Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika HRANILNE VREDNOSTI NA ŽIVILIH

HRANILNE VREDNOSTI NA ŽIVILIH

Pred časom sem zasledila razne debate o tem, da bi v Sloveniji uvedli boljše označevanje hranilnih vrednost (energ.vrednosti, maščobe, sladkorji, soli,..), saj bi tako potrošniki vedeli kako izbrati bolj zdrava živila v trgovinah. Zanima me, če pri svojem nakupu opazujete te oznake, jih berete, upoštevate, in kaj vam pomenijo?? Če je kdo spremljal po medijih razprave o tem, kako se vam zdijo razni predlogi oz. sklepi? Sama sem za boljše označevanje, saj nas proizvajalci zavajajo pri nakupu hrane, drugače se pa zadovoljim s trenutnimi označbami in si vzamem čas, da jih pregledam in ocenim, kaj je za moje zdravje in telo najboljše!?

Hvala za vaše odgovore!

Ne pregledujem kaj posebej natančno, ker ponavadi približno že vem v kateri razred spada neko živilo 🙂 To bi verjetno bolj prišlo prav za starejše, kateri ne vedo točno kaj sploh vzamejo.

Rožle, katere informacije pa si uporabljal, da so bile dovolj verodostojne da sedaj približno že veš v kateri razred spada kako živilo? Tudi jaz sem mislila da kupujem “zdrava” živila, pa sedaj na strani Zveze potrošnikov Slovenije pod rubriko “veš kaj ješ?” uporabljam tisti semaforček ko vpišeš določene vrednosti, in ti prikaže kaj je dobro in kaj ne, pa sem prišla do zanimivih ugotovitev!

hranilne vrednosti NA živilih???
verjetno si mislila V živilih….
Piščanec na ražnju-ker ni V je NA….
piščanec iz pečice-ker je bil V pečici

jozze, gre za OZNAKE; na vsakem živilu na embalaži imaš oznake, katere ti povedo koliko kilokalorij, maščob, soli, sladkorjev, itd. vsebuje živilo. Zato hranilne vrednosti NA živilih! Drugič 2x preberi:)

verjetno si imela v mislih NA EMBALAŽI-ne na živilih….;-)))

Obvezno razširjeno označevanja živil pride v veljavo konec leta 2012. (odredba EU)
Za zdaj pa je tako označevanje obvezno le za živila s ‘trditvami’ npr. manj maščob, več vlaknin …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close