Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis humoristične knjige in biografije – nasvet

humoristične knjige in biografije – nasvet

Ali mi prosim lahko svetujete kakšno dobro knjigo za nasmejat in kakšno dobro biografijo. Sonce vabi ven, zato se človek težje skoncentrira na kaj hudo resnega.

Mene je Ephraim Kishon vsakič nasmejal.
O biografijah pa ne vem nič.

Za nasmejat tudi jaz priporočam Kishona ali pa Bartimejusovo trilogijo ( Jonathan stroud ), če so ti blizu fantazijske knjige. Pa tudi če ne, se splača poskusit. V kratkem naj bi tudi izšel tretji oz. zadnji del.
Zelo zabavne pa so se mi zdele tudi Strastna zapravljivka in njena sestra, Kratka zgodovina traktorjev v ukrajinščini in Osmi poverjenik.

Od biografij pa priporočam biografijo Petra Vilfana, ta je res klasa zase.
Pred kratkim pa sem prebrala tudi biografijo Lojzeta Slaka En godec nam gode, ki jo je napisal Ivan Sivec. Čeprav Sivčeve knjige drugače bolj nerada berem, me je ta knjiga navdušila. Res pa je, da sem velik Slakov fan in brati o njegovem življenju in njegovi glasbi je bilo resnično zanimivo.

Vilfanova biografija je bila všeč tudi meni, pa mi je drugače branje biografij prava muka.

Še en glas za Vilfana, res vleče. Nekaj lahkotnejšega je avtobiografija Alenke Pinterič. Ure mojih dni Mire Mihelič sicer niso (po širokem okusu) za na plažo, a prav tako ponujajo veliko bralnih užitkov.

Smešnih knjig je na tone, problem je le, da niso za vse enako smešne. Douglas Adams, Arto Paasillinna, Michal Viewegh, stari mojstri Twain, Hašek, Guareschi, Jerome, mladinski, a prav nič slabši Slavko Pregl, Branko Čopić in Erich Kastner, soseda Renato Baretić in Ante Tomić, dame na čelu z Jane Austen (si predstavljaš Bridget Jones brez Prevzetnosti in pristranosti? :)).

Slavko Pregl: Razkošje v glavi (NI MLADINSKA!)
Mate Dolenc: Nenavadna Slovenija

Jaz ju imam v skupni knjigi, ne vem, kako je v knjižnicah. Sta pa super! Prebrala že vsaj 6x.

K.

Meni je bila v zadnjem času smešna Na zeleno vejo Andreja Predina. Drugače pa se strinjam, da se človek lahko nasmeje pri raznih delih Wievegha, Paasiline, pa Sophie Kinsella, pa pri dobri stari Bridget Jones in drugih chic-lit naslovih.

Enkrat za spremembo se popolno in absolutno strinjam z Ojo, dami v črnem pa svetujem, da nam izda bolj podrobno specifikacijo svojega humornega bralnega okusa (mešaj, mešaj in me zmešaj, preden izjavim aaaagggrrrhhh ali nekaj podobnega), če hoče proti do željenega branja.

banda v črnem press

Od knjig me je do solz nasmejala: Barufa in kažin od Franje Frančiča. Sicer zna biti zatežen pisatelj, za nekatere še vulgaren ampak ta knjiga je bila nekaj posebnega.

Lp, Ela S

Če imaš otroke, se boš nasmejala ob Očkovem kotičku (Damijan Šinigoj). Če gledaš BB pa ob Na smrt slavni (Ben Elton).

Glej tudi: http://med.over.net/forum5/read.php?33,1364228,1364322

Aja, zelo smešen je še Nick Hornby, zlasti Zvestoba do groba. Tudi Vse o fantu je fina, How to be Good pa zastavi bolj resnobno. Parkrat sem se močno zabavala tudi ob Belih zobeh Zadie Smith, praktično nonstop pa ob Teti Magdi Svetlane Makarovič. In kajpak ne smem pozabiti ultimativne klasike slovenskega humorja – Jurčičeve Kozlovske sodbe in Butalcev F. Milčinskega. Se splača prebrati še enkrat (ali pač desetkrat).

Noro sem se nasmejala ob Moje Skrivnosti Sophie Kinsella. Sicer zelo lahkotno branje in predvidljivo, ampak včasih res paše.

bandavčrnem ):::

že veselo berem predlagane knjige in se že veselim naslednjih. Nisem ravno zahteven bralec.

Česa si se pa lotila? Vtisi?

enfirbecbabji,

če si firbčen, tudi kaj izveš.

Lotila sem se Ephraim Kishon Družinske zgodbe.

Odlomek:

Varuška Josepha

(Menjavali so varuške, dokler niso dobili take, ki nikoli ni rekla, da ne more priti, da nima časa. Nič ni govorila, le nekaj je ves čas prepisovala. Tako da je gospodu in gospe počasi že šla na živce. Nista vedela, kaj bi si domislila, da bi se vse skupaj spremenilo.

