Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Holandija – Nizozemska značilne jedi

Holandija – Nizozemska značilne jedi

Danes potrebujem čim več informacij o holandski oz. nizozemski kuhinji.
Prosim vas za pomoč.

Hej!

Na Nizozemskem se je dobro in obilno. Veliko je zelenjave, masla, mesa in omak z jajci ( kar nimam rada); recimo poznana ” holandska omaka”.

Morje je bogato z ribami, ostrigami, jastogi, raki…Bogati pasniki dajejo mleko, smetano in maslo…Iz vsega tega pridobivajo krasne sire ( edamer, gauda…). Ce pa tej dezeli cesa primanjkuje, uvazajo s celega sveta.

Zelo se v kuhinji pozna vpliv kolonij ( razne zacimbe ); veliko je indonezijskih restavracij s tipicno indonezijsko hrano. Tudi v domacih kuhinjah so prevzeli navade kolonij ; tako da je marsikatera jed bolj eksoticna kot evropska.

Radi posedijo ob popoldanski kavi ” nederlandse koffetafel”, kjer postrezejo se sladko smetano, pecivi, sunko, raznimi klobasami, mesom, ribami, pikantnimi jedmi …in to v kar velikih kolicinah. Tudi zajtrki so bogati.

Pravijo, da se noben Nizozemec ne odrece dobri hrani in pijaci. Zato ni nic cudnega, da v vecernih urah skozi okno brez zaves vidimo za mizo vso druzino, ki uziva ob caju v palacinkah, kolackih, kruhu z maslom in raznih delikatesah. Hrana je izvrstna in jo je tezko pustiti za naslednji dan.

Nekoc sem imela v Angliji za mizo profesorja, zetovega kolega z Nizozemske. Bilo me je kar strah. Vse, kar sem ponudila, je z uzitkom pojedel; se vec…zanimal se je za izvor jedi in vprasal, katero meso sem uporabila ( prinesla iz Slovenije). Zdelo se mi je brez veze, da mu razlagam, da je to pljucna pecenka, ampak dobro je poznal vse dele govedine in se o tem tudi rzgovoril.

Da so znani po krompirju, ki je nekako njihov vsakdanji kruh, ze vemo.
Pobiralke krompirja je ovekovecil V. V.G.

Kako je pa z navadami v pomanjkanju casa, pa je ze druga zgodba:)

Lep pozdrav

Hvala za hitro in obsežno informacijo.

Ali ima kdo kak recept? Za šolo ga rabm-

Cudne informacije….
Nizozemska kuhinja takorekoc ne obstaja, saj so slabi kuharji oz. gurmani. Res, da je velik vpliv tujih kuhinj; surinamska, indonezijska, kitajska, sami pa imajo le nekaj tradicionalnih, od katerih velja izpostaviti heringa (surovo ribico, ki se jo je s cebulo in kumaricami), stamppot (krompi, pretenstan z endivijo in klobaso) in pa, kot oni pravijo- palacinke (zmes kupijo v trgovini). Treba je lociti od tradicionalne kuhinje in popularnih jedi, ki jih je tu na pretek. Ze samo izdelki v Albert Heijnu (nizozemska trgovska veriga)ponujajo dober vpogled v prehranjevanje. Kar se pa vsakdanje kuhe tice, je tipicno na krozniku malo krompirja, nekaj od mesa in ena vrsta zelenjave. Porcije so otroske, saj so Nizozemci znani kot skrti in sparovni, ko pa grejo drugam na obisk, pa so kar malo prevec domaci in si privoscijo vse. Za zajtrk so vecinoma kosmici z jogurtom/mlekom ali pa kos kruha s sirom, opoldanska malica je kupljen sendvic, okoli 18h pa imajo vecerjo. Sledijo popoldanske aktivnosti (sport, racunalnik, pijacka s prijatelji) in to je to.
Glede kave niso nic posebnega, ceprav sami pravijo, da so, a ena kava na dan z obilico mleka (koffie verkeerd), ki jo spijejo v treh pozirkih meni tega ne predstavlja.
Recept bi rada? Za katero stvar pa?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close