Najdi forum

hobotnica

Sicer ne sprašujem za sebe, ampak predlogi bi pa vseeno prav prišli :). Kako pripraviti hobotnico? Kaj vse se da narediti in kako se naj čisti začetnik tega loti? Hvala za odgovore.

Hej,Mishika!
Moje izkusnje s hobotnico niso zelo razsezne. Manjso hobotnico najraje naredim v solati.Ocisceno skuham do mehkega,olupim koze,narezem in jo pac dam v marinado.Ursi sem napisala recept za lignje v solati,enako je za hobotnico.
Nekateri delajo tudi polpetke na opatijski nacin. Spet kuhano hobotnico
zmeljejo in pac primesajo vse kot za polpetke(imam recept).
Tudi v omaki s polento jo radi pripravijo( v Dalmaciji).

Cim vecja je hobotnica,tem dlje jo moramo kuhati.V Dalmaciji so jo pred kuhanjem tudi tolkli ,da se je malo zmehcala.To sem opazovala na obali.
So lahko zelooo velike.
Mislim,da bi Nancika bila pravi naslov. Lepo sej imej Babi

Babi hvala za hitre nasvete – sem takoj dalje posredovala.

Lep pozdrav na Primorsko s sončne Štajerske :), mishika

Jaz hobotnice nic ne olupim, saj me koza nic ne moti. Dusim jo v lastni vodi 45 min. do 1 ure, odvisi od velikosti in ji dodam lovorjeve liste in morda rozmarin. Pripravim pa jo v solati: narezano na kolescke, dodam cebulo, lahko se olive. Ali pa v solati s kuhanim krompirjem in cebulo. Lahko pa se jo pripravi tudi z vec omake, tako da jo polijes z vinom in dobis brodet od hobotnice, zraven pa skuhas krompir, riz, polento, testenine.

Na solato od hobotnice odlicno pase tudi bucno olje.

tudi jaz hobotnice ne lupim. okisam jo z olivnim oljem,vinskim kisom,se par kapljic vina,sol,poper,cebula,malo petrsilja… nekaj casa jo pustim stati v hladilniku,da se okusi prepojijo. lp petra

Hej! Saj ce je majhna,je tudi sama ne olupim,pri vecjih pa nekatere moti.
Lepo se imejte Babi

Hej, sem tukaj.
NASVET: hobotnica se zmehča in potem manj kuha če se ju prej zamrzne, z tem se strinjajo in Dalmatinci :).
Tukaj ste našteli precej dobrih načinov za pripravo hobotnice. Naj še jaz nekaj pridodam.
BRODET OD HOBOTNICE
Potrebuješ: 1 kg hobotnice (boljše 2 ali 3 manjše, so mlajše in mehše)
1 dl olivnega olja
0,5 dl sončničnega olja
0,5 kg čebule
česna
20 dkg drobno narezanog paradižnika (svežeg, ali pelati)
poper
1 dl belega vina
1 žličko vinskega kisa ali acceta balsamica (še boljše)
peteršilj
Hobotnicu kuhaš dok ne omehča – čas kuhanja je odvisen od velikosti in starosti. Vzameš jo iz vode ven in narežeš na mal večje kose, vodo ne vržeš kajti ju potrebuješ pozneje. Čebulo narežeš na kocke in podušiš na sončničnem olju in malo olivnega olja. Ko se zmehča dodaš česen, spet malo podušiš, in pridodaš paradižnik in ostanek olivnega olja – moj dodatek so nasekljane olive in kapare, to priporočam. Vse skupaj dušiš okoli 10 min in zalivaš z vodo v kateri se kuhala hobotnica. Dodaš hobotnico, vino in kis in še dušiš dok del tekočine ne izhlapi. Pred kraj potreseš z peteršiljem in poprom – sveže mletim po možnosti. Ta jed je najboljša z polento.
In še nekaj: enkrat sem kuhano hobotnico začinila z pesto genovese, pridodala olivnega olja, pustila stati nekaj časa v hladilniku in postregla z hladnimi testeninami – bilo je njamiiiii.
Želim vam veliko ljubezni in veselja ne samo naslednjih dni, Nančika

Ja res je, hobotnica mora zmrznjena v lonec.

lp

No upam da nisem prepozna. Jaz ti bom povedala moj recept.
Odtopljeno hobotnico narezem na malo vecje kose (ker se pri pecenju skrci) npr. lovke na kose dolge cca 4 cm.
Na kose narezem zelenjavo. 2 bucki, 2 korenja. krompir (po zelji), 2 cebule, paradiznik, in malo petersilja.
Vso zelenjavo zmesam v posodi skupaj s hobotnico, posolim, dodam tudi zlico vegete in prelijem z olivnim oljem, priblizno 2 dcl. Odvisno koliksna je kolicina. Malo pustim da se razsoli, nato dam vse skupaj na pekac in v pecico za priblizno 1 uro, na 180 stopinj. Jaz vedno preizkusim ce je hobotnica ze dovolj pecena, ce ni jo se malo pustim.

Ce jo bos kdaj naredila, sporoci kako ti je uspelo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close