Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis IN in TER

IN in TER

Lep pozdrav,

vprašanje se nanaša na odnos med veznikoma IN in TER:

ali drži, da naj bi se TER vedno umaknil IN-u in potemtakem v večstavčnih povedih zasedel povsem zadnje mesto od obeh navedenih? Ali se tako ravnamo tudi v primeri, da omenjeno vpliva na ‘grd’ besedni red?

Običajno je res tako, ni pa nujno. Naredi po svoje, kot se ti najbolje sliši.

Lep pozdrav tudi tebi.

Najprej se priporoča IN – če ne gre za ponavljanje tega veznika, npr.

Vstala sta IN odšla domov.

Poleg tega pa nekako logično povezujemo recimo dva sklopa z IN, vmes TER (in morda nato spet IN), takole:

Proučeval je protone in elektrone ter razliko med protoni in elektroni.
(Naj mi poznavalci oprostijo, če je vsebina te povedi čisto mimo. 🙂

So tudi primeri, ko je določen veznik bolj uveljavljen, npr. tu IN tam, ne pa tu TER tam, ti IN jaz ipd.

Mojca, daj nam konkreten primer. Vsekakor ni pravila, da bi se moral TER za vsako ceno umakniti vezniku IN, zlasti pa ne na račun nerodnega bes. reda oz. čudno zvenečih bes. zvez.

K.

Okej, tukaj je konkreten primer:

Njegov cilj je preprečevanje napak IN/TER zlorab IN/TER zagotavljanje pravilnosti IN/TER zanesljivosti podatkov IN/TER informacij.[/i][/i]

Jaz bi naredila tako:

Njegov cilj je preprečevanje napak IN zlorab TER zagotavljanje pravilnosti IN zanesljivosti podatkov TER informacij.
Z utemeljitvijo, da se -in v razmerju do -ter uporabi prednostno, se pravi prvi, vendar se zaradi kopičenja vseeno oba ponavljata …

Kot mi je predlagala neka slavistka, naj bi bilo povsem pravilno (a po mojem mnenju zelo ‘grobo’):

Njegov cilj je preprečevanje napak IN zlorab IN zagotavljanje pravilnosti IN zanesljivosti podatkov TER informacij.

Ideje, predlogi??? Zanima me predvsem, kako je lektorsko pravilno, saj nisem slavistka, vendar sem priskočila na pomoč v družinskem podjetju …

No, vidiš, ravno v tvojem primeru gre za nekakšne logične “notranje sklope” (naj jih kdo drug pametneje poimenuje, če zna :):

– napake in zlorabe
– preprečevanje in zagotavljanje
– pravilnost in zanesljivost
– podatki in informacije

Poanta tega je, da je med temi sklopi, torej med dvema smiselno vezanima besedama, uporabljen isti veznik. To pomeni, da je tako, kot si predlagala ti, v redu, razen zadnjega ter.

Teoretično bi šlo tudi obratno, glej:
Njegov cilj je preprečevanje napak TER zlorab IN zagotavljanje pravilnosti TER zanesljivosti podatkov TER informacij.

Seveda pa to zveni precej bolj okorno (še bolj kot na ponavljanje veznika IN smo občutljivi na ponavljanje veznika TER), ker je IN skozi rabo prevzel vodstvo in TER uporabimo predvsem zato, da se izognemo ponavljanju in pripomoremo k večji jasnosti besedila. Te jasnosti pa ne dosežemo, če TER kar poljubno menjavamo z IN. V praksi bo stvar najboljša takole:

Njegov cilj je preprečevanje napak IN zlorab TER zagotavljanje pravilnosti IN zanesljivosti podatkov IN informacij.

Torej tako, kot si napisala sama, razen zadnjega TER >> IN. Zakaj? Nadrejena besedna zveza, recimo ji glavna, je povezana s TER. To je bistvo povedi: preprečevanje ter zagotavljanje. Ostale zveze so ji podrejene in so povezane z IN. Če nazadnje vnesemo spet TER, se zdi, da moramo vzporediti preprečevanje, zagotavljanje in informacij (kar pa ne gre in je že po sklonu takoj opazna razlika, tudi če pomen zanemarimo).

Najslabša možnost je tista, ki ti jo je povedala slavistka.
Slavistke niso lektorice.
Žal marsikatera slavistka/slovenistka ne obvlada slovnice in pravopisa niti do neke realne mere.
Poznam celo dr. (ne vem pa, česa, vendar v povezavi s SJ), ki lektorira — in ne ve, da je pred IN vejica, če je pred IN vrinjeni stavek, npr. prilastkov odvisnik. To je snov srednje šole. Tako je to.
Izjemam se opravičujem in jim izražam spoštovanje!

Lp,
K.

Super, tvoje vodilo se mi zdi odlicno!

Hvala!

m.

New Report

Close