Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika idrijski žlikrofi

idrijski žlikrofi

Hoj, kuharice!

Mene pa zanima, kakšen je res v originalu nadev za idrijske žlikrofe in kako se ga naredi. Namreč, prebrala sem že veliko receptov inse kar razlikujejo, zato lepo prosim, če je katera prav iz Idrije, da pove kako in kaj.

HVala!

Jaz sem prav iz Idrije, vendar smo že ugotovile, da tudi v Idriji različno pripravljamo maso za nadev. Jaz jo pripravim na sledeč način:
Skuham olupljen krompir, ga odcedim. Na zaseki prepražim pol čebule in zlijem na krompir. Krompirju dodam še sol, poper, majaron in drobnjak. Vse skupaj dobro pretlačim in masa je pripravljena. Vse to delam od oka, tako da točnih količin ne morem podati. Je pa seveda stvar okusa, koliko se česa da.

Upam, da sem vsaj malo pomagala.

lp

v originalu je v nadevu krompir,malo zaseke/poprazene/,drobnjak,sol,poper,majaron.
tako pa gre-krompir skuhamo,pretlacimo,zabelimo s poprazeno zaseko,dodamo narezan drobnjak,sol,poper,majaraon,premesamo in oblikujemo kroglice,ki jih potem zavijamo v razvaljano testo. lp petra

p.s. so pa se variante-repin nadev,nadev s kuhano govedino…pa se bi se naslo.

Kakšno je pa testo, kamor daš nadev ?

taksno kot za rezance. petra

Poslušte Petro. Ona že ve.

Petra, Idrijski žlikrofi so izključno le s krompirjevim nadevom. Vse ostale, mesne variante, pa se imenujejo žlinkrofi in prav gotovo ne Idrijski!

Alena, testo za žlikrofe se naredi iz jajc, malce olja, mleka, soli in moke. Lahko namesto mleka uporabite vodo, vendar je testo z mlekom močnejše in se tako žlikrofi ne prekuhajo tako hitro, kot s testom iz vode.

lp

Hvala, hvala!

Zanima me še samo to, kako se zvijejo, ali imajo kakšno posebno obliko ?
Ali lahko testo kar z okroglim obodom izrežem, napolnim, prepognem in po robovih stisnem?

recept je zasciten. je tudi v uradnem listu. gornji recept je cisto tocen…sicer pa je bila o teh zlikrofih debata ze enkrat …konec junija !! lp petra
p.s. je pa mozno,da nekateri -celo idrijcani-delajo zlikrofe malo drugace t.j. prirejeno /tudi tisti repini,mesni….so varianta/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close