana ženska, se je postavila za prodajalko in ženski zagrozila s policijo, pa rekla ji je, da noben od nas ne uživa z masko na obrazu, da pa so pač taka pravila, da če ji kaj ni prav naj naroča preko spleta. Južnakinja je še kar tumbala o svojih pravicah in na pomoč poklicala celo svojega sina, tudi brez maske.
Južnakinja je provocirala in nas vse izpostavljala morebitni okužbi. Sama se nisem opogumila, da bi južnakinji tudi sama povedal par krepkih, tudi ostali kupci so bili tiho. V bistvu zamerim prodajalki, ki nas je vse izpostavila nevarnosti. Pravila so jasna. Za v trgovino je maska, brez maske ni trgovine. Tako enostavno. Jaz stranke brez maske ne bi postregla, prosila bi jo da zapusti trgovino, v nasprotnem primeru kličem policijo. Vendar prodajalka tega ni storila. Jaz imam sedaj slabo vest, ker sem bila tiho. Južnakinja ne bi smela biti postrežena, tako je moje mnenje. Strah me je, kaj če sta bila okužena. Jaz si korone še enkrat ne želim, ker nisem h sebi prišla niti od tiste pred skoraj dvema letoma. Kaj če kdo od nas, ki smo bili v tgovini zboli, da sta bial južnakinja in sin okužena. Komu naj se pritožim?
Zdaj pa mi prosim vi povejte, kaj bi naredili, bi se postavili za prodajalko ali bi se delali kot, da se vas to ne tiče? Bi vas sploh ganilo, če nekdo ne bi imel maske. Kaj bi naredili, če bi v kratkem zboleli?
Kupka, 09.02.2022 ob 01:19
Včeraj sem bila priča incidentu v živilski trgovini. Ravno sem čakala, da mi prodajalka nareže salamo, ko je vstopila ženska brez maske na obrazu. Prodajalka jo je prijazno pozvala naj si jo nadane. Ženska je odklonila. Ona maske ne bo nosila. Prodajalka jo je pozvala še enkrat in ji eno celo ponudila, pa jo je ženska spet odklonila. Povedal je, da njej ni treba nositi maske, da je noče, da jo tudi v službi v Mercatorju ne nosi in da ona že ve kakšne so njene pravice. Taka prava primitivna južnakinja. Prodajalka je bila nemočna, razlagala ji je o inšpekciji in kaznih, ni pa je pozvala naj zapusti trgovino, v kateri nas je bilo 5 do 6 ljudi. Meni neznana ženska, se je postavila za prodajalko in ženski zagrozila s policijo, pa rekla ji je, da noben od nas ne uživa z masko na obrazu, da pa so pač taka pravila, da če ji kaj ni prav naj naroča preko spleta. Južnakinja je še kar tumbala o svojih pravicah in na pomoč poklicala celo svojega sina, tudi brez maske.
Južnakinja je provocirala in nas vse izpostavljala morebitni okužbi. Sama se nisem opogumila, da bi južnakinji tudi sama povedal par krepkih, tudi ostali kupci so bili tiho. V bistvu zamerim prodajalki, ki nas je vse izpostavila nevarnosti. Pravila so jasna. Za v trgovino je maska, brez maske ni trgovine. Tako enostavno. Jaz stranke brez maske ne bi postregla, prosila bi jo da zapusti trgovino, v nasprotnem primeru kličem policijo. Vendar prodajalka tega ni storila. Jaz imam sedaj slabo vest, ker sem bila tiho. Južnakinja ne bi smela biti postrežena, tako je moje mnenje. Strah me je, kaj če sta bila okužena. Jaz si korone še enkrat ne želim, ker nisem h sebi prišla niti od tiste pred skoraj dvema letoma. Kaj če kdo od nas, ki smo bili v tgovini zboli, da sta bial južnakinja in sin okužena. Komu naj se pritožim?
