Hurgada VS Sharm el Sheikh
V Hurgadi nisem bila, bila pa sem v Sharmu (Intelekta). Vse lepo in OK, morje čista poezija, samo pri hrani in pijači je potrebno pazit (jaz sem driskala cel teden čeprav sem pila samo ustekleničene pijače in jedla vse kuhano, nič svežega).
Če jima ni preveč za podvodne lepote bi jima jaz mogoče raje priporočala npr.Turčijo, tam je bilo meni veliko bolje, hrana brez problemov, videti se da veliko, cene pa tudi tam-tam.
V Hurghadi je na plaži večinoma klasičen zaliv z nasutim peskom torej je dostop do vode nemoten. V Sharmu je večinoma ob obali koralni greben kar pomeni, da do morja dostopaš preko pomolov ali preko miniranega dostopa, širokega par metrov. Po nizki vodi torej ne moreš hoditi, ker so pod tabo korale. Nekateri pomoli imajo do vode s pomola dol lestev, po kateri moraš plezati tudi 3 do 4 metre, odvisno od plimovanja. Nekateri so plavajoči. Vsem pa je skupno to, da imaš potem možnost samo plavat gor in dol ob koralnem grebenu, pod tabo pa je par 10 m ali 100m globine in črna voda. Tok je močan, valovi visoki čeprav te ne zanašajo ob greben. Vidiš pa v tem primeru milijone ribic in koral. Ko sem bila prvič, je bilo nepopisno lepo. Eden od tistih občutkov, ki jih ne pozabiš celo življenje.
V Hurghadi je nasprotno. Zaliv je večinoma brez koralnega grebena in posebnih ribic tako da mirno plavaš in ne vidiš ničesar. Tok in valovi so odvisni od zaliva do zaliva, na splošno je voda bolj mirna. Če želiš videti konkreten koralni greben, moraš na izlet z ladjo.
V Sharmu je večinoma bolj vroče, pesek je večinoma svetlejši, v Hurghadi je večinoma navožen s puščave.
Primerjava je narejena na splošno in tako kot je v večini primerov. Tudi v Hurghadi imaš hotele, ki ustrezajo zgornjemu opisu Sharma, in obratno.
Ne štejem več, kolikokrat smo bili dol, driske nismo imeli nikoli. Je pa res, da hodimo v hotele z najmanj 4 zvezdicami in da gremo preko tujih agencij in da so hoteli za evropejce oz. je lastništvo vsaj delno evropejsko.
Kako izgleda hotel in plaža pa si lahko pogledaš na Google Earth.
No, tale hotel
http://www.iberotel.com/en/hotels/details.php?id=12
je na plaži, in za v vodo it je mivka, malo naprej pa ribice. 10m od hotela sem videl več rib, kot do takrat na jadranu skupaj.
Tega hotela ni v redni agencijski ponudbi (ne rabijo), tako da se moraš zmenit na agenciji, da ga rezerviraš prav tega in letiš s kakšnim čarterjem. Kompas bi to po moje znal urediti.
Jaz absolutno priporočam Sharm.
Izbereta naj hotel/resort ob morju in to na taki lokaciji, ki ima ob hotelski plaži koralni greben.
Hoteli so posejani od Old Sharma do Nabq (v smezi SV), vendar resorte v Nabq odsvetujem. Tam preveč piha in tudi do koralnega grebena je predaleč, ko pa prideš do njega so tam pozimi navadno previsoki valovi.
Za pomoč pri izbiri resorta poglejte v Tripadvsior:
http://www.tripadvisor.com/HACSearch?geo=297555&q=Sharm+El+Sheikh%2C+Egypt&inDay=28&inMonth=10%2F2011&checkIn=mm%2Fdd%2Fyyyy&outDay=30&outMonth=10%2F2011&checkOut=mm%2Fdd%2Fyyyy&searchAll=true&adults=2
Modri dirkač, naslednjič si raje najami taksi za ves dan in naj te vozi po parku sem ter tja od zaliva do zaliva, od enega jezera do drugega… s čolnom je preveč guncanja in premalo vidiš. Realna cena takega najema je tam okoli 50€ za celo družino. Čeprav smo potem mi zraven na koncu dodali bogato mančo in še hrano za voznika, ker je bil res bogi.
Forum je zaprt za komentiranje.