HRVAŠKA DOPUST DA ALI NE??
Moram reč, da se povsem strinjam s Slovenobrancem glede lepot Hravške. Hrvati imajo (imate) eno veliko srečo kar se tiče morja. Toliko otokov kot jih imate vi in tako razgibano obalo nima nihče. Ogledal sem si obalo od Istre do Makarske, in otoke od Lošinja do Korčule (iz čolna in obale) in priznam da je res ful lepa.
Sam je pa tudi res, da so (ste) postal prevzetni….. cene, dobrodošlost tujcev,…. malo so (ste) pozabli, da konec koncev še vedno rabijo (/te) turiste da vse to iztržite….. Zaradi tega jaz in večina verjetno rajše hodi kam drugam kot pa na hrvaško….
Poleg tega pa meni ni v interesu vsako leto hodit med isto nacijo, v isto državo, se kopat v isto morje…. Želim odkrivat naprej…..:)
LP
A
Ja, seveda, sej ni problem govorit hrvatsko. Problem pa je, ker moramo govorit hrvatsko takrat ko gremo mi na Hrvaško in takrat ko pridejo Hrvati k nam. Torej naj bi se vedno mi prilagajali. To me moti.Moti me, da hrvaški turist v Sloveniji od nas pričakuje, da bomo govorili z njim izključno hrvatsko in da se od slovenskih turistov na hrvaškem pričakuje isto. In še en primer- imeli smo žur (v Sloveniji), bilo nas je okoli 30 Slovencev in 1 Hrvat. Ja, od vseh tridesetih je zahteval, da z njim govorimo Hrvatsko in rekel, da slovenščine niti malo ne razume…
Drugače pa nimam nič proti nikomur, Hrvatska mi je zelo lepa, morje tudi in nikoli nisem imela nobenih problemov. Sigurno bom še šla tja, me pa zgoraj napisano res moti.
hja, lepa obala je relativen pojem. tudi dolgocasna plaža je relativern pojem. Dejstvo pa je, da na Hrvaškem eno samo kamenje in skala. Razen zabetoniranih (OBUPNIH) plaž! Meni je najbolj všečna plaža na Jadranskem morju, plaža v Črni Gori ; PESEK! Kjer se ne potolčeš, ko ležiš in kjer se ne potolčeš ko greš v morje.
In dolgčas, ki ga nekdo omenja: palma, pesek, morje, palma, pesek morje …. NORO JE! Vsaj ne poškoduješ se, ko hočeš it plavat.
In ja, dragi Hrvatje, nacinalistične bedarije in nadutost turističnih delavcev vas bo stala boljšega turističnega obiska! meni je vseeno, tudi jaz raje odkrivam nepoznane dežele.
Eh, sicer je pa tako bolje, da hodite v tiste vase Spanije in ne vem kam-bo vec prostora ostalo za nas, ljubitelje Dalmacije.
Jaz sem sele potem, ko sem zacela potovati po svetu (ne z agencijami in po hotelih, da ne bo pomote), dojela, kaj mi nudi Dalmacija.
Za natakarje in gostilne ipd. me “briga”. Kupis karto, lovis sam, peces sam, pojes sam. Pa uzivas sam. Pa tud nobenega ti ni treba poslusat. Zame bela riba v gostilni (kupljena v gojiscu in futrana s kostno moko) ni nic vredna.
Ljudje, odkrite skrite koticke, zivite z naravo!
Pika delno se strinjam s tabo ampak veš skrite kotičke pa naravo se lahko odkrije tudi kje drugje…pa da ne bo pomote…tudi jaz zahajam čez vikende na hrvaško…in poležavam na Kamenjaku….v svojem kotičku in se imam noro…ampak tudi kje drugje lahko to najdeš…ne samo v dalmaciji….
lansko leto sem se sicer potepala po dalmaciji in imela lepe pa tudi malo manj lepe izkušnje…in nikoli ne morem rečt nikoli…ker zarečenega kruha se največ poje…
Kaj naj rečem….dolga leta že hodimo na Hrvaško dopustovat….in bomo verjetno šli tudi letos. Čeprav me mika Bolgarija, pa Grčija…..bomo še videli.
