Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ima kdo recept za dobre kostanjeve cmkoe?

Ima kdo recept za dobre kostanjeve cmkoe?

HEJ,ne najdem recepta.Ce ga kdo ima,naj ga poslje Stajercu in se nam.

V pricakovanju lep pozdrav Babi

Ups,kaksna napaka! CMOKE,seveda. Babi

Hmmmm… Moj skromen predlog:

Sicer sem iz kostanja delala ze vse mozne druge kolobocije, vendar bi sama na primer za cmoke vzela isto maso kot npr. za marelicne cmoke(krompirjevo testo), vendar bi namesto 1/2 krompirja dodala 1/2 kuhanega kostanja, ki sem ga prej olupila in fino sesekljala v multipraktiku. Dodala bi se scep cimeta in mletih klinckov, ter malo esence z okusom ruma. Vse ostale sestavine bi bile enake kot pri krompirjevem testu.
Ce bi delala cmoke bi dala v sredino krhlje olupljenih jabolk (zelo dobro se veze okus s kostanjem…) ali pa cel kuhan kostanj…

To je zgolj moj predlog – drugace pa sama tako vedno eksperimentiram, moje nesrecno – srecne zrtve pa z veseljem vse pojedo!

Lp
Nika

Hej,Nika,hvala za prispevek.
Tudi jaz rada eksperimentiram in se mi tvoja ideja zdi v redu,se zlasti s skritim jabolcnim krhljem ali celim kostanjem.
Jezi me,ker imam izrezan recept,ki ga ne najdem.S krompirjevimi cmoki je pa tako,da je to moja sibka tocka.Zdi se mi,da niso nikoli tako dobri,kot so bili mamini.Raje delam skutine ,sladke ali slane.Ocitno se bom morala tega kompleksa otresti! Razmisljam pa,da bi bila skuta,zdrob,jajce,kostanj mogoce tudi v redu kombinacija.

Za Martinovo sem jedla kot prilogo k peceni racki krasne slane kostanjeve
cmoke.Mislim jih letos narediti sama.Mogoce bom se nasla recept.
Lep pozdrav Babi

en kup preseravanja

Draga babi!

Mislim, da tudi z osnovo skute ne bi bili cmoki slabi. Ce pa najdes recept, pa se toplo priporocam!

Aja – se to; nazadnje ko sem delala kostanjevo torto (cokoladen biskvit brez moke + kostanjev pire nadevan z grobo jabolcno cezano), so jabolke dale kostanju zares en poseben okus. Ceprav je kostanj po svoje (po mojem) zelo sitosen, pa so jabolka dala tisto lahkotnost in svezino.

Lp
Nika

Vem,da sva s sestro prvic naredili kar tezko in nasitno torto. Potem sva delali rahlo biskvitno osnovo; samo v kremo sva narahlo umesali spasiran
kostanj.Je bilo ze boljse.To z jabolki bom tudi poskusila.
Upam,da anonimneza ne bo spet motilo najino modrovanje – po njegovem preseravanje. Recept moram res najti! Danes ni bilo casa,ko je bil se lep dan za kopanje,verjetno zadnje letos na prostem. Lep pozdrav Babi

Nika33, nam zaupaš celoten recept za tvojo kostanjevo torto, ki si jo omenila zgoraj?

Hej,Luna! Dokler ne dobimo Nikin recept,lahko pogledas se na post spodaj
Kostanj(Babi,Stasa),kjer je v odgovoru bralka poslala dva direktna linka.
Veliko vsega s kostanjem. Lp Babi

Draga Luna!

Recept je sicer plod mojega eksperimentiranja, sicer pa torta/rezine zelo hitro izginejo s kroznikov…

BISKVIT

6 jajca
6 zlice sladkorja
3 zlice kakava
3 zlice naribane cokolade
1 pecilni

Stepes rumenjake in sladkor do penastega. Počasi umešaš stepen sneg s čokolado, kakavom in čokolado. Maso vlijes v velik pekač obložen s peki papirjem. Pekač daj v vročo pečico 200C za cca 20 minut. Ne odpiraj!!!

Ko je biskvit pečen ga ohlajenega prereži na tri dele.