Zdaj pa mi prosim vi povejte, kaj bi naredili, bi se postavili za prodajalko ali bi se delali kot, da se vas to ne tiče? Bi vas sploh ganilo, če nekdo ne bi imel maske. Kaj bi naredili, če bi v kratkem zboleli?
Snameš masko in ji zakašljaš v ksiht.
ijhgfd, 09.02.2022 ob 02:44
Včeraj sem vstopila nekam, kjer zaposlena ni imela maske. Tam dela samo ona. Rekla sem ji, kako sem vesela, da po dveh letih spet vidim človeški obraz.
B R A V O,poleg tega pa maske nikogar ne ščitijo.
Kdaj vam bo že enkrat jasno,da nas nategujejo?
Sem šla pred časom na trolo. Kak je kdo oremljen, nidar ne opazujem oz nimam za mar. Pozornost pritegne najprej ena mamca, nato za njo še druga. Pridigajo frčafeli stari od 25 let, da naj si napake maske etc. Tamara je čist ven padla. Če ne bi izstopala na postaji, je obstajala velika možnost, da bi mami dobile okrog ust. Ravno tolk je bla našpičena. Ne bi se vtikala. Ker potem se lahko v vsakega tretjega, ki ima masko gor zgolj za okras, pod nosom ali okrog vratu, jo nosijo po žepih, menjajo enkrat na teden ali še to ne A pri takih se pa nič ne bojiš avtorica? In ali si ji nos z masko tiščala pod njen nos, da se tolk bojiš, da bi virus vate skočil? In če imaš tako bojazen, potem si masko sama menjaš na dve uri. Sicer niti prodajalci niso perle. Mnogokrat vidiš, da jo do ust še spravijo, več pa ne.
Jaz sicer razumem vse vas, ki ste preboleli hujšo obliko, od nas je nihče ni, moj pa jamra o nekih posledicah in sigurno ni kar nedolžen virus. Po drugi strani vas pa nobena maska ne bo ščitila. V stiku sem bila z okuženimi z ono boljšo masko, pa so se okužili čisto vsi okrog, okužene smo sicer pošiljali domov takoj ob pozitivnem testu. Edino jaz, ko imam zgleda imunost po prebolelosti. Mi je pa obnašanje nekaterih vseeno mimo in se samo hočejo delat pomembne, pa so zdaj dobili priložnost. Na mestu trgovke se ne bi spuščala v konflikt, saj mislim da je po zakonu naredila vse in jo opozorila.
Sama masko sicer nosim in nimam ves čas striktno gor. Če sem prehlajena, kar je bilo 1x, jo imam ves čas, pa sem se sicer izogibala sploh it v trgovino, če ni bilo res nujno. In če pridem blizu starejših ljudi jo nosim.
Če maske in razkuževanje sploh ne ščitijo, kako to, da že dve leti nimam niti blagega prehlada, prej pa vsako leto dvakrat, enkrat hujša viroza/gripa, drugič prehlad. Zdaj pa čisto nič od nič, polni dve leti. Ja, sem cepljena, ampak dvomim, da je cepivo zaslužno za to, konec koncev sem se prvič cepila lani maja, pa tudi do takrat nobenega prehlada ne nič. In nisem edina! Mogoče samo pravilno in redno nosim masko vedno, ko sem v stiku z ljudmi izven svoje družine.
Danes živimo v svetu, kjer imamo kup ljudi, ki so plačani zato, da se stvari preverjajo. In ne vem zakaj bi moral biti sedaj jaz tisti, ki preverjam in se moram postaviti na neko stran? Če zakon predpisuje maske v trgovinah in je nekdo nima, potem je na prodajalki, da o tem obvesti varnostnika in potem varnostnik ukrepa – zahteva da si nadane masko, zapusti prostor ali kliče policijo.
Če misliš da te maske zaščitijo, nisi samo naivna, ampak celo neumna. To še naša stroka ne trdi. Ljudje ste ratali čisto paranoični.
Maske so samo dober biznis. Tipičen primer so maske v šolah. Nosijo se po 5-6 ur. Koliko misliš da ščitijo. Nič. Ko je nekdo pozitiven padejo kot domine. Ampak mularija jo mora pa še vedno nosit vsak dan z izgovorom da so šole odprte.
