Holandska omaka – beluši
Pozdravljeni!
Pred leti sem nekje dobila recept za holandsko omako (polivka cez beluse). Taka svetla kremnata omaka. Pa se niti pod razno ne spomnim, kaj sem dala noter. Pozna mogoce kdo ta recept? Ali pa katerega drugega za cez beluse in kuhano govedino. To imam namrec v hladilniku, pa bi rada polivko cez naredlia…
Najlepsa hvala za nasvete in lep dan!
Tejca
Hej! Imam dve knjigi in v vsaki je pod Holandsko omako rahlo drugacen recept.Mogoce ti bo vsec.Jaz takih omak nimam rada,tudi majoneze ne in ne vem,kasno je.Raje imam lazje,jogurtove ali skutine omake z zelisci.
Slovenska knjiga
1/2 l vode,nekaj zlic kisa,malo cebule,koreninica petersilja,koscek zelena e,6 rumenjakov,20 dag surovega masla,sok pol limone,nekaj kapljic angleske omake(ce je to Wortchester omaka,bo malo temno),sol,poper
Vodi pridenemo kis,na listke narezano cebulo,osnazeno korenino petersilja,zeleno in vse skupaj kuhamo,da se do polovice povre.Juho precedimo in ohladimo.
V kotlicek ali loncek denemo rumenjake,juho in na koscke zrezano surovo maslo ter vse skupaj stepamo nad paro,da se zgosti in posvetli. Potem primesamo se limonin sok,sol,poper in nekaj kapljic angleskeomake.
Seveda bi kolicine zmanjsala in ce imas ze kuhano juho,uporabis kar to.
Iz italijanske knjige
300g masla,3 rumenjaki,sok pol limone,1 zlicka moke,3 zlice juhe,sol,beli poper.
V posodi zmesaj rumenjake,moko,malo soli z mlacno juho in limoninim sokom.Na pari(voda ne sme mocno vreti)pridno mesaj,da dosezes kremno konsistenco(priblizno 10 minut). Odstrani z ognja in med ritmicnim mesanjem dodajaj malo po malem dobro zmehcano maslo.Ko je vse lepo homogeno,dodas se malo popra in soli.
Idealna krema za kuhano ribo.
V bistvu sta recepta enaka-rumenjaki,maslo- le postopek malo drugacen in razmerja tudi. Lp Babi
Tejča, pred očmi sem imela slikico in študirala, kje sem videla recept. Zdaj sem našla v lanski marčevski reviji Lisa.
Z metlico za stepanje v nerjaveči skledi penasto stepite 3 rumenjake, 3 do 4 žlice belega vina in ščepec soli. Posodo postavite v vodno kopel (dno se ne sme dotikati vode) in stepajte dalje toliko časa, da nastane kremasta omaka. V majhni kozici raztopite 150 g masla. Stepene rumenjake odstranite z voden kopeli in med stepanjem žlico za žlico dodajte stopljeno maslo. Omako po okusu začinite s soljo, svežim mletim poprom in po želji še z nekaj kapljicami vina.
To je to. Jaz tega še nisem delala in verjetno tudi ne bom, saj je to, kot izgleda, nekaj podobnega majonezi. Brrr… ne maram :o)
Lep dan!
Vladka
Hej,Vladka! Midve pa imava podobne okuse.
Zdaj jemo beluse vsak dan na razno razne nacine.Rizota je zelo okusna in juha iz trsih delov tudi,pa omaka… Jaz jih kradem ze,ko so samo zdusena.
Pri nas je zdaj prijetno,se ne prevroce in burjica nas spravlja v dobro razpolozenje.
Spomnila sem se urse iz Stockholma;revica gara ob knjigah!! Jo kar pogresam;upam,da se bo kmalu oglasila. Lp Babi
Babi pozdravljena!
No, tile beluši mi zelo, zelo delajo skomine, a spet ne tako, da bi jih kupila, saj so tu presneto dragi in še nič kaj okusni… Čez tiste v vašem koncu jih res ni, upam, da mi jih bo oče kaj v skrinjo pospravil :o)
Tudi pri nas se je danes po nekaj dneh spet popolno zjasnilo, veter pa je pojenjal. Še vedno čakamo na pravo kopalno sezono, ko se bo tudi voda malo ogrela. Zaenkrat so le otroci tako pogumni, da upajo v bazen :o)
Pozdravček na sever in še severneje tudi do Urše, ko bo spet kaj pogledala sem gor.
Vladka
Hej,mamatejca! Fajn!
Glede na manj masla in posledicno manj omake,je limoninega soka res prevec. Drugic dodaj manj soka,saj lahko dodas na koncu,ce bi bilo premalo.
S tem sokom pol limone je pa tako;v prvem receptu je celo 6 rumenjakov in cetrt litra juhe in tudi pol limone. Tam bi verjetno bilo v redu glede kolicine omake. Morala bi tudi jaz na to pomisliti,da je v it. receptu prevec limone. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.