KOSTANJEV PIRE
cca 1 liter olupljenega kuhanega kostanja, ki si ga na fino zmlela v multipraktiku
2 dcl sladke smetane
1 dcl kisle smetane
1 vanili
sladkor v prahu po okusu
mleti klinčki
cimet
rum ali rumova esenca

Stepeš sladko smetano in počasi dodaš vse ostale sestavine, da dobiš mazavo zmes. Če je preveč gosta, dodaj še malo mleka. Mazavo mora biti kot pašteta.

JABOLČNA ČEŽANA
4 jabolka
cimet
mleti klinčki
sladkor vanili
Jabolka olupiš in z vsemi sestavinami vmešaš na ognju v kozici. Na grobo pretlašič in ohladiš.

SESTAVLJANJE TORTE; OZ. REZIN:

najprej plast biskvita, nato premžeš cca 5mm debelo s kostanjevim pirejem, nato čežano, spet biskvit, pire in čežana, na vrhu biskvit. Celotno “skulpturo” premžeš s pirejem in okrasiš z ostružki čokolade.

K rezinam zelo paše stepena sladka smetana.

Mogoče je priprava res nekoliko dolga, amapk sama npr. pire naredim že en dan prej in ga hranim v hladilniku, ostalo pa gre naslednji dan zelo hitro…
p.s.
v kolikor delam torto, potrebujem za biskvit 1,5 kratno maso (9 jajc)…

Lp in predvsem dober tek!

Nika
Nika

Nika,hvala!Cim so klincki in cimet,je zelo po mojem okusu da o vnuku ne govorim..Poskusi kdaj dodati tudi kardamom.
Z jabolki se krasno ujema. Lep pozdrav Babi

Nika, res hvala, mora biti super, samo glede čežane me še zanima in sicer, če je potrebno dodati kaj vode? Imam kar precej prakse v kuhinji, ampak priznam, da se čežane še nikoli nisem lotila.

Draga Luna!

V bistvu jabolke kar same spustijo sok,, drugacve pa lahko das cca 1 dcl vode ali soka…

lp
Nika

Da se jaz pridam.Za cezano imam majhno posodo iz nerjavecega jekla z debelim dnom in prilegajoco se pokrovko.V njej se cezana na manjsi temperaturi res lepo naredi brez vode.Sicer je odvisno od vrste jabolk.
Tudi sladkam ne,ker so nekatera jabolka dovolj sladka.Iz zlatega d.pride cezana zelo rahla,ze kot mous.Po potrebi sladkam kasneje(ce kdo pac zeli).
Dobra so tudi dusena cela,neolupljena jabolka.Da ne rabim toliko el. (pecica),tista tri jabolka dusim z malo vode z limoninim sokom pokrita.V jabolka zapicim kaksen klincek in malo potresem s cimetom.Res enostavno in dobro.Proti koncu dusenja lupinica poci in notri je krasno meso.
Moj moz ima res najraje iz teh jabolk.Nekatera jabolka so bolj steklenasta.Tako kot krompir;eden je boljsi za pire,drugi pa za kaj drugega.
Je tako,Nika? Obema lep pozdrav Babi

Draga Babi!

Popolnoma drži!

lp
Nika

Babi,
nasla sem samo recepte za kostanjeve raviole, ce ti to kaj pomaga.

lep pozdrav

Misa,hvala,si bom v miru ogledala.
Medtem sem nasla v it.reviji recept za kostanjeve njoke(napisala bralka).To ni tisti,ki sem ga iskala.Malo sem skepticna,ker je brez jajca.Ga bom napisala,da vidimse mnenje drugih.
Tu uporablja kostanjevo moko.V Italiji jo imajo skoraj povsod.Kako bi jo pa doma naredila ,ne vem.Imajo tudi mandljevo moko za kolacke.
Prepisem dobesedno.

KROMPIRJEVI NJOKCI

Za 4 osebe

1/4 bele moke,1/4 kostanjeve moke,2 velika krompirja,1 zlicka kvasa,
kozarec vode,sol.

V posodi pretlacis kuhan krompir,potem na deski zmesaj z mesanico bele in kostanjeve moke,ki ji dodas kvas in sol in s pomocjo vode ugnetes gladko testo.Naj pociva samo kaksno minuto.Naredis nepredebelo klobaso,ki jo razrezes na manjse njokce in z vilico ali ribeznom narahlo pritisnes za odtis.