Je pa eno…..na hrvaških forumih veliko berem kako obljubljajo letos razprodajo gum na hrvaškem….bomo videli, kakšni bodo vtisi nekaterih kolegov, ki bodo dopustovali pred nama in potem od tam naprej….:)
lp
Spela, men je Kamenjak tud super.Edini plac na S Jadranu, ki mi je res vsec. Pa mislim da eden redkih, kjer je se kaj zivljenja v morju. Samo je pa vsako leto vec ljudi. Vsako leto znova mi je hudo, ker je vedno bolj zasvinjano. Pa kolk avtomobilov spuscajo noter. Ampak na zalost-tako pac je. Sicer mi pa vcasih kar slabo ratuje, ko slisim raznorazne zgodbe o usodi Kamenjaka v prihodnosti.
V Dalmaciji mi je pa kul to, da so bila ena obmocja v Jugoslaviji zaprta za tujce zaradi vojske, pa se se na sreco ni razvil nek mnozicen turizem. Ponekod se GSM signala ni.
Da smo Hrvatje nacionalisti, priznam. Naš nacionalizem boste težko razumeli. Ste narod, ki je skozi zgodovino (tudi bližjo zgodovino) šel brez prask. In blagor vam zato. Niste morali gledati slik Celja ali Velenja porušenih do tal od sovražne artiljerije, tako kot smo mi gledali Vukovar ali Lipik. Niste morali gledati slik Slovencev v koncentracijskih taboriščih. Vaše ranjence niso klali, vi nimate post-vojnega sindroma, nimate invalidov domovinske vojne, ste izvoljenci zgodovine.
Mi smo tujcev vajeni na malce drugačen način. Poglejte si vasi, otočke in mesteca v Dalmaciji, Istri, Kvarnerju… kjerkoli na hrvaški obali… opazili boste, da jih je večina pustih, praznih, da so se ljudje generacije in generacije izseljevali. Susak ima več prebivalcev v eni ulici v Pittsburgu kot v Susaku samem.
Kar boste danes našli v vaseh na hrvaški obali je peščica še neizseljenih in neizkoreninjenih domačinov ter vikendi zagrebških ali slovenskih prišlekov.
Zato bom zaman pričakoval od vas, da razumete naš nacionalizem, da razumete kako nam je pomembno da v tistem vikendu, v tistem tednu ali dveh, ki ga preživite pri nas, dobimo od vas tako potrebno duševno hrano, kot je kakšna pohvala, kot je kakšna beseda izgovorena na našem jeziku.
Ko prihajate na Hrvaško, vedite, da prihajate v deželo nepopisne lepote, ki so jo vsi, Italijani, Nemci, Jugoslovani, vsi, v vseh zgodovinskih obdobjih, zasužnjili, poniževali, bombardirali, uničevali, ropali, trpinčili. Nekatere zadeve so se dogajale pred desetimi leti. Pred desetimi leti, ponavljam. Rane so sveže in se še niso zacelile. Pojdite na Stradun v Dubrovnik in se boste prepričali v to, luknje od granat na prelepih renesančnih palačah in fontanah, na obzidju, katerega so leta 1991 letele granate, kot v časih srednjeveških bojev.
