Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Hladen motor v visoke obrate

Hladen motor v visoke obrate

Kakšne so lahko posledice, če motor nekaj krat hladnega goniš v visoke obrate. Recimo če ti se kam mudi in moraš pohitet z hladnim avtom? Kakšne pa so kaj posledice če se to redno dogaja, npr. vsak dan??
Mislim bencinske in dizelske motorje. Koliko potem takem lahko največ motor zdrži km približno??

slej ko prej bo motor hin

Ja, slej ko prej, to maš pa prav, ne glede kako pelješ 😀

Najbolje bo, da se obrneš na kakšnega policista. Tam dostikrat mrzle motorje gonijo do konca.

z vsako minuto nad 3000 obrati je generalna 2400km bližje
če je bolj mraz (pod 5 stopinj pa 3000km)

Kje si pa ti to pobral?
Na leto sem v avtu kakih 600ur, od tega cca 300ur (18.000minut) pri obratih nad 3.000. Po tvojih izračunih sem pot do generalke skrajšal v enem letu za več kot 40.000.000km.
Me pa res zanima kateri avto toliko km zdrži.

joke :))

A nismo govorili o tiščanju hladnega motorja?

Vsakemu je jasno, da tišanje hladnega motorja v visoke obrate pomeni hitro smrt za motor. Ko je motor hladem je olje zelo gosto in je mazanje oteženo. Če ga poženemo takoj v visoke obrate je enako kot bi vozili “brez” olja. Torej obstaja možnost trajne poškodbe motorja.
V vsakem primeru vas bo to v končni fazi drago stalo.
Tistih nekaj bolj umirjenih prvih minut vam ne bo vzelo veliko časa, na cilj pa boste prišli skoraj enako, če ne enako hitro.

Kaj pa recimo če je avto na pol segret pa sem ga 2x do zdaj gonil v visoke obrate samo zaradi prehitevanja, nekaj sukund cca, potem pa naprej normalno vozil, a je možno da sem povzročil motorju kaj škode? Ker nebi ga rad samo zaradi tega zdaj prodal… Hvala.

New Report

Close