Ker si ze medtem dala na ogenj veliko posodo slane vode, zdaj ze vre in polagas njoke vanjo.Torej ne cakati,da bi vzhajalo.Kuhajo naj se na blagem ognju 20 minut(ne samo ,da priplavajo na vrh). Zabelis jih z dobrim genoveskim pestom in svezo sladko smetano,zmesano skupaj in malo pogreto.Ce imas kot prilogo k mesu,pa z omako.
Recept prispevala Maria Luisa Ercole ,Genova

FOTOGRAFIJA ZELO VABLJIVA!!

Moj komantar:

Verjetno vzhaja med kuhanjem.Za otroke bi bilo dobro tudi zabeljeno z maslom in drobtinicami ter posladkano.Ti njokci so po moje malo sladkasti zaradi kostanjeve moke.Kaj,ce bi namesto moke uporabili
pretlacen kuhan kostanj?Verjetno bi bilo dobro zabeljeno tudi z na maslu malo zdusenem zajblju.
Lep pozdrav Babi

Vas komentar:

Hej Babi in ostale kuharce in kuharčki,
zdaj se pa res moram oglasevati. Počutim se kot tihotapec: od pomladi berem vsak dan in večkrat na dan vase ”pogovore”, samo enkrat sem bolj sramezljivo odgovorila. Večkrat ste mi pomagale ne samo z kuharski nasveti, temveč z lepimi besedami kaj ih tukaj lahko preberem. Zdaj sem se končno odločila in prijavila na ta forum. Verjamem da vas napake ki ih bom nardila ne bojo motile, kar ste vsi dobrih namer, a mene veseli učit se slovenskemu jeziku.

Babi, z tim cmokami si mi dela bubu v uho, slisi se zelo dobro. Zal, ne poznam recept in nikjer se ga nisem zasledila. Nasla sem recept za kostanjevo moko:

Posiljam ti se dva linka za recepte z nekaksno kostanjevo filo za račko in puranje zrezke:

V receptu za račko z kostanji jaz bi namesto mletega mesa porabila jajce in malo navadne moke, kruhove kocke bi pa malo preprazila preden ih namočim v mleko. Recepti so na hrvaskem, če je treba lahko poskusim prevejati :))).
Samo se to: pri nas doma so letos bobiči po tvojem navodilu bili pravi hit.

Zelim vam vsem lep sončen jesenji dan za srečanje, za ostalo vem da se boste pobrinuli sami. Jaz bom v mislih z vami. LP Marijana

P.S. Primozu hvala, super je da novi posti pridejo na vrh!!!

Hej,Nancika!
Kako lepo je bilo prebrati tvoj post!Le zakaj si tako dolgo cakala!?

Nic naj te ne moti,ce je kje kaksna napakica,me res nismo pikolovske;pa se vaja ti bo v jeziku.Od kod pa se oglasas in kje so tvoje korenine?
Ves,jaz tudi vadim v anglescini tako,da pol pisma napisem vnuku v slovenscini,pol pa v anglescini.On prav tako.Oba ohranjava stik z jezikom.

Tvoj odgovor je res prisel v prave roke in vsi linki tudi.Najlepsa hvala.
Pa kaksen tvoj domaci recept nam poslji.Smo sirokega srca in vse hvalezno sprejmemo. Lep topel pozdrav Babi

Hej Babi,
odgovarjam ti še vlažnih očeh. Iz Zagreba sem, po mami vlečem korenine iz Hrvaškeg zagorja, ata je bil Rusin iz Srijema. Poreklom nimam nobenih stikov z Slovenijo, ampak vseeno en majhen košček mojega srca vedno je nekje na Bohinju. Že 9 let gremo z mužem in hčerko večkrat na leto v eno majhno vas na Bohinju. Tam so prisrčni ljudje ki ih imam zelo rada. Verjetno je zelo hecno slišiti kako se pogovarjamo, jaz poskusim slovenski, oni pa se vsi trudijo govoriti hrvaški. Na desktopu držim slikico Spodnje doline, pogled z ‘našeg’ balkona in to me sproščuje ko mi ne gre z delom kako bi hotela. Me veseli da se in hčerkin fant navdušil, to leto so bili tam na počitnicah. Zdi se mi, da bi cel roman mogla napisati o mojem počutju ko se spomnim Bohinja in Bohinjcov ki jih poznam, pa nebi hotela biti dolgočasna. Pri moji Ivanki (gospa pri kateri stanujemo) sem prvič jedla čežano, vedno odidemo v eno majhno gostilno kje strežejo prave planšarske jedi: najboljši ajdovi (za mene) in koruzni (za moža in hčer) žganci z kislim mlekom, pa še kaj dobrega. Povedali so mi kako se delajo takšni suhi žganci, pa mi vseeno nikoli tako niso uspeli, no bom vstrajala, vaja naredi čuda.
Od sedaj bom se sigurno še oglaševala, za zdaj bolj poredko, zaradi projekta ki ga moram končati čez nekaj dni. Še iščem besede in pisanje mi gre bolj počasih, ampak sem neverjetno vesela.
Hvala ti za lepe besede. LP, Nancika

