Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika hokaido buče – za Evito

hokaido buče – za Evito

Evita, pozdravljena!

Sprašuješ, kako je s hokaido bučami. Naj povem, da nisem jaz noben strokovnjak za njih, vse, kar vem, je bilo “learning by doing”. Prodajalci na bio tržnici (ki so imeli te buče tudi skozi vso zimo) so rekli, da so večje buče boljše od manjših -in tako jaz tistih ta mičkenih še nisem kupila, čeprav so mi zelo simpatične. Sicer pa je priprava silno enostavna: bučo opereš, razrežeš in ker ima trdo lupino, jo lahko skuhaš kar z lupino. Jaz sem se za tamalega na začetku “matrala” in sem jih olupila, zdaj pa tega ne počnem več, ker je po drugi strani znano, da je ravno v lupini največ hranilnih snovi. Ja, in potem sem jih kuhala čisto natur – velikokrat na sopari, lahko tudi skupaj s kakšno drugo zelenjavo, sladki janež in korenček lepo pašeta zraven (samo pazi: buče so kuhane zelo hitro, že po dobrih petih minutah, ko so pač mehke, korenček pa potrebuje dlje). In ko je vse skupaj mehko, pretlačim ali zmešam s paličnim mešalnikom, po potrebi malo razredčim oz. dam noter kakšno kislo smbetano (potem, ko že lahko), in je.
Zelo dobra pa je tudi juha iz teh buč, zelo sladkasta, ko kuhaš, lahko daš zraven tudi malo krompirja, da je še malo bolj hranljivo. Ko delam za tamaučka, delam čisto natur (čeprav je star zdaj že 15 mesecev in je seveda skupaj z nami), za odrasle lahko vržeš noter še pol zelenjavne kocke (čeprav je to čista potuha…), pa peteršilj krasno paše, in če postrežeš z opečenimi kruhovimi kockami, je krasno…

Sicer pa držijo kar dolgo časa v hladilniku, lahko pa kašo oz. juho tudi brez težav zamrzneš za kdaj drugič – najbolj preprosto tako, da jo vliješ v tiste posodice za zamrzovanje in po nekaj urah pretreseš v polivinilasto vrečko – tako lahko po potrebi vzameš ven toliko kock, kolikor jih potrebuješ.

Toliko jaz -morda pa ima še kdo kakšne fine recepte…:-))

Ir, najlepša hvala. Včeraj sem si v knjižnici sposodila knjigo od avtorice Ruth Podgornik Reš, z naslovom Čarobni svet buč. Super zadeva. Noter opisuje preko 70 vrst buč, tako da sem v njej našla tudi info. , ki so me zanimale. V njej so tudi odlični recepti, od juh, zavitkov, pice, lazanje, pa do sladic, napitkov, sladoleda,….
Komaj čakam, da moje buče zrastejo. Hvala in LP, ter veliko sreče pri pripravi kosila za goste. LP Evita

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close