Prosila sta sosedovega fanta, da je prišel k njej. )

.. “Usedel se je tesno poleg Josephe in jo pri prepisovanju tako dolgo opazoval, dokler ni prenehala in se omejila samo na varuštvo. Nazadnje sta izmenjala med sabo nekaj besed, stisk roke ob slovesu pa se je razvlekel na nekaj sekund.
“Morda,” mi je prišepnila moja zelo izkušena žena, “morda je to začetek.”
Nekaj dni zatem se je zgodilo. Žena je telefonirala Josephi in jo vprašala, če je prosta, toda odgovor se je glasil:
“Ne.”
“Kako ne?”
“Delo imam.”
Čez ženin obraz je po tem telefonskem pogovoru zdrsnil smehljaj nadzemljeskega zmagoslavja. Jaz sem se ji prdružil. Skupaj sva molila.
Od tega dne naprej se je položaj skokovito izboljševal. Pri naslednjem telefonskem klicu Josepha ni več pokašljevala, s krepkim čeprav še malo krhkim glasom je zaklicala v slušalko:
“Ne, žal, danes ne. Oddana sem. ” (Rekla je “oddana” kot kako odraslo dekle.)
“In jutri?”
“Jutri kvečjemu do devetih.”
Kar pokala sva od ponosa. Ubogi stvarci sva bila odprla življenje, rešila sva dušo mlade judovske device, vsaj dušo. Srečna in zadovoljna sva sedela doma in , če je kaj motilo najino zadovoljstvo, potem je bilo to samo dejstvo, da sva sedela doma, ker nisva mogla oditi. In oditi nisva mogla, ker Jospepha ni bila prosta. Zato sva morala sedeti doma. Če malo bolj natančno pomislim, ni bilo to prav nič lepo od nje. Bilo je naravnost podlo. Nazadnje bi nama bila lahko vsaj malo hvaležna, saj bi še vedno klavrno životarila, če bi je ne bila izvlekla iz njenega brezupnega življenja. Ampak ne, morala se je vlačiti okoli z moškimi.
In res se je. Iz zanesljivih poročil, ki so nama jih prinesli, sva ugotovila, da so videli Josepho in Naftalija na nočnih sprehodih.
“Mrha”, je z v usodo vdanim kimanjem rekla najboljša zakonska žena izmed vseh. “Kot sem že rekla, čisto navadna mrha. Če kak možak samo požvižga, že priteče….”
Seveda bi bila morala malo nimfomanko že zdavnaj vreči ven, toda temu bi se bili uprli najini otroci, ki so se izredno dobro počutili v Josephinem varstvu. Tako nama torej ni preostalo nič drugega, kot da sva se sprijaznila z Josephinim brezobzirnim : “Žal, danes nisem prosta.”
Ko sva šla neke noči iz kina domov, sva srečala mladi par. Sredi noči, sredi ulice.
“Dober večer, ” je rekla J.
Tedaj pa se najboljša zakonska žena izmed vseh ni mogla več vzdržati:
“Mislila sem, dragica, da se morate pripravljati za izpite!”
“Saj se pripravlja. ” Naftali jo je vzel v zaščito. “Danes je bila pri nas za varuško in je ves čas študirala. Pravkar jo spremljam domov.”
In oba sta izginila v nočni temi, Naftali s svojimi poraščenimi nogami in J. s svojimi ponarejenimi mozolji.
Od zdaj naprej, sem si na kraju samem prisegel, takale bitja ne bodo več prihajala v mojo hišo. Dostop vanjo bodo imele samo še vitke, privlačne plavolaske brez kompleksov.

….

Včeraj sem prebrala Izgubljeno vrtnico, pisatelj Serdar Oezkan. Pripoved, v kateri se prepletajo misticizem Alkimista, lirizem Jonatana Livingstona Galeba in čarobnost Malega princa. Svetovna uspešnica.

Danes prebiram Belo jadro – Bambaren in čeprav nisem še prišla do konca, vam lahko povem, da vam ne bo žal, če jo boste prijeli v roko. Ena misel iz knjige: Čeprav prepotujemo ves svet, da bi našli lepoto, jo moramo nositi v sebi, sicer je ne bomo našli.In še ena: Življenje je kot glasba. Skladati ga je treba z ušesom, občutkom in instinktom, ne po pravilih.

Prebiram knjigo Petra Vilfana, res odlična knjiga. Kje pa zdaj živi Vilfan?

Od biografij so mi bile všeč:
– Senait G. Mehari: Ognjeno srce
– Waris Dirie: Puščavska roža
– Karlo Štajner: 7000 dni v Sibiriji

>Kje pa zdaj živi Vilfan?

V Sloveniji zagotovo, najbrž v LJ, nisem pa prepričana …

V Šiški, proti Kamni Gorici

Pred enim mesecem sem brskala po tem forumu in iskala knjige za počitniško branje.

Sedaj zgoraj napisanemu dodajam:
Nadaljevanje od Puščavske rože je Puščavska zarja – priporočam obe knjigi.

Že pred leti sem prebrala Brendon – biografijo od Marlona Brendona – zanimivo branje.

Priporočam še tole:
Ne dam svojega otroka, Betty Mahmoody

Pa še vprašanje:
kakšen je naslov knjige, v kateri avtorica (mislim, da je Italijanka) piše o muslimanskem življenju iz lastnih izkušenj.

Ali je možno, da odgovora na to vprašanje nihče ne ve?

Kraljevina izza tančice?

http://www.ciceron.si/site/ciceron_knjige/carmen_bin_ladin_kraljevina_izza_tancice-2.html

Biografija:
– Vesna Krlin: Obžalovanje

Zabavne knjige so pa od Dese Muck, glede na starost si izbireš. Priporočam Paniko.

Mene zanima če gdo ve za kakšno zelo smešno knjigo prevedeno v slovenščino

New Report

Close