Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem homologacija platišč

homologacija platišč

v homologacijskem kartončku mi piše 175/65/13 , ko pa sem kupil pred leti nov avto sem imel gor pnevmatike 185/60/14 . Ta ista dimenzija je napisana tudi na stebričku voznikovih vrat kot predpisana . Sedaj bi dal gor 195/50/15 ki je po obsegu ista pnevmatika , je pač nižja in širša. Ali mam lahko probleme oz. ali bi moral zahtevati da mi vpišejo še 185/60/14 , ali pa se je že proizvajalec držal načela da lahko da eno dimenzijo večje gume gor. Kdo sploh lahko vpiše zadevo v kartonček??
namreč po novem letu so kar hude kazni

Če dimenzije nimaš v homologacijskem kartonču, je ne sme biti na avtu, ne glede na to, kake nalepke imaš pri vratih. Za 185 (če bila to serijska dimenzija novega avta) ti lahko vpišejo pri uvozniku (oz. dajo nov homo. kartonček), za kakršnokoli dimenzijo (če ni taka, da jo predpiše proizvajalec) pa moraš dela homologacijo (v Lj. na LPP). Načekla da lahko daš cifro večje gume gor ni. Če ni tovarniška dimenzija, je treba homologirat!

Sam a ni to nesramno od proizvajalca, da ne preračuna istih dimenzij in jih vpiše v homologacijski kartonček…. npr 185/60/14 … verjetno se ne razlikuje prav nič od od 185/?/15 ali pa od 185/?/13 …. ?

Tenks za info

Ne, ne, tito nič se ne razlikuje samo merilnik hitrosti ti napačno kaže, pol se pa s policaji kregaš, da jim radar napačno kaže, v resnici pa ti števec hitrosti kaže manj zaradi večje dimenzije pnevmatik.

Jaz sem na hitro zracunal (upam da pravilno) da ce pri pnevmatiki 195/60/R15 kaze 70km/h bo pri 205/50/R15 kazalo 72.3km/h. Odstopanje sicer je, ampak v tem primeru ne na mojo skodo.

Ni res da smao merilnik drugače kaže – spremeni se lega avtomobila na cesti, lastnosti in zmogljivosti pri zaviranju, blaženje neravnion in še kaj …

Če izbereš pnevmatike z istim obsegom se pač ne more nič spremenit. Ma nč, si bom kr sam v homologacijo dopisal. 🙂

New Report

Close