hrana z negativnimi kalorijami
Še razlaga, kaj so ‘negativne kalorije’. Negativnih kalorij ni! Obstaja le hrana za prebavo katere porabimo več energije (kalorij), kot je le-ta vsebuje. To je v glavnem zelenjava (zelje, kumare, solata, brokoli, cvetača…), veliko pa je seveda odvisno od same presnove, telesne teže, ipd. Zato smo kmalu potem, ko zaužijemo zelenjavni obrok ponovno lačni…
To kar si napisal ni res. To da ima hrana negativne kalorije ti je lahko logično da ne more bit. Če bi bilo to, bi lahko tudi čas zavrteli nazaj. Ni res, da za prebavo te hrane porabimo več kalorij, kot pa jo ta hrana da. Ta zelenjava ima nizek glikemičen indeks. Kar pomeni, da se nivo inzulina v krvi ne poveča zelo, če ješ takšno hrano se zaradi tega tudi lažje porabljajo maščobe. Ker če se ti inzulin v krvi zelo poveča potem je poraba maščob otežena. Nivo inzulina v krvi ob takšni hrani je konstanten, ker je to hrana, ki ostane v želodcu dalj časa, se dalj časa prebavlja in zaradi tega nismo lačni. Se pravi si narobe povedal, da če ješ vedno zelenjavo si vedno lačen. Moreš pa jest še kaj drugega zraven, ker to bi bilo res malo snovi. Pa itak rabiš še beljakovine pa maščobe, v kateri se raztapljajo vitamini. Govorim ti iz lastnih izkušenj, ker ko pojem npr. špagete, pa tudi če se nabašem z njimi, bom kmalu tako lačna, da mi bo slabo, to je zato, ker je bela moka iz enostavnih OH in se prej prebavi, se pravi prej gre iz želodca in zato se potem tudi inzulin v krvi ful poveča. Če pa jem zelenjavo in zraven kakšen zrezek na žaru in polnozrnate špagete (ali pa tudi ne) pa niti slučajno ne bom lačna. Najedla se bom ful, pa čeprav bom pojedla manj. In še zredila se ne bom.
AJSA, MEN SE PA ZDI, DA SI TI MAL PREVEC BRALA MONTIGNACA! SICER SE PA JAZ V SPLOSNEM KAR STRINJAM S “KUHARJEM”. SE TI MALO POMISLI O TEHLE NEGATIVNIH KALORIJAH. CE BI npr. POJEDLA PORCIJO PSENICNIH OTROBOV, KI SO PRAVA BOMBA PREHRANSKIH VLAKNIN, ZLASTI NETOPNE CELULOZE, KI JE ENCIMOM CLOVESKEGA PREBAVNEGA TRAKTA NEDOSTOPNA. TI GARANTIRAM, DA TELO VLOZI V PREBAVO OTROBOV VELIKO VEC ENERGIJE, KOT PA JE USPE IZTRZITI, BILANCA JE TOREJ NEGATIVNA IN POSLEDICA JE HUJSANJE. O ZDRAVJU PA RAJE NEBI
Mislim, da vi preveč verjamete enim komercialnim foram. Pšenični otrobi imajo veliko vlaknin- ja OK to je že res. Vlaknine oziroma balastne snovi so v glavnem neprebavljivi kompleksni ogljikovi hidrati (polisaharidi), ki tvojrijo rastlinsko ovojnico (celuloza, hitin). Zanje je značilno, da za človeški organizem ne predstavljajo vira energije, imajo pa pomembno vlogo:
-pri uravnavanju prebave (pospešena peristaltika)
-uravnavanju nivoja krvnega sladkorja
-nase vežejo holesterol
-izboljšujejo izločanje strupenih snovi in
-varujejo pred rakom tankega črevesja
Balastne snovi se nahajajo v sadju, zelenjavi in žitaricah.
Kompleksni OH imajo dolge verige, ki jih morajo encimi najprej razcepiti na enostavne sladkorje, da jih lahko telo vsrka v kri. Zato ostanejo v želodcu dlje časa in ker se počasi vsrkavajo ostaja nivo inzulina konstanten in se ne redimo. Ker če se nivo inzulina nenadno poveča, to je če zaužijemo enostavne OH, ki se lahko takoj vsrkajo v kri, to prepreči porabo maščob oz otežkoča, zato je težje shujšat. Zato smo bolj siti po OH z dogimi verigami in dalj časa. Vi jih kar jejte, sam obvezno zraven beljakovine, ne se bat, beljakovine telo ne porabi kot vir energije (razen če jih pojemo preveč), so pa hrana za mišice. To se pa, če se spomnete učite že v šoli pri biologiji- jaz se.
Tist kar pa vi mislite- to so vas NASRALI :-))))))
Forum je zaprt za komentiranje.