Teško vam bom jaz razložil, vam, izvoljencem zgodovine in srečnežem, kako nam je bilo, kaj smo čutili in kaj čutimo danes. Težko bi vam razložil, da so ljudje, ki so ostali brez vsega, ki so jim v tazadnji vojni pobili in požgali vse, težko bi vam razložil, bratje Slovenci, da nam je hudo, ker so nas preganjali in pregnali iz naših vasi, že stoletja, da nas je veliko v Čilu, v Zda, Nemčiji in na vseh koncih sveta. Težko bi vam razložil zakaj so na koncertih Thompsona mladi oblečeni v črno, v ustaških uniformah, težko vam bi razložil bolečine enega nesrečnega naroda, ne boste me razumeli, ne boste razumeli zakaj se zjočem vsakokrat, ko na televiziji vidim slike dneva, ko je padel Vukovar, tažko vam bom razložil kaj čutim, ko vidim da je le vsaka četrta hiša v mestecu iz katerega so moji predniki, da je le vsaka četrta hiša naseljena tudi čez zimo, ostalo pa so hiše zagrebčanov, Slovencev in drugih, ne boste vi mene razumeli, preveč ste srečni, in besede ne morejo orisati občutkov.
Domačini plačujemo visoko ceno turizma in progresa, visoko ceno lepote narave, ki jo nudimo, nič več nam samim. Nimamo več zaliva, v katerem bi bili sami, na naši zemlji, ker je vsak kvadratni centimeter posvečen turizmu, nismo veseli zaradi tega, rajši bi imeli vse zase, vendar ne moremo, in s tem smo se sprijaznili. Poln kufer imamo in turizma in čevapčičev in jaht in nafte v morju, ki je nekoč pripadalo samo nam. Poln kufer imamo, da v lastni zemlji moramo govoriti vse žive in mrtve jezike tega sveta.
Eno stvar bi vas pa le prosil, če slutite, če vsaj delno dojemate za kaj gre, kaj vam hočem povedat: prosim vas, ko pridete k nam na obalo, dajte nam kakšen kompliment, spregovorite kakšno hrvaško besedico. Če nas imate radi. Smo katoliki, kot vi, stoletja smo imeli isto zgodovinsko usodo, izkažite nam malce ljubezni, malce spoštovanja, kanček sočutja, iskreno vam bomo in od srca hvaležni.
Tiste, ki nas pa nimate radi, kot boga vas prosim, ostanite kar doma, ali pojdite v Bolgarijo, kot je predlagal en bralec v tem forumu! Ker zaradi takšnih, ki hodijo k nam, in nas nimajo radi (ter nam to s svojim odnosom tudi pokažejo), nam bodo povzročili edino to DA BOMO NA KONCU VSE SLOVENCE DALI V ISTI KOŠ IN SI REKLI: TILE NAS NE MARAJO! Potem boste pa VSI, tudi tisti, ki si tega res ne zaslužijo, zadnji postreženi, ali s prerezanimi gumami…
In tistega, ki je v tem forumu napisal, da so Italijani ali Nemci v boljši poziciji na hrvaškem kot Slovenci, mislim ta trditev je tako iz trte izvlečena, da je res moram demantirati: to, kar vas razlikuje od vseh ostalih turistov je to, da imate edino vi, torej edino Slovenci (in ne Nemci, in ne Čehi in ne Italijani) EDINO SLOVENCI IMATE SVOJE HIŠE NA HRVAŠKEM, SVOJE OTROŠKE KOLONIJE, SVOJE PARCELE. Slovenci in Zagrebčani. In vas je zelo veliko (Slovencev je 2 miliona, Zagrebčanov pa 1 milion). Nastopate torej skoraj v isti vlogi kot domačini. Pa se tega sploh ne zavedate. Vi in Zagrebčani ste naši dejanski, stalni sosedje na obali. Ostali (Italijani, Nemci) so po hotelih, v najemu ali v kampih. Enkrat, dvakrat bodo prišli, bodo v hotelih in se ne bodo več vrnili. Vi se boste pa vračali, vi in vaši otroci, in njihovi otroci… Logično, saj ste naši sosedje, lastniki hiš, ki so nekoč pripadale našim dedkom.
Od Nemcev ne pričakujemo ničesar. Od vas pa!