Pozdravljena med nami, Nancika!

V katero majhno vas v Bohinju pa hodite? Moj mož je namreč rojen v Kamnjah pri Bohinju in moja stara mama je bila Bohinjka. Tudi midva z možem greva večkrat v Bohinj, poleti kar s kolesom.

Res je, ni boljšega kot žganci iz koruzne moke, ki jo kupiš v Bohinju. Me je naučila stara mama, to pa obvladam. Mož jih je najraje z obaro, jaz pa z belo kavo.

Se beremo, Daša

Pozdravljena, Daša
svet je zares majhen! Na mojem desktopu je fotografija Kamnja z hribih v ozadju. Balkon na katerem uživam v tem razgledu ko sem utrujena od prelepih sprehodov je v Savici. Zjutraj, ko moji još spijo, grem na sprehod do “Jerce”, kupim friško pecivo in če je novi Gorenjski glas, odidem do Polja in se vrnem počasih nazaj v spremljanju kakšneg druželjubiveg kužka.
Imeli smo v planu naslednji vikend (3.-5.10.) tam proslaviti hčerkin rojsni dan kot zadnja dva leta, pa žal ne bo šlo zaradi več razlogov. No kakšen jesenji vikend se bo zalomil. Za Veliko noč pa sigurno pridemo. Me veseli da je to bral negdo z Kamnja.
Lepo se imej in do branja, Nancika

Hej,Nancika-Marijana!

Zdaj imamo na tem forumu dopisovalke ze iz treh drzav:Hrvaska,Svedska
in Kuvajt.
Mogoce si brala o baki iz Zaboka v Hrvaskem zagorju.Ona je “punica”
moje sestre.Veckrat gremo tja in v Tuheljske toplice,da peljemo bako.
Dela najboljso bucnico. Ko bos koncala svoj projekt,se beremo.
Porocali ti bomo tudi o nasem srecanju prihodnji petek.
Lep pozdrav s slovenske obale Babi

Hej,Dasa!
Mene je pa umetnosti kuhanja zgancev naucil moz,sicer one po dolenjsko,ko naredis kup.Znam pa tudi suhe po navodilih iz kuharice.
Primorska pozna samo polento, belo ali krompirjevo polento in ajdovo polento.No,zdaj zgance ze marsikje kuhamo:nona pa jih ni.
Lep pozdrav Babi

Hej Babi,
je še nočnih ptičk na tem forumu. Ja, brala sem o tvoji baki iz Zaboka in njeni najboljši bučnici, to bom morala poskusiti, čeprav sama ne delam vlečeno testo. Veš, potrebuješ veliko prostora, nesme biti prepih, no ko bom imela več cajta bom se dala v to avanturo. Moja mama je tudi delala za mene najboljšo bučnico, samo iz navadne jedilne bučke. Žal, ni več z nami pa je ne morem vprašati če so gdaj rabili to rumeno.
Moja baka je umrla ko sem imela 10 let, pa se vseeno spominjam njenih žganci iz bele koruze. Živela je pri Desiniču, to ni daleč od Zaboka in Tuhlja. Mogoče si jedla takšne žgance pri “tvoji baki”. Res so posebni. Pri nas se zadnjih leta na placu najde moka od bele koruze, pa je imam na zalogi ne samo za žgance. Kadarkoli je za spremembo zmešam z drobtinami pri ocvrtju ali ž njo zagostim kakšno krem zelenjavno juho. No zdaj sem postala lačna a niso ure da se je.
Lep pozdrav iz napol zaspanega Zagreba, Nancika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close