Igranje klavirja – ponovno?
Pred 7imi leti sem prenehala z igranjem klavirja – vedno sem sovražila nauk o galsbi, še predvsem ritmične vaje, ki sem jih vedno imela največ 2 ali 3,kljub temu, da z ritmom nikoli nisem imela težav, solfego pa 4 in 5, poleg tega se z učiteljico nauka o glasbi nikoli nisve prenašali, saj je bila ena navadna “tečna baba” 😉 (naredila sem mislim da 4 razrede, pred tem pa sem par leti igrala synthesizer približno 4 leta). Doma imam še vedno pianino in ga igram, kadar začutim potrebo po sporstitvi. Zadnje čase pa sem opazila, da ne prepoznam več not zapisanih v basovskem ključu, torej za levo roko. Desna roka in violinski ključ mi ne de delata težav, z levo roko pa se zelo mučim, poleg tega sem ritmične vaje tudi že nekoliko pozabila. Bo izgledalo zelo čudno, če se ponovno vpišem v glasbeno šolo, z vsemi listi, ki potrjujejo, da imam nekaj razredov že narejenih in kolikšne so možnosti, da pridem na tisto stopnjo znanja, ki sem jo imela 7 let nazaj? Se splača truditi? Ali naj morda najdem kakega privatnega, kakega prijatelja, ki bi samo malo osvežil spomin na note leve roke in ritmiko? Kaj mi svetujejete? Kakšno je vaše mnenje o tem? Najlepša hvala za vaše odgovore. LP.
Od kod pa si? Obstajajo ljubiteljske glasbene šole, kjer leta niso nobena ovira in se učijo ljudje vseh let, od majhnih otrok pa vse do upokojencev. Sicer sem sama na istem kot ti :)) in mislim, da je edina rešitev, vsaj zame, pač da se vsedem za klavir in spet začnem malo vadit, ker tako in tako vem, kje je kak ton v basovskem ključu, samo malo vaje je potrebno, da zadeva spet steče v ustreznem tempu. Če pa se želiš izogniti basovskemu ključu, pa lahko storiš enako kot jaz – začni se učiti violino :))) tam pa je samo violinski ključ, kar mi je pri violini zelo všeč! 😉
Majja, hvala ti za odgovor. Sem iz Ljubljane, študiram pa v Mariboru, kjer nimam klavirja, ampak sem razmišljala, če se resno odločim nadaljevati z igranjem klavirja, da bi si kupila kakšen synthesizer, ker sem tistega že prodala. Vsaj toliko, da bi lahko v Mariboru tudi vadila. Kje pa so te ljubiteljske glasbene šole? Veš za kakšen konkreten naslov? Ti bi bila zelo hvaležna. Me pa veseli, da nisem edina, ki je v takšni situaciji! 😉 Mi je včasih kar malo žal, da sem prenehala, ker imam nasplošno zelo rada klasično glasbo pa tudi ideja o violini ni tako zelo slaba! Bi bilo vredno malo razmisliti o tem….res, še enkrat, hvala ti! 😉 😉
p.s. Je igranje violine težje od igranaj klavirja, je kakšna večja razlika med tem?
Je igranje violine težje od igranaj klavirja, je kakšna večja razlika med tem?
Težje / ne težje, o tem bi se dalo narediti razpravo..
Tebi bi vsekakor bilo lažje nadaljevati s klavirjem, ker si (domnevam) pri violini laik.
Večje razlike? V igranju, v instrumentu, v zvoku, v… :))
Se oproščam, ampak tole vprašanje mi je rahlo smešno.. :))
Brez zamere in lep pozrav!
Mojča_, tebi verjetno je smešno takšno vprašanje, ti čisto verjamem. Kot si uganila, sem totalni nepoznavalec violine in se mi niti ne sanja, kako veš, katera nota je katera, glede na to, da na violini ni tipk. Meni se pač to vprašanje ne zdi prav nič smešno. Pobrskaj po tem forumu, vsaj malo in boš sigurno našla vsaj eno še bolj smešno vprašanje, kot je zate bilo moje. Sicer pa, če nimaš nobenega odgovora na vprašanja, ki sem jih zastavila, res ne razumem, zakaj potem sploh odgovarjaš? Pa tudi tebi brez zamere in lep pozdrav.