hipotetično vprašanje
Če peljem računalnik v servis, kaj ( hipotetično seveda :)) lahko naredijo z mojimi podatki – seveda si lahko celoten disk prekopirajo po želji, to je jasno. Zanima pa me, kaj lahko storijo še sedaj, ko imam računalnik že doma? Je možno, da ima nekdo vpogled v vse moje datoteke in vse ostalo, kar se dogaja na mojem računalniku ? In če ja, kako to izvem, kje v mojem računalniku bi našla kakšne sledi tega oz ali sploh lahko zadevo kakorkoli preverim?
Vem, da imajo tam tudi pametnejše delo;) ampak recimo, da je nekdo zelo radovedne sorte in ima preveč prostega časa…
Pa še tole : kaj bi pomenila nova ikona, ki sem jo našla v računalniku in ob kateri piše “vrsta:Remote desktop connection” ? Kaj nekdo potrebuje, če hoče vzpostaviti to povezavo in kaj lahko z njo dela?
Najlepša hvala za odgovore !
Če peljem računalnik v servis, kaj ( hipotetično seveda :)) lahko naredijo z mojimi podatki – seveda si lahko celoten disk prekopirajo po želji, to je jasno.
Tako je.
Zanima pa me, kaj lahko storijo še sedaj, ko imam računalnik že doma? Je možno, da ima nekdo vpogled v vse moje datoteke in vse ostalo, kar se dogaja na mojem računalniku ?
tako je – lahko ima dostop!!!
In če ja, kako to izvem, kje v mojem računalniku bi našla kakšne sledi tega oz ali sploh lahko zadevo kakorkoli preverim?
Pregledati je potrebno:
– kam tvoj računalnik vzpostavlja povezave
– kdo vzpostavlja povezave do tvojega računalnika
zelo težko odkriješ – potrebuješ kar nekaj znanja
Vem, da imajo tam tudi pametnejše delo;) ampak recimo, da je nekdo zelo radovedne sorte in ima preveč prostega časa…
Ali res?? Malce se zamisli kdo je tudi veliko t.i. privatnih slikc objavil
na internetu – brez vednosti lastnika. Je bilo že kar nekaj kraj v tej smeri.
Pa še tole : kaj bi pomenila nova ikona, ki sem jo našla v računalniku in ob kateri piše “vrsta:Remote desktop connection” ? Kaj nekdo potrebuje, če hoče vzpostaviti to povezavo in kaj lahko z njo dela?
Očitno je nekdo vzpostavljal povezavo iz tvojega računalnika na drugega.
Vsekakor če sumiš na karkoli – je najbolje, da dobiš nekoga ki ima
dovolj znanja, da se zna iti malce forenzika.
Kar nekajkrat smo že dobili na servis računalnike, ki so imeli nameščene ftp server, na katerega se je lahko povezoval tisti, ki jih je namestil brez vednosti lastnika računalnika.
Druga nevarnost so lahko tudi različni keyloggerji, ki beležijo vse, kar uporabnik dela (tipka) z računalnikom. Lahko mu samodejno pošiljajo na njegov mail tekstovne datoteke ali celo zaslonske slike, ki se samodejno posnamejo v vnaprej nastavljenem intervalu. Tudi ti programi so lahko nevarni in kaznivi, predvsem zaradi možne kraje gesel ali grobega vdora v zasebnost lastnika računalnika.
Vse to je verjetno nekoliko odvisno tudi od samega uporabnika, od tega, kakšne datoteke ima na računalniku, kakšen je njegov položaj, ali so njegovi podatki koristni tudi za druge ipd. Sicer pa imajo resni servisi, kot je že zapisal Klemenxx, itak preveč lastnega dela, da bi se ukvarjali s tem.
Opisana ikonca je lahko na namizju ostala zgolj zaradi površnosti serviserja, ki je storitev potreboval pri svojem delu. Reševanje problemov z računalniki namreč v servisih pogosto poteka tudi prek lokalnega omrežja, veliko se uporablja tudi t. i. pomoč uporabnikom na daljavo. Zato je morda sosedina skrb tokrat povsem odveč. Ne škodi pa previdnost uporabnikov tudi na tem področju, saj mladini danes pride marsikaj na misel, vedno več znajo, se hitro učijo in zato tudi lažje kaj zlorabijo.
> Vsekakor če sumiš na karkoli – je najbolje, da dobiš nekoga ki
> ima dovolj znanja, da se zna iti malce forenzika.
Recimo mene! In potem ti jaz pokažem (hipotetično) vse t.i. backdoore (stranska vrata), ki so jih ti zlikovci pustili na tvojem računalniku in ti med tem, ko jih (hipotetično) odstranjujem, namestim (hipotetično) svoje backdoore.
Ok, resno zdajle, če sem čisto odkrit, če neseš nekomu z dobrim imenom (v Mariboru bi bili to npr: Alarix, Lancom, Birotehna, Madison systems, JAE), je zelo malo verjetno, da boš fasala kaj takega. Prej ti bo prišel kakšen zloben “prijatelj” od otroka in ti kaj takega namestil. Na resnih servisih enostavno nimajo časa za te neumnosti in večinoma imajo zaposlene zanesljive in zaupanja vredne odrasle ljudi, ne pa enih kekcev. Če pa se jim kaj takega zgodi (da dobijo med svoje vrste nekoga, ki strankam instalira keyloggerje in zlorablja podatke na diskih), je pa to stvar smole. In to se lahko zgodi komurkoli.
Forum je zaprt za komentiranje.