Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hiška na Notranjskem

Hiška na Notranjskem

O dilemi seveda veliko razmišljam sam, v pomoč pa mi bodo morebitne vaše izkušnje na to temo oziroma mnenja, kaj bi naredili sami v taki situaciji. Skratka, na Notranjskem, tj. približno 50 km iz Ljubljane, ne zelo daleč od avtocestnega uvoza, imam hiško (100 kvadratov), ki smo jo uporabljali za vikend, je tudi kar precej sadovnjaka in travnika okrog (več kot 2000 kvadratov). Sami tam ne bomo živeli, tudi na vikend že nekaj časa ne hodimo. Opcija bi bila prodaja, bolj pa smo naklonjeni nekemu dolgoročnemu oddajanju. Toliko da lahko nekdo uživa v svojem prostoru in naravi, hiško “drži pri življenju”, vseeno pa ostane naša, ker je posredi čustvena navezanost. V kakšni smeri bi vi razmišljali v mojem primeru?

Lej, če oddajaš, je vsa obnova in vzdrževanje itak na tebi, najemnik ti ne bo bajte rihtal, edino, kar no, bo hiša kurjena pozimi in mogoče še pokošeno okoli , če boste imeli srečo.

Ampak če dobite najemnike, zakaj ne, bolje vseeno, kot da prazna stoji, samo najti v redu najemnike je loterija. Da ne dobiš potem še bolj razsute bajte.

Ja, je to tudi res … Se v eni meri zavedam. Ampak imam pa v sebi tisto, verjetno preživeto?, miselnost, da prodaš samo enkrat. In obremenjenost, da so se sorodniki matrali, da so prišli do te hiške.

Če na bajto ne hodite, potem ne vem kakšna “čustvena navezanost” vas drži. “čustvena navezanost” zna biti tudi težava pri oddajanju, saj boste težili najemniku, če bo hotel kaj spremeniti in bodo vaša čustva takoj prizadeta. Hišo prodajte in raje denar investirajte kam drugam.

Odgovor na objavo uporabnika
rumeniinkrogec, 18.11.2021 ob 09:00

Ja, je to tudi res … Se v eni meri zavedam. Ampak imam pa v sebi tisto, verjetno preživeto?, miselnost, da prodaš samo enkrat. In obremenjenost, da so se sorodniki matrali, da so prišli do te hiške.

če je v hiši tudi vseslovenski martr , potem oddaja slabo energijo in se je raje hitro znebite.

mijav mijav, 18.11.2021 ob 09:03

če je v hiši tudi vseslovenski martr , potem oddaja slabo energijo in se je raje hitro znebite.

Ne, ni tako. Tudi najemnikom ne bi težili. Sva sama z ženo bila nekajkrat najemnika, veva, kaj pomeni spoštovanje zasebnosti. Moja težave je v tem, da moram predelati to “končnost”, ki jo prodaja prinese s sabo. Pač ljub spomin na starše, na čas, preživet tam. Pa sicer – je interes na trgu za nakup takih nepremičnin?

Z oddajo v najem pomoje ne boš imela problemov. Ni veliko na voljo za nejeti v tistih koncih. Seveda moraš biti previdna komu oddaš. Jaz po pravici na podeželju še nisem imela problemov z najemniki. Edini problem sem v zadnjih desetih letih imela v ljubljani z eno najemnico, pa še to smo hitro rešili. Jaz osebno ne bi prodajala če ne bi nujno rabila denarja. Je le nek pritok denarja od najema, ki ga lahko daješ na stran za morebitna popravila če ga pač ne rabiš.  Lahko tudi ta del denarja nameniš za recimo kredit za manjše stanovanje ki ga tudi oddajaš. Jaz sem tako začela. Eno, potem drugo….pa si večaš premoženje. Cene nepremičnin pa tudi ne bodo ekstremno padle. Je kar varno parkiran denar to. Bolj varno kot pa da ti visi na banki in izgublja vrednost. Mogoče se pa kdaj tvoj otrok odloči tam živeti. Ali pa pač uporabljati kot vikend. Dolgoročno gledano mislim da je pametneje dati v najem. Išči nekoga ki išče za daljše obdobje.

rumeniinkrogec, 18.11.2021 ob 09:17

Ne, ni tako. Tudi najemnikom ne bi težili. Sva sama z ženo bila nekajkrat najemnika, veva, kaj pomeni spoštovanje zasebnosti. Moja težave je v tem, da moram predelati to “končnost”, ki jo prodaja prinese s sabo. Pač ljub spomin na starše, na čas, preživet tam. Pa sicer – je interes na trgu za nakup takih nepremičnin?

no saj spomini ti bodo vseeno ostali, saj jih imaš v glavi ne v materialu. Interes za nakup pa je trenutno velik, tako da najbrž ne bi bila težava prodat. Pa oddat tudi ne.

