In že beremo februarja …
Iva Pekarkova: Dej mi ta keš
Knjiga o češki taksistki v New Yorku me je pustila dokaj hladno, junaki me niso prepričali. Zdi se mi, da bi bilo mogoče iz zasnove iztisniti precej več, je pa res, da mi je nekaj odlomkov res ugajalo. No, knjiga ni napisana slabo, tudi odložila je nisem, ampak vtis je prejkone mlačen.
Končno prebrala do konca tri knjige o Otorijih (Meč v tišini, Sledovi v snegu in Sijaj mesečine), za katere je na ovitku napisano, da gre za vzhodnjaškega Harryja Potterja. Res gre za pravljično zgodbo v smilu umestitive v namišljen svet, vendar pa je zelo očitno, da avtorica črpa iz resnične dežele – Japonske v srednjem veku iin je v bistvu zelo dosledna pri opisovanju navad, neke vrste kast, razmišljanja… Tako da meni se je zadeva zdela čisto drugačna od HP, razen morebiti glede ciljnega bralstva.
Knjige so lepo berljive, prisotna je ljubezenska zgodba, vojne, pustolovščine, osebne dileme, prijateljstvo, izdaje…, ampak po moji oceni je zadeva bolj za najstnike, saj je mene že na sredini druge knjige prijelo, da bi odložila, saj se mi ni zdela nič posebnega (mož pa je vse tri prebral v enem tednu, samo on po mojem bere malo “na počez”).