Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Igranje violine

Igranje violine

Živjo.

Konec osnovne šole sem se slabe dve leti učila igranja kitare. Ta glazbeni učitelj je hodil k nam na osnovno šolo, takrat je bila kitara tako edina možnost. No ali pa glazbena šola 30 kilometrov stran, to nam je bilo za takrat preveč. No, da ne zaidem preveč, kitara ni bila nekaj kar bi oboževala, sem poskusila vendar mi ni bilo to to. Sedaj imam 25 let, moja kitara pa je “parkirana” na omari.

Ne vem, če se bom znala prav izrazit ampak bolj so mi všeč glazbila, kjer lahko dobiš neko bolj točno melodjio. Pri kitari ni tega, no igranje po strunah to mogoče.

Glazbo imam rada, pojem si vsak dan, nisem pa nek pevski talent.

Svojo umetniško plat sem potem namenila ustvarjanju iz papirja. Kakšno sliko naredim tudi po naročilu, kakšno dam za darilo.

Sedaj pa me je prešinilo, da bi lahko kaj več namenila glazbi. Imam službo in imam prosti čas, saj ni treba da ravno ustvarjam s papirjem. No že nekaj časa imam nekje v glavi, če bi kaj igrala bi bila to violina.

Zdaj pa me zanima, kako je s tem. Se jo lahko naučim sama z mogoče kakšnim spletnim tečajem, ali je obvezna neka glazbena šola, kako težka je za učenje in ali je primerna, bi to bilo nekaj zame, no to bom verjetno morala sama ugotovit.

Hvala

Odgovor na objavo uporabnika
Brinova, 18.08.2025 ob 16:05

Živjo.

Konec osnovne šole sem se slabe dve leti učila igranja kitare. Ta glazbeni učitelj je hodil k nam na osnovno šolo, takrat je bila kitara tako edina možnost. No ali pa glazbena šola 30 kilometrov stran, to nam je bilo za takrat preveč. No, da ne zaidem preveč, kitara ni bila nekaj kar bi oboževala, sem poskusila vendar mi ni bilo to to. Sedaj imam 25 let, moja kitara pa je “parkirana” na omari.

Ne vem, če se bom znala prav izrazit ampak bolj so mi všeč glazbila, kjer lahko dobiš neko bolj točno melodjio. Pri kitari ni tega, no igranje po strunah to mogoče.

Glazbo imam rada, pojem si vsak dan, nisem pa nek pevski talent.

Svojo umetniško plat sem potem namenila ustvarjanju iz papirja. Kakšno sliko naredim tudi po naročilu, kakšno dam za darilo.

Sedaj pa me je prešinilo, da bi lahko kaj več namenila glazbi. Imam službo in imam prosti čas, saj ni treba da ravno ustvarjam s papirjem. No že nekaj časa imam nekje v glavi, če bi kaj igrala bi bila to violina.

Zdaj pa me zanima, kako je s tem. Se jo lahko naučim sama z mogoče kakšnim spletnim tečajem, ali je obvezna neka glazbena šola, kako težka je za učenje in ali je primerna, bi to bilo nekaj zame, no to bom verjetno morala sama ugotovit.

Hvala

GLASBA!

25 let si stara in ne znaš uporabljat predlogov s in z?

O bed. Sama sem precej občutljiva, kar se tiče pravopisa. Ampak resno na takem forumu, da se treba tako zgražat nad tem. Imate vi zgoraj kaj lepše zdaj življenje, ko ste popravili avtorico? Vsi smo ljudje in vsi smo zmotljivi. Pojdite iskat veselje kam drugje, če ni že prepozno za vas.

Maruša555, 18.08.2025 ob 16:43

O bed. Sama sem precej občutljiva, kar se tiče pravopisa. Ampak resno na takem forumu, da se treba tako zgražat nad tem. Imate vi zgoraj kaj lepše zdaj življenje, ko ste popravili avtorico? Vsi smo ljudje in vsi smo zmotljivi. Pojdite iskat veselje kam drugje, če ni že prepozno za vas.

Aha še to. Ja vem, da sem naredila napako, ni me treba zato popravljat.