V glavnem sem zašla. Jaz masko nosim ker ne želim ostalim (prodajalka) delat še večjega sranja kot ga imajo. Torej jo nosim zaradi uvidevnosti do drugih. Jaz se na tvojem mestu ne bi vmešavala v spor. Prodajalko tudi razumem, na njenem mestu bi jo opozorila, ker že moram, ne bi se pa kregala z njo. Prodajalke niso plačane zato da se zahebavajo z vsakim ki jim serje po glavi.
Me pa zanima ena stvar, zakaj nisi odšla. Če si se počutila tako ogroženo, zakaj nisi enostavno odšla.
Meni za tele maske dol visi. Ja, jo nosim, ko stopim v trgovino, ampak samo zato, ker se ne želim z nobenim pregovarjat. Sicer pa bi tudi prodajalke lahko vedele, da nekomu, ki nima maske, ne morejo nič. Lahko pokliče policijo, naredijo cel cirkus, ampak na koncu ne bo nobene kazni.
Drugače pa ja … na praznik ali nedeljo so lahko odprte zasebne trgovine, v kateri na ta dan delajo samo lastnik in njegovi domači.
sam vprasam te a take ki 8majo masko, pa si jo vmes dajejo dol se si brusejo smrkelj z golimi rokami in se cohajo po nosu, taki te pa ne motijo? Mene pa taki motijo in jih je obilo v stacunah, imam raje takega brez maske, ki si ne drka non stop po maski in po nosu in se obnasa higienicno.
In taki ogabnezi te in vse nas veliko bolj ogrožajo, kot pa človek brez maske, ki se obnasa osnovno higienicno.
in se zate avtorica: maska te ne sciti pred nobenim virusom, ta je toliko manjsi, da gre skozi vse luknje v maski.
Tipičen primer so maske v šolah. Nosijo se po 5-6 ur. Koliko misliš da ščitijo. Nič. Ko je nekdo pozitiven padejo kot domine. Ampak mularija jo mora pa še vedno nosit vsak dan z izgovorom da so šole odprte.
Ti pa ali nimaš otrok v nižjih razredih OŠ ali pa nalašč nakladaš. Mulci v razredu imajo maske na bradi, eni jih sploh nimajo, ogromna večina učiteljic tega sploh ne kontrolira, še one imajo maske pod nosom. Da ne govorim o polnih jedilnicah, kjer pa mask itak nimajo, sedijo pa drug ob drugem, ker pač ni prostora. Kakšna šola, daj ne seri!:))
Če masko pravilno nosiš, te zaščiti pred velikim delom izločkov, ki so v zraku oz. ko nekdo okužen kreha v tebe. Seveda če je tega preveč in če si konstantno v stiku z bolnimi okuženimi, navadna maska ne pomaga. Ampak v navadnih situacijah še kako pomaga. Tudi meni že dve leti nič ni, pred korono pa tudi trikrat letno prehlajena. Pa sem ves čas v stiku z ljudmi, ves čas v službi, tako da nekaj je na tem.
Zgodba bi bila lahko resnična. Se še zgodi, da pride kdo brez maske (so res zelo redki). Huje je, ko so zaposljeni brez mask (pod nosom): V tvojem primeru bi kmalu na začetku, ko se je videlo, da z masko ne bo nič, zapustila trgovino ( v izogib mogoči okužbi). Kolikor se poznam, bi dala kakšno pripombo.
V dveh letih so ljudi spravili v paranojo in agresijo. Ti si živ primer. Jaz sem zadnjič v polni trgovini pozabila nadeti masko, ne na kruhu, ne v delikatesi, nikjer v pol ure nakupa, me nihče ni opozoril, da nimam maske, komaj na blagajni sem sama pogruntala, da sem brez. Tako, da vsi smo že siti vsega. Zato tebi tega ne verjamem.
Forum je zaprt za komentiranje.