Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis imam fobijo

imam fobijo

Cankar, Tavčar,Vitomil Zupan, LOjze Kovačič, Zlata Vokač, Mate Dolenc, Feri Lainšček, Drago Jančar

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Pozabil: Prežihov Voranc

Trenutno mi je najboljši Avgust Demšar. Prebrala njegovi knjigi, trenutno pačakam na Tanek led.
Drugače pa so mi bili všeč tudi Bobri od Jalna.

Tanek led je že izšel. Tudi jaz zelo priporočam.

Vem da je, samo bi se rada sprehodila do knjigarne….kar pa pri meni traja…

Za lahkotnejše branje Desa Muck, tudi Kermaurerjeva (Dnevnik Hiacinte Novak) in še kdo. 😉

Za smeh Slavko Pregl (najboljše sicer spada v mladinsko književnost, ampak jaz še vedno rada posežem po njem vsaj enkrat letno). Zelo priporočam knjigo, v kateri so njegove zgodbe za odrasle Razkošje v glavi skupaj z zgodbami Mateta Dolenca Nenavadna Slovenija, tudi slednje so enkratno branje, čisto ‘resno’, a zelo duhovito govorijo o vampirjih, čarovnicah, ljudožercih ipd. v Sloveniji.

Duhovit avtor je tudi Tone Partljič.

Za nekaj vmesnega, čeprav ‘klasičnega’, Miško Kranjec, zlasti Povest o dobrih ljudeh.

Za nekaj odštekanega, kar vseeno vleče (samo mižati moraš pred slovnico in pravopisom), Kronski (Človek, ki se je pretepal z angeli).

Za nekaj rahlo odštekanega, malo krutega, vsekakor svežega in berljivega, Miha Mazzini (Telesni čuvaj).

Za ‘detektivkanje’ Demšar.

Še nekaj klasike: Tavčar (V Zali – po tem je posneta tudi nadaljevanka z naslovom Ljubezen nam je vsem v pogubo; Med gorami itd.), Kersnik (Kmetske slike), Jurčič (Deseti brat, Sosedov sin, Janičar), za bolj ženske note pa vsekakor Zofka Kvedrova (zlasti Vladka, Mitka, Mirica). Prežih je bil že omenjen (priporočam zlasti zbirko črtic Samorastniki), Seliškar pa je odličen v mladinski literaturi (Indijanci in gusarji, Bratovščina Sinjega galeba, Mule, Deklica z junaškim srcem). Da ne pozabim še Ingoliča (Mladost na stopnicah, Gimnazijka, mladinska Potopljena galeja), zagotovo pa še zdavnaj nisem naštela vseh meni ljubih.

K.

Boris Pahor je sigurno vreden branja. Naš tržaški Slovenec, predlagan za Nobelovo nagrado. Mene še čaka..

Evald Flisar: Čaj s kraljico
Goran Vojnovič: Čefurji raus
Andrej Skubic: Fužinski bluz
Svetlana Makarovič: S krempljem podčrtano
Neža Mauer: Na tvojo kožo pišem svoje verze (pesmi)
Mila Kačič: Skoz pomladni dan bom šla (pesmi)
Manca Košir: Moški, ženske
Vesna Milek: Kalypso
Feri Lainšček: Ločil bom peno od valov

in še in še, te našteti so mi odlični,

New Report

Close