Najdi forum

hrupen računalnik

Imam računalnik, star 3 leta, procesor Celeron 850 Mhz, 28 Gb disk, 265 Mb RAMa, WIN XP,…

Računalnik dela normalno, samo zadnje čase se nekaj notri (v škatli) oglasi in cvili, ropota, zavija,… Mojim laičnim ušesom se zdi, kot da bi se disk prav na silo nekaj napenjal (hrup prihaja od tam, kjer je znotraj disk, tako da vem, da ni disketar ali player). Potem pa spet utihne.
Včasih me je že kar strah, da se bo ‘razpočil’ in potem ugasnem računalnik a ko ga prižgem se spet oglasi in potem utihne…
Kaj je narobe, zakaj se oglaša?
Strah me je za moje dokumente, ker so nekateri ZELO pomembni in nočem, da se naenkrat disk skipa in ga lahko vržem v smeti (z vsemi dokumenti vred); saj imam varnostne kopije, ampak ne morem jih vsak dan delat.

prosim za nasvete.
hvala.

eden od ventilatorjev bo fuc

Eden od?? Saj mam samo enega!!

Vsak normalen računalnik ima vsaj dva ventilatorja: na hladilniku procesorja in v napajalniku.Če sumiš ,da zvoke povzroča HDD ,je čas za njegovo zamenjavo.80 GB velik disk dobiš za 15 jurjev in ,če so ti podatki res tako pomembni ,to sploh ni strošek.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

poleg ventilatorja na napajalniku ki ga vidiš na zadnji strani računalnika je ventilatorček še na procesorju in ponavadi tudi na grafični karti. Odpri eno stranico računalnika s tem da odvijačiš dva vijaka zadaj in napni svoje lajično uho 🙂

po moje je lahko tudi to da se je na ventilatorjih nabralo ful praha, ti sam kišto odpri, pa mal spuci, zihr je se nisi nikol, zato predvidevam da more bit not kot v sv…., pa brez zamere, tako pač je.
Res je kot je napisal jav, tolk ventilatorjev je.
Lahko je tudi res da je ventilator sou rakom zvizgat…..tko da bo treba novga nabavt….pa sam ne voz na servis, prej poglej, pa tud sam lahko menjaš, mala malca

Računalnik je očiščen, pa še kar godrnja in zganja hrup.
ko poslušam pri odprtem računalniku se mi zdi, da je glasen tisti na matični plošči (hladi procesor??)

kaj moram kupit in kako to zamenjam???

hvala za vse ideje in lp

Odklopi napajanje ventilatorja ,odvij štiri vijake na vogalih ,potem pa z njim hajd v bolje založeno trgovino z elektroniko.Stane cca 400 SIT.Priporočam pa ti ,da z računalnikom ne delaš več ,kajti hrup običajno pomeni izrabljeno os ventilatorja ,ki se zaradi tega vrti z nižjimi obrati in je hlajenje občutno slabše.Posledica je lahko skurjen procesor.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Nič hudega ti ne bo, če ventilator zaustaviš kar s prstom
(če nimaš predolgih nohtov) lahko pa ga tudi izklopiš,
videla boš žice izklopiš samo eno ampak za trenutek.
Če se potem ne zažene takoj, izklopi PC.
Pa ne boj se, nič ne trese.

ko sem potegnil žičko od ventilatoraj ven, se je počasi ustavil, hrup pa je bil še vedno; ko sem potisnil žičko nazaj not, se je ventilator komaj slišno začel spet vrtet.
Ni ventilator na procesorju.

kako lahko ugotovim, kaj je???

hvala vsem in lp,

Izklopi računalnik ,odklopi napajanje trdega diska in računalnik zaženi(matična bo sicer mogoče spustila kakšen pisk).Če neprijetnega zvoka ne bo ,je kriv disk.Potem pa ostane le še napajalnik ,ker dvomim da imaš na grafični ventilator.

Poglej, lahko je ventilator napajalnika, z zadnje strani je privit s štirimi
vijaki, preglej in zategni te vijake, poskusi ventilator zaustaviti.
Napajalnik lahko primeš z notranje strani (to je tisto v posebni škatli)
in ga kreneš malo gor, dol levo desno. Ravno tako HDD ampak nežno.
Mogoče sploh ni štos v ventilatorju pačpa kakšen kos pločevine
pride v rezonanco, daj ga malo pretipaj po kovinskih delih, zategni vse vijake pa če se ti zdi še tako nedolžen.
Sedaj boš našla.

LP

Ventilator na napajalniku ni kriv, ventilator na procesorju tudi ne.

Poskusil bom še tvoje, Pero in če je res kriv disk, SPET RABIM NASVET:

kolega mi lahko klonira disk (če kupim novega), pravi pa, da je boljše še enkrat win gor inštalirat. Kaj menite vi?
Za 3.000 doplačila mi disk klonirajo na servisu.

Torej, ali naj samo kupim disk (17.000) in sam nalagam win se še enkrat gnjavim z driverji in ostalim sranjem, ali naj kupim disk in jim pošenkam še tiste 3.000, pa mi za 20.000 oni na nov disk klonirajo starega.

hvala vsem!

Klon je popolna kopija sistema;torej ,če je s sistemom vse v redu ne vidim razloga ,da bi se mučil s ponovno namestitvijo.Druga pesem je seveda ,če imaš s sistemom težave…Kloniranje diska ni zahtevno opravilo in ti ga lahko naredi kolega.

Ne boste verjeli, na moji grafični je ventilator in tisti ventilatorje crknil.

hvala vsem za trud!

lešnik

Mi smo verjeli/vedeli že od vsega začetka, samo ti nisi, hehe!

tajfun, ti si taka faca… jaz samo berem … in se smejem …

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close