In isto je v Sloveniji. Od Fincev, Kazahstancev, Rusov, Vizigotov, Nemcev, Italijanov in ostalih turistov ne pričakujete ničesar. Od južnih bratov iz južnih republik, ki živijo pri vas, pa pričakujete da se vam kolikor-toliko prilagodijo, saj niso le tursti, so vaši sosedje, napol domačini, živijo ob vam!
No, v takšni vlogi ste vi Slovenci in Zagrebčani pri nas na obali. Ali se vi tega sploh zavedate?
Povedal vam bom en primer iz Punata: Slovenci že od kar vem imajo otroško kolonijo na Punatu. En del plaže je rezerviran za njih. S tem smo se že vsi dol sprijaznili, nekako smo navajeni. Vendar zadnjih nekaj let (recimo deset) hodijo otroci iz te plaže še na sosednjo plažo. Širijo se. Pa ni njihova. Nekoč je tisti del plaže, ki že od nekoč rezerviran za slovenske otroke, bil naš. Pa ni več. zadnjih deset let niti sosednja plaža ni več naša. Vedno manj plaž je naših. In veste, ljudje, ki so se nekoč kopali tam, godrnjajo: pa dokle će se više širit ti Slovenci? V tem konkretnem primeru so nas izrinili iz dveh plaž.
Če bi na mestu te slovenske kolonije bila Avstralska ali Kenijska kolonija, bi se mi isto počutili in isto godrnjali proti Avstralcem in Kenijcem. Vendar na Punatu ni ne Avstralske ne Kenijske kolonije: so le Slovenska, Zagrebška in kolonija iz Petrinje.
Zato so domačini iz Punata več ali manj totalno indiferentni kadar jim pridejo turisti iz Avstralije, še bolj pa iz Kenije, nekako so jih kar veseli in so prava senzacija, avtomatično so nekako bolj prijazni do njih, se hočejo predstaviti v čimboljši luči!
Ko pa vidimo Zagrebškega, ali Slovenskega “turista” to za nas ni pravi turist, saj jih je zaboga milega več kot nas! Saj so lastniki treh četrtin vasi! Kaj naj še mi začnemo govorit po zagebško ali slovensko!??? Pa kaj ste vi totalno zmešani, da to pričakujete od nas???? Pa saj se nam že trga od zagrebščine in slovenščine! Dajte nas prosim razumet in nam prizanesite!
Tako imate danes na Punatu teritorije, kjer se govori izključno slovensko: dve plaži, ena kolonija, skoraj kompleten avto-camp (skoraj vse prikolice in 70 odstotkov gostov so Slovenci), na marini je polovica slovenskih jaht… Potem se najde nek model tle na forumu in razlaga kako se mi do vas ne obnašamo kot do drugih gostov, saj že dolgo, dolgo niste več gostje, ste kar domačini, ponekod v večini!
Pa če vas to karkoli tolaži, verjamite, da so Zagrebčani na hrvaški obali deležni veliko večjega prezira od »zavednih« Slovencev, grem stavit da je na eno slovensko gumo deset prerezanih zagrebških gum, verjemite mi na besedo. Pa so Zagrebčani Hrvati! Paradoksalno, mar ne? Pa kaj vi gledate kaj televizijo? Ali spremljate šport? A veste kako se godi Dalmatincem v Zagrebu? A veste, da bo pravi Zagrebčan spregovoril z Dalmatincem le po uradni dolžnosti? Da so Dalmatincem v Zagrebu zapre vse poti v karieri, družbi, socialnem statusu, da živijo na »sovražnem teritoriju«. Ali veste kaj se zgodi avtomobilu z zagrebškimi tablicami po tekmi v Splitu? Vi jamrate zaradi parih prerezanih gum po tekmi, pri nas na hrvaškem takšne zadeve niti ne pridejo v časopis, saj so del folkore in se zaradi njih nihče več niti ne razburja, niti se jim čudi… Po tekmi v Splitu je najpogostejši dogodek da od avtomobila z zagrebškimi tablicami ostanejo SAMO TABLICE!
p.s.: Povedal vam bom mojo izkušnjo: nikoli mi ni bilo pod častjo da govorim slovensko v Sloveniji. Zdelo se mi je to nekaj povsem normalnega. Čeprav sem Hrvat. Prvič sem spregovoril slovensko, ko sem bil star 20 let, že po nekaj mesecih bivanja v Sloveniji. Vsi moji znanci, Hrvatje, ki so študirali in živeli v Sloveniji prav tako govorijo slovensko.
