Hujšanje in večerja
Mene zelo nasiti solata, ki ji dodam malo bučnih ali sončničnih semen in jogurtov preliv (doma narejen). Zraven pojem še kos kruha ali žemljo. Pa ne pozabite tekočine. Jaz pijem vodo, zdaj v tem času pa nesladkan čaj.
Moj jedilnik:
-zjutraj kozarček jogurta in skodelica čaja in bele kave
– ob 11-ih pojem solato iz opisa zgoraj in kakšen kos sadja (kdaj pa kdaj pa jem samo sadje)
– popoldne (ko skuham, običajno okrog 17-ih) pa še kosilo, kjer jem vse in se do sitega najem
To je potem vse za ta dan. Potem le še pijem vodo ali čaj. Občasno me napade zvečer lakota (povp. enkrat na teden) in takrat jem. Ali si naredim solato, ali pojem nekaj piškotov, ali pest oreščkov, ali kos kruha z maslom, ali pest kosmičev v jogurtu, ali skuto …. zanimivo mi je, da sem včasih zvečer dobesedno “sestradana”, včasih pa sploh ni sledu o lakoti. Včeraj npr. sem imela samo dva obroka. Zjutraj zajtrk in potem ob 13-ih kosilo (tako kot vsako nedeljo) in potem nisem več jedla, ker me ni bilo doma.
S tem jedilnikom vzdržujem težo, oz. jo minimalno znižujem. Zase sem ugotovila, da so trije obroki na dan dovolj.
Za začetek zmanjšaj količine, sploh prilog (OH). Tega pojemo čisto preveč. Glavni del kosila naj bosta beljakovine (meso ali stročnice) in zelenjava, krompirja, riža, testenin pa za vzorec. Tudi ko si pripraviš na primer testenine, je za odraslo žensko kot glavna jed dovolj 60 do 70 gramov suhih testenin. Izogibaj se premastnim in prebogatim omakam, meni zelo dobra je iz bučk in paradižnika, to nima veliko kalorij.
Če rabiš prigrizke, seveda, ni problem, ampak pojej kaj “pametnega”, na primer narežeš malo kumare, korenčka, paprike in par kock sira ali nekaj orehov, mandljev. Sladkarije – mirno si privošči dva piškota ob kavi. Vedno doziraj. Piškote si daj lepo na krožnik, ne jih jemat iz škatle mimogrede. Še najboljše pa bi bilo, da če že rabiš sladko, da si pečeš sama iz kakovostnih sestavin in z manj sladkorja/maščob.
Preiti moraš na živila in način prehranjevanja, ki ga boš lahko ohranila do konca življenja. Briši OH iz prehrane je trapast nasvet, prav tako, da uživaj samo polnozrnata živila – ja, če ti ustreza, vsem pa ne, ampak učinek bo le, če boš zmanjšala količino!!!
In vsak dan si privošči vsaj pol ure gibanja na zraku.
nepr, 02.11.2021 ob 20:48
Pristavila bom svoj lonček. Kaj pa brezmesni obroki ? Nisem vege a mi meso ne paše. Pojem kak košček, če bi ga jedla vsak dan, bi me zagiftalo. Po njem se ne počutim dobro. Torej kakšne beljakovine ?
Jaz si delam šejk in dodam proteine, ki jih kupim v Hofru.
Forum je zaprt za komentiranje.