najem, 18.11.2021 ob 09:26

Z oddajo v najem pomoje ne boš imela problemov. Ni veliko na voljo za nejeti v tistih koncih. Seveda moraš biti previdna komu oddaš. Jaz po pravici na podeželju še nisem imela problemov z najemniki. Edini problem sem v zadnjih desetih letih imela v ljubljani z eno najemnico, pa še to smo hitro rešili. Jaz osebno ne bi prodajala če ne bi nujno rabila denarja. Je le nek pritok denarja od najema, ki ga lahko daješ na stran za morebitna popravila če ga pač ne rabiš.  Lahko tudi ta del denarja nameniš za recimo kredit za manjše stanovanje ki ga tudi oddajaš. Jaz sem tako začela. Eno, potem drugo….pa si večaš premoženje. Cene nepremičnin pa tudi ne bodo ekstremno padle. Je kar varno parkiran denar to. Bolj varno kot pa da ti visi na banki in izgublja vrednost. Mogoče se pa kdaj tvoj otrok odloči tam živeti. Ali pa pač uporabljati kot vikend. Dolgoročno gledano mislim da je pametneje dati v najem. Išči nekoga ki išče za daljše obdobje.

Hvala za te vaše predloge. Vidim, kako slabo finančno pismen sem.

Hiska je mrtev kapital. V taki vukojebini ni vredna prakticno nic.  Tezko jo bo oddati in nemogoce prodati.

rumeniinkrogec, 18.11.2021 ob 08:50

O dilemi seveda veliko razmišljam sam, v pomoč pa mi bodo morebitne vaše izkušnje na to temo oziroma mnenja, kaj bi naredili sami v taki situaciji. Skratka, na Notranjskem, tj. približno 50 km iz Ljubljane, ne zelo daleč od avtocestnega uvoza, imam hiško (100 kvadratov), ki smo jo uporabljali za vikend, je tudi kar precej sadovnjaka in travnika okrog (več kot 2000 kvadratov). Sami tam ne bomo živeli, tudi na vikend že nekaj časa ne hodimo. Opcija bi bila prodaja, bolj pa smo naklonjeni nekemu dolgoročnemu oddajanju. Toliko da lahko nekdo uživa v svojem prostoru in naravi, hiško “drži pri življenju”, vseeno pa ostane naša, ker je posredi čustvena navezanost. V kakšni smeri bi vi razmišljali v mojem primeru?

Hja, kaj pa vem. Če bi hotel največ iz tega iztržit, potem bolj turistični najem. Pa kakšna kolesa zraven oz. da imaš neko “ciljno skupino” – je pa vprašanje koliko dela bi imel s tem. Z nekim dolgoročnim oddajanjem izven industrije, dvomim, da bi lahko veliko iztržil.

Jasika, 18.11.2021 ob 10:01

Hiska je mrtev kapital. V taki vukojebini ni vredna prakticno nic.  Tezko jo bo oddati in nemogoce prodati.

Zmaga za najbolj glup komentar. 50km iz ljubljane prvo niso vukojebine. Kot drugo so cene kar visoke tam zaradi dostopa do ac in bližine lj. in ne ni težko ne prodat, še lažje je pa oddat. Jaz imam stanovanje v Cerknici in še nikoli ni bilo niti dneva prazno v zadnjih 10ih letih. Ker je malo na voljo za najem je oddano takoj. Včasih v parih urah ko daš oglas. S tem da je razmerje vrednost stanovanja/najemnina dosti boljša kot v Ljubljani recimo, kjer tudi oddajam. Vrednost hiške je verjetno tam nekje 100-150k odvisno od urejenosti, oddala bi pa verjetno za nekje 600 brez problema. Naslednje stanovanje za oddajo vem da ne bo v ljubljani ker je dosti bolj finančno pametno ga kupiti nekje kjer so cene nižje, najemnine ne veliko nižje kot v lj ker pač stanovanj ni in kjer ga lahko takoj oddaš. Plus je tudi to da po mojih izkušnjah imaš manjšo šanso izven ljubljane da na neplačnike in take ki vse uničijo naletiš. Ker so večinoma domačini.

Misliš? Odvisno, kaj človek išče. Kdor ima rad mir, dovolj svojega prostora okrog hiše, morda vrt, do LJ tudi ni predaleč, če ima službo tam, vidi v “vukojebini” tudi kakšno prednsot. Sam imam rad mesto, še raje se pa potem umaknem in uživam na svojem. Znam primerjati, živeli smo tudi v bloku. Ima tudi ta svoje prednosti, imeli smo dobre sosede, vseeno pa se mir v hiši in prostornost ne moreta primerjati. Dva različna življenjska stila, potem pa odvisno, kaj komu ustreza. Odvisno tudi od življenjskega obdobja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close