V Slovenijo sem prišel na študij, ker mi je bila bližje kot Zagreb. Nekako normalna, logična odločitev.
V tem času sem se naučil slovenskih pesmi, običajev, kuhinje, jezika, kulture. Nisem prenehal biti Hrvat. In sem imel rad, in še zdaj imam rad, deželo, Slovenijo, ki mi je bila drugi dom nekaj let.
Verjetno marsikdo izmed vas hodi na hrvaško obalo, ker je bližje kot Bolgarska obala, kar je normalno in logično.
In sedaj se postavite v mojo pozicijo. Tisti, ki ste vsako poletje na hrvaškem, ali imate celo dol vikende, jahte, parcele… Zaboga, če ste redni gost Hrvaške, zakaj se ne bi tudi vi naučili kakšno našo pesem, kakšno našo besedo, zakaj ne bi tudi vi probali našo hrano? Saj ste pri nas zato ker vam je všeč, ker nas imate radi, ker smo vam blizu…
Jaz sem se s takšnim stališčem do Slovenije v Sloveniji zelo dobro počutil. Nihče mi nikoli ni rekel grde besede, nihče mi ni naredil nič slabega, nisem bil tarča slovenskega nacionalizma, nasprotno, Slovenci so prepoznali moje prizadevanje, da se prilagodim kulturi, v kateri sem se znašel, in so moj trud lepo sprejeli, sprejeli so me s simpatijami. Če bi se pa po Ljubljani sprehajal s šahovnico na kapi, in vse povprek, od natakarjev do trgovcev, nagovarjal v hrvaščini, bi mi verjetno, kot tistemu gospodu iz tega foruma, zabrusili: »POJDI DOMOV, MI TE TLE NE RABIMO!« To bi mi povedali Slovenci. In veste kaj vam povem, JIM DAM KAR ZA PRAV!!! Hudiča, če si nekje gost, pa jasno, da se moraš prilagoditi domačinom, in ne oni tebi!
Jaz osebno ne režem gum nobenemu, tudi strežem ne v kafiču, nekako se probam izolirati iz okolja, lovim ribe in kruzam z barko, imam staro hiško na otoku, sosede lastnike hiš Slovence in Zagrebčane, s tistimi, k govorijo hrvaško in hodijo na ribarnico komuniciram in se lepo razumem (malce poenostavljeno povedano, in s kančkom humorja), tiste, ki govorijo zagrebško ali slovensko pa žrejo klobase, pa ne komuniciram, jih ne maram in le gledam, da se mi ne strže, ker če se mi nekega dne strže bom vzel nož in jim prerezal gume ali jih poslal v tri pizde materine (pa kar v slovenščini ali v zagrebščini, da me bodo ziher razumeli!), zlasti če se napijem, ali po kakšni tekmi, zato rajši molčim, jih ne pozdravljam in gledam kam se bom pred njimi umaknil, zaenkrat je moja barka še edino mesto kjer jim lahko uidem. Čisto skos pa žal ne morem biti na barki… J
A štekate kaj hočem povedat? Grem stavit, da tisti, ki so bili pri nas na hrvaškem deležni slabega odnosa, SO ZA TO SAMI KRIVI ZA TO JIH PROSIM V IMENU VSEH NAS, NAJ TO POLETJE IN VSA DRUGA POLETJA OSTANEJO DOMA, JEDO KLOBASE, POSLUŠAJO GOVEJO GLASBO ALI GREDO V BOLGARIJO, TUNGUZIJO, ŠPANIJO — SAMO ČIMDLJE OD NAS!