Ni problem napaka. Je pa zelo moteče, če ne veš, da je glaSba, glaSbilo, glaSbena šola…

Pozdravljena. Jaz bi te z veseljem učila violino, ali pa ti pomagala pri učenju. Bi mi lahko napisala svoj mail, da se pogovoriva zasebno?

Poskusi, zakaj ne. Naj pa povem, da godala niso preveč enostavna, nečak se je učil 10 let violončelo. Živimo v isti hiši, zato vem. Potem je presedlal na klavir, kjer je zelo hitro napredoval in sedaj ga obožuje! Na klavirju boš prej dobila melodijo, harmonijo, za odrasle se mi zdi lažji. Tudi violina potrebuje spremljavo klavirja. Sama sem poskusila na nečakovem violončelu, pa ti povem, da je kar težko. Poskusiti pa ni greh, seveda.

Kakšno sliko naredim tudi po naročilu, kakšno dam za darilo.

Kaksne tematike najpogosteje narocajo za slike?

Jaz ti svetujem, da se držiš kitare za začetek. Lahko tudi kakšen ukulele tej so lušni in imajo bolj vesel zvok, pa še cenovno so kar dostopni. Tudi s kitaro lahko ustvariš veliko različnih zvokov, ni treba, da je to samo navadno brenkanje. Razišči malo, osnove že imaš, no ne vem kako daleč si… potem pa, če te bo mikalo pojdi še na kaj drugega. Če misliš igrat samo za prosti čas se jaz ne bi spuščala v violino ali podobno, razen če je želja res velika.

Violina zahteva zelo oster posluh in je ena izmed najtežjih inštrumentov. Nimaš prečk kot pri kitari in rabiš kar nekaj let in potrpljenja, da sploh zveniš lepo. Tudi ko jo že kar fajn znas igrati, moraš izpiliti zvok in barvo, tehnika loka itd. Priporočam kak lažji inštrument… 🙂

Emaema, 18.08.2025 ob 22:16

Violina zahteva zelo oster posluh in je ena izmed najtežjih inštrumentov. Nimaš prečk kot pri kitari in rabiš kar nekaj let in potrpljenja, da sploh zveniš lepo. Tudi ko jo že kar fajn znas igrati, moraš izpiliti zvok in barvo, tehnika loka itd. Priporočam kak lažji inštrument… 🙂

Violina je zelo zahtevna, res moraš imet 100 % posluh. Naša vnukinja gre v 4. letnik violine, ima 100 % posluh, pa ji je v začetku delalo kar težave. Sicer ima zelo zahtevnega profesorja. Je premagala začetne težave, sedaj super igra, nešteto skladb po posluhu. Smo zadovoljni da lepo napreduje.

Slikanje NI ustvarjanje IZ papirja. Je ustvarjanje NA papirju

Hojla.

Sem poklicna violinistka.

Glasba je nekaj, kar je lahko izpušni ventil za čustva, naše veselje, žalost in marsikaj. Instrument, ki ti je blizu pa je lahko prijatelj za celo življenje .

Glede konkretno učenja violine – je dobro da poskusiš si najti pedagoga.

Bo veliko lažje.

Glede na to, da si že zrela oseba se lahko po prvih urah v živo, če bodo uspešne nadaljuje tudi online. Učenje tega instrumenta je dokaj zahtevno – v tem smislu, da se narediti dobra postavitev rok in zvok začutiti v živo. Zvok je pri violino prav tisto, kar nas najbolj začara

Lep pozdrav in veliko veselja pri spoznavanje tega čudovitega instrumenta to iskreno želim ??

Inga Ulokina, mag.art., ak. violinistka?

tam bi debelega kontaktirala.. on celo igra z čelom violiono.. pa pijanček bo tudi rabo kakšen evro da še bo lahko bolj šmarnico žrl z tem gorecom da še bosta bolj nora

Violina je baje res težek inštrument, toda tebe je poklical in ko človeka nekaj pokliče lahko napreduješ.  Talent je 10%. 90% je pa delo.

Zakaj ne bi igrala, če te to veseli.( plus imaš dovolj denarja za učitelja – to ni poceni veš).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close