Ime delodajalca skrivnost?
Rad bi vam zaupal svojo izkušnjo… Ali ni tako, da razne agencije (v tem primeru je poudarek na Manpower agenciji), morajo povedati katero podjetje išče kader, torej IME PODJETJA za katerega imajo oglas? Njihovi oglasi so namreč vsi brez točnih podatkov za katero podjetje sploh gre! Ko sem klical, da bi jih o tem povprašal, mi je mlada gospodična na drugi strani odgovorila, da mi tega za katero podjetje gre ne bo povedala, izvem šele, če me povabijo na razgovor…. Hah?! Ob mojem vztrajanju, da se prijavljam na več oglasov, ter se ne bi rad podvajal, kajti vsako ponudbo sestavim na novo, mi je odgovorila, da če ji povem za katera podjetja sem se prijavljal, da mi pove ali je to podjetje med njimi. Prosim ?!? Šokiran sem!!!
Meni se pa ta “anonimnost” zdi kar logična.Firma je dala povpraševanje po delavcu agenciji ravno zato, da agencija “prebere” med prijavljenimi kandidati in na razgovor v firmo pošlje le tiste, ki ustrezajo vsem kriterijem.Z anonimnostjo si firme zagotovijo “mir”.
Tudi v naši firmi smo se začeli posluževati agencij, ker je enostavno preveč neustreznih kandidatov, ki pridejo na razgovor- neustreznost se pokaže šele skozi razgovor.Tako pa agenciji naročimo na kaj naj bodo pozorni, kje so povdarki, kaj si najbolj želimo in oni naredijo prvo “selekcijo”.
Že že, vendar v vsakem primeru dobi prijavo agencija. In če vem za katero podjetje gre, lažje napišem kvalitetno prijavo, da me sploh povabijo na razgovor. In če nekdo pokliče in praša ali je takšen problem povedati za katero podjetje izbirajo? In v tem primeru nisem dolžan neki tretji osebi razlagati na katere razpise sem se že prijavil, saj je to moja osebna stvar. Zelo neprofesionalno so se izkazali.
Tonček večina agencij deluje na takšen način. Nekatera podjetja tudi nočejo razglašati vsemu svetu, da iščejo določen kader. Če ti to ne ustreza se pač ne prijavljaj na razpise agencij pa bo.
Mi smo se že večkrat posluževali raznih agencij ravno zato da sfiltrirajo kandidate (enkrat smo dobili skoraj 300 prošenj). Mi jim naročimo kakšne kandidate pričakujemo in koliko jih želimo na razgovoru (recimo 10). Z ostalimi se nočemo ukvarjati, zato tudi plačamo agenciji.
Vem, da se dobi veliko prošenj in filtriranje kandidatov preko agencije olajša podjetju delo in se strinjam, da je to dobra zelo stvar, božja mast. Le kdo si želi 400 prošenj. Samo smo zašli s teme, ki pa je skrivanje imena podjetja. Ali je to dobro za agencijo, da ne omenja imena? Bo potem manj prijav? Morda… in v tem primeru verjetno tudi kakšne zelo kvalitetne ne bo poleg ravno zaradi tega. In podjetje bo brez nje, morda zelo kvalitetnega kadra…. Torej bo zadoščena s tem želja podjetja dobiti najboljšega??? Ne bo. Se pa tudi zelo strinjam, da če mi ne ustreza, da se naj ne prijavljam in tako tudi bo. Kajti podjetje, ki je tako neodkrito, da se mora skrivati, verjetno ni ravno bleščavo. In verjetno (sklepam) so to predvsem podjetja, ki imajo visoko fluktuacijo. Malce neugodno je brati vedno isti oglas, istega podjetja, saj v tem primeru nekaj ne štima. In v tem primeru bo najbrž slabo tudi za naslednjega, ki bo tam dobil službo.
Tonček 1985, če mi ne bi dali potrebo po delavcu preko agencije in anonimno, bi imeli kup iskalcev pred vrati.To se nam je že zgodilo, so enostavno prihajali skozi cel dan, cel teden, nenapovedano in hudo motili proces dela.
Nismo pa neki čudaki, da bi te ljudi kar po hitrem postopku odpravili, zato je bilo potrebno vsakemu razlagat, kaj in kako, enim se ni dalo niti dopovedat- skratka kaos. Od takrat dalje dajemo potrebe agenciji.
Torej, če so firme anonimne ni nujno ,da so sumljive ali čudne:)
Meni se pa zdi – dobro, odvisno za kako veliko in znano podjetje gre – da včasih prav nič fajn ni, da ti agencija išče kandidate… Namreč, dobila sem vtis, da te raznorazne agencije ne zaposlujejo pravih kadrov, ki bi se sploh spoznali na izbiro kandidatov… Res pa je, da zdaj vsi iščejo delo v glavnem prek teh agencij in ti že skoraj ne preostane kaj drugega…
Ko je že ravno govora o Manpower. Tudi moj cimer je imel slabo izkušnjo z njimi, pred meseci, ko je še iskal zaposlitev, samo na drug, zame osebno res skrajno neprimeren način do nekoga, ki išče službo. Poklicala ga je svetovalka (imeli so ga v evidenci, ker je že bil pri njih) in mu povedala, da bi mu uredila razgovor za eno podjetje in če se strinja s tem, povedala mu je vse podrobnosti o delovnem mestu in da ga pokliče naslednji dan nazaj, da mu pove dan pa uro. Seveda on ful vesel in hiti mene klicat, da je dobil razgovor in to. Nakar ga čez par uric kličejo nazaj, da ne ustreza pogoju, ker še ni dokončal fakultete. Ni vedela niti koliko časa traja novi bolonjski študij. Nakar mu je ponovno obljubila, da bo pregovorila to podjetje, no njenega klica ni nikoli prejel. Res neprimerno in zamislite si v kakšni luči je v njegovi glavi pa verjetno je poleg mene je povedal še komu, odsevalo to podjetje, ki je z zaprosilo za pomoč to agencijo za iskanje kandidata. Neprofesionalno.
Forum je zaprt za komentiranje.