V vaši deželi, ko sem bil vaš gost, sem jedel krvavice in zelje, sem govoril slovensko in nisem nikoli na ves glas navijal hrvaške glasbe; zato mi niso nikoli prerezali gum, niti rekli naj se poberem od koder sem prišel.
Pa baj d vej, sem se kar sam pobral od koder sem prišel J
Pa ne zato, ker mi ne bi bilo lepo pri vas… pač vsak se rad vrne tja, od koder je prišel…
En prijazen sosedski pozdrav na sončno stran Alp iz sončne strani Kvarnerja!
Charly, moram priznati, da Slovenobanc brez zveze naklada.
Še enkrat, ko bodo Hrvati prišli v Slovenijo in govorili slovensko, se bom s tem strinjal. Tako te pa niti ne razumejo ali “razumejo”. Če pa so sposobni napisati jedilne liste in razumeti v vseh jezikih, razen v tistem, od koder dobijo polovico prometa, je to nekaj drugega. Pojdi pa v Brežice, kot najbližji kraj, kamor hodijo. Nihče pa na Hrvaško ne hodi, ker bi posebej ljubil Hrvate, pa tudi sovraži jih ne – enostavno pride na morje.
Osnova popotništva je toleranca, sprejemanje razlik in prilagajanje. Zato ne morem razumeti, da se nekdo, ki od tega živi, do turistov obnaša tako, da se gostje sprašujejo, ali bo imel razrezane gume ali bo pretepen samo zato, ker je naletel na nekoga z vietnamskim sindromom.
Tisti ki ste vsaj nos pomolili izven Slovenije in Hrvaške pa itak dobro veste, kako se povsod po svetu ljudje obnašajo do tujcev, tudi tam, kjer pravimo da so zabačeni ali kakorkoli drugače. Še celo v državah, kjer je vojna.
Vse ostalo je nakladanje brez repa in glave. Mislim, da boste morali predvsem pomesti pred svojim pragom, preden boste od kogarkoli karkoli zahtevali, Slovenobanc.
Aja, pa še glede vikendov. Sicer se na to ne spoznam, ampak nekaj informacij je prišlo, da sedaj na Hrvaškem kupujejo vikende predvsem Čehi. Sli bodo sedaj tudi oni govorili hrvaško?
lp
bv
replika Bojanu:
napisal si “Osnova popotništva je toleranca, sprejemanje razlik in prilagajanje. Zato ne morem razumeti, da se nekdo, ki od tega živi, do turistov obnaša tako…”
očitno nisi dobro razumel, ti bom ponovil: na hrvaškem vas ne doživljajo kot turiste! In marsikje to tudi niste, imate tam svoje hiše, prikolice itd. Kar turisti nimajo. Vračate se vsako leto itd, kar vas postavlja v drugačno pozicijo od klasičnih turistov
replika Vitu:
to, da impliciraš, da se Dalmatincem v Zagrebu godi dobro samo izpričuje tvoje totalno nepoznavanje hrvaške. Kar te pa še bolj osmeši je dejstvo, da Stipe Mesič nima nobene zveze z Dalmacijo. Je iz Orahovice v Slavoniji. Nima niti dalmatinskega naglasa v govorici.
Stipetu Mesiču se na hrvaškem godi dobro, saj je politik velike karizme in pozitivnega naboja, izvoljen z veliko večino na svobodnih volitvah, v času, ko za njim ni stala nobena stranka in je bil izgnanec iz HDZ. Zaprt v času komunizma zaradi hrvaškega nacionalizma, pregnan iz HDZ v času zaradi prevlade smeri o delitvi Bosne (proti kateri je bil), hrvaški predsednik je simpatičen, pošten, in veliki prijatelj Slovenije. Zaradi moralne drže in neoporečnosti se mu dobro godi tako v Zagrebu kot vsepovsod po svetu.
Hvala za poduk. Vedno se česa novega naučimo. Nekako sem ga ves čas povezoval s Splitom, ne vem zakaj.
