idrijski žlikrofi
Jaz sem prav iz Idrije, vendar smo že ugotovile, da tudi v Idriji različno pripravljamo maso za nadev. Jaz jo pripravim na sledeč način:
Skuham olupljen krompir, ga odcedim. Na zaseki prepražim pol čebule in zlijem na krompir. Krompirju dodam še sol, poper, majaron in drobnjak. Vse skupaj dobro pretlačim in masa je pripravljena. Vse to delam od oka, tako da točnih količin ne morem podati. Je pa seveda stvar okusa, koliko se česa da.
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
lp
v originalu je v nadevu krompir,malo zaseke/poprazene/,drobnjak,sol,poper,majaron.
tako pa gre-krompir skuhamo,pretlacimo,zabelimo s poprazeno zaseko,dodamo narezan drobnjak,sol,poper,majaraon,premesamo in oblikujemo kroglice,ki jih potem zavijamo v razvaljano testo. lp petra
p.s. so pa se variante-repin nadev,nadev s kuhano govedino…pa se bi se naslo.
Petra, Idrijski žlikrofi so izključno le s krompirjevim nadevom. Vse ostale, mesne variante, pa se imenujejo žlinkrofi in prav gotovo ne Idrijski!
Alena, testo za žlikrofe se naredi iz jajc, malce olja, mleka, soli in moke. Lahko namesto mleka uporabite vodo, vendar je testo z mlekom močnejše in se tako žlikrofi ne prekuhajo tako hitro, kot s testom iz vode.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.