Ne glede na Stipetovo rojstno vas to nikakor ne vpliva na mojo odličitev, ali naj bi se odločil za obisk Hrvaške ali ne. To bo odvisno izključno samo od odnosa ljudi, ki ob takem obisku pričakujejo moj denar.
Na vprašanje iz 2 odstavka ne znam odgovoriti. Nikoli nisem bil v Brežicah, ne vem ali tja zahajajo hrvaški turisti in kako se obnašajo hrvaški turisti na Slovenskem, niti če imajo Hrvati na Slovenskem svoje vikende in jahte in kako se obnašajo. Pojma nimam, resnično.
Kar se čehov tiče, ena lastovka ne dela pomladi. Vsekakor nakup nepremičnin s strani Čehov je redek, zelo zelo redek pojav.
Strinjam se s tem da če mi gremo na Hrvaško, da mi govorimo hrvaško. Da pa pridejo oni v Slo in pričkujejo da bomo mi govorili z njimi hrvaško se pa NE strinjam!!!!! Jaz sem samo rekel…
“Če si v Rimu živi kot rimljan!”
Karkoli se bo pa tle napisal in razpravljal pa ne bo spremenil mojega pogleda (tako kot je rekel Vito!). Še vedno ne nameravam na Hrvaško na dopust, ker mi je škoda tistih par dni dopusta preživeti na tak način!! Raje odkrivam (za mene) nove dežele in kulture…
LP
A
Zadnja sprememba (17-02-04 10:38)
Tudi letos bom definitivno šel na hrvaško morje. Namesto v Istro, kot do sedaj, bom šel v Dalmacijo, v Šibenik. Do sedaj nikoli nisem imel nikakršnih problemov zaradi registracije avta, vedno pa z domačini govorim “hrvaško” (sorry, dialekti mi ne grejo, sem še iz časov srbo-hrvaščine)!
Včasih mi celo kdo reče, da lahko govorim tudi slovensko, vendar mu povem, da mi ni težko, da rad poskušam govoriti z njegovim jezikom, tako, za trening, da ne padem iz vaje.
Definitivno se strinjam s trditvijo: “Če si v Rimu živi kot rimljan!”
Izkušnje z domačini so bile vedno pozitivne!
lp
Mislim, da Hrvaška ja ali ne ni posebej pomembno vprašanje, greš pač tja, kjer nekaj pričakuješ ali si želiš. Nekdo pač hodi trideset let v Istro, nekdo vsak konec tedna v svoj vikend, naprimer. Smo taki in drugačni, hvala bogu. Sebe si pač ne predstavljam vsako leto v istem kraju, zato potujemo. S slabimi in dobrimi izkušnjami, takšno je pač tudi sicer življenje. Mimogrede, na Hrvaškem nismo bili že leta, še pomislimo ne, da bi tja odpotovali iz preprostega razloga, nimamo nikakršnega motiva niti želje, lahko pa, da še kdaj bomo, kdo ve, pa ne na morje, jasno.
Mene Hrvati kar nekaj časa ne bodo videli (vsaj ne v njihovih hotelih – šla bom k prijateljem, ki imajo dol vikend).
Ne da bi me tolk jezile njihove grožnje po maščevanju na njihovem morju (se jih prav nič ne bojim!), bolj me jezi obnašanje hotelirjev (vsaj v Istri – Dalmacija je druga zgodba) do nas Slovencev. Že nekaj let je ta odnos zelo podcenjevalen. Vsaj jaz sem imela take izkušnje. Zaradi tega jim ne bom dajala težko prisluženega denarja – ga bom raje vložila v kak drug turistični kraj, kjer se bodo do mene in moje družine obnašali spoštljivo!
Hrvaška torej: NE HVALA!
Pa lep pozdrav in prijetno ter mirno počitnikovanje vsem, ki boste odšli k sosedom!
Forum je zaprt za komentiranje.