higiena na dopustu
Lep pozdrav!
Rada prebiram ta forum, veliko je koristnih informacij.Postavilo se mi je vprašanje, ko berem kakšne želodčne oz. prebavne težave imajo nekateri z obiskom hotelov večinoma Tunizije, Djerbe, Turčije. Kriva naj bi bila njihova voda, ki ni pitna ali, da si nepazljiv kaj ješ.
Saj nekateri pišejo, da so hoteli čisti. Apmak ta čistoča je vizualna, kaj pa resnična higienska neoporečnost. Lahko je oporečen tudi pribor, kozarci, inventar- ki je na videz čisto , ali pa osebje površno ali premalo skrbi za osebno higieno( umivanje rok po uporabi stranišča).
Ali uporabljate na svojih dopustih, potovanjih, kjerkoli po svetu, (mogoče tudi tam kjer vode ni) kakšen pripravek oziroma alkoholne robčke za razkuževanje rok?
Ali ste kdaj videli v katerem hotelu, da bi kakšen gost z alkoholnim robčkom zbrisal pribor pred uporabo?
hvala za mnenje
Prvo pravilo:
– vsako jutro ruknem enega ta kratkega…
To je pa vse. Nikoli nobenih težav.
Aja, ne hodimo v hotele, ampak s šotorom, vsaj veš, da je svinjarija, v kateri spiš, tvoja 🙂
Najbolj “bljak” izkušnja je pa bila v Maroku, ko nama je en ata, star nekje med 60 in 120 let ponudil čaj, ampak je mel samo en kozarec, za vse tri – zase, za mojega moža in zame. No, takrat sem edino to gledala, da nisem pila direkt za njim. Saj ne, da je pomagalo, ampak, občutek je bil pa boljši.
Pravi popotniki bodo z gnusom gledali na moje nazore…. ampak smo pac razlicni. Osebno ne hodim v drzave z nizkim higienskim standardom. Poleg tega odpadejo recimo se Spanija, Italija in Grcija. Grem pac na Svedsko, Nizozemsko in podobne destinacije. Ko bodo mulcki malo vecji, se veselim se Japonske.
Za morebitno dodatno zgrazanje koga: z alkoholom vedno vsak dan razkuzim pipe in stranisce v hotelu. Seveda obstaja se vedno moznost, da fasemo kaj, ampak s tem s ene ubadam, ker nekje mora biti pa tudi meja *no, moja je, kot vidis, zelo visoko).
Ce pa komu pase iti v Namibijo v stilu cistega popotnistva, je to tudi v redu. Zanj, zame ne. Kot zanj ne bi bilo sprejemljiv moj nacin pocitnic. Vsak pac po svoje.
se popolnoma strinjam z Majo1..vsak ma svoj nacin. jst bi v sloveniji kr mal zivcnega fasala, ce neb mela tak higienski standard, ko grem pa v dezele z nizkim, se pac prilagodim..seveda pa pazim, da ne pijem vodo iz pipe in si z njo ne umivam zob, da si umijem roke pred vsakim obrokom..pa sem do sedaj se vedno odnesla brez kakih drisk in zastrupitev..noway, ce pa mislis, da bi te to tako zelo motilo, pa bolje, da ne gres v te dezele, ker bos samo obremnenjena s higieno in ti zaradi tega ne bo lustn..
Moje osebno mnenje je, da bolj kot si odprt in sprejemaš deželo z vsemi njenimi navadami, manj je verjetno, da stakneš kakšno bolezen. Seveda pa pri prehrani in zlasti vodi malo pazim, kaj počnem. Načeloma je pa hrana na “ulici”, tam kjer je veliko domačinov, zagotovo bolj neoporečna kot tista v hotelski bife ponudbi, kjer majhen plamenček uro in več pogreva hrano na temperaturo idealno za razvoj bakterij. Verjetno sem tudi že primerno “prekužena”, da se me nič ne prime. In mislim, da je navajenost na nesterilno okolje zagotovo bolj zdrava kot “popolna higiena”.
Mislim, da vsaj nekateri popotniki uporabljajo kak razkuzilni gel vsaj pred jedjo. Tudi sam sm ga obcasno. Se posebi ce sm bil prisiljen uporablajti roke pri jedi po celem dnevu prijemanja svinarije in se nisme mel kje umiti.
Ce zelis pa se pribor razkuzi:), videl pa tega se nisem. Sm ga pa ze obrisal v servet:).
Drugace pa kaki cistilni robcki prav pridejo, vcasih sm po obisku trznice imel dobesedno crne prste:), s takimi mi res ni blo za iti jesti, ce ni bilo nujno.
Druagce pa imajo ljudje veliko problemov tudi, ker jedo hrano, ki jo v takih krajih ni priporocljivo. Kot sladoled v kaksnem kraju kjer se niso slisali za primerno hranjenje takih izdelkov:).
Sam nisem mel nobenih problemov, tudi brez razkuzevanja pribora:).
P.S. bakterije ponavadi ne zdrzijo dolgo na kovini.
Meni je pa najbolj grozno, ko se turisti nacejajo z ledeno mrzlo pijačo, ki jim povzroči prebavne motnje – krivijo pa hrano v hotelu.
Mi je bilo zadnjič smešno, ko sem slišala po radiu, da je v ZDA naša država označena za zelo nevarno glede prehrane, zdravstva……………….
Tudi v drugih državah je lahko tako.
Grem rada okoli in še nikoli nisem zbolela – razen po svoji krivdi oz. neumnosti.
Razkužujem pa ne ( razen želodčka z kako žganjico )
Očitno marsikatera ” čistoljubka in prahofobična ” popotnica ali turistka ne bi preživela pri nas doma.
Ja očitno je nekaj v treningu…………………………..
to se mi zdi zelo čudno (delala sem v turizmu v enem slovenskih turističnih krajev, pa so turisti brez problemov pili našo vodo iz pipe…)
lahko pa povem samo en “ZDA”primer izven konteksta – človek mi pride v agencijo in me vpraša :Ali Slovenija ima letališče”… bla bla bla, da so njemu v agenciji v ZDA rekli, da je Sloveniji najbližje letališče v Zurichu, kamor je moral tip peljati svojega sina, da je nato od tam letel v Pariz (!?!?!?) in domov… :)))
potem je v istem dnevu prišel še enkrat nazaj, češ, če mu lahko po internetu DOKAŽEM, da ima Slovenija LETALIŠČE!!!!
tako da izjave američanov glede Slovenije in okolice (BTW – ste vedeli, da so magistrali v dalmaciji uvrstili med 10 najbolj nevarnih cest na svetu) ne dam kaj dosti!
pa še tukaj je napisano – se res nisem izmislila.
Ameriške zdravstvene oblasti turistom, ki potujejo v Slovenijo, priporočajo, naj pijejo samo vodo iz steklenic ali pa jo prekuhavajo. Prav tako priporočajo, naj Američani pri nas ne kupujejo hrane na tržnicah in se izogibajo nepasteriziranim mlečnim proizvodom. Svetujejo jim še, naj s sabo prinesejo sredstva za dezinfekcijo, antibiotike in tablete proti driski. Med drugim turiste pozivajo, da naj se cepijo proti hepatitisu A in B ter tifusu in celo encefalitisu. Zdravstveni in turistični delavci v Sloveniji so te previdnostne ukrepe seveda…
In kaj svetujejo slovenske zdravstvene oblasti Slovencem kateri potujejo v ZDA? Žal nič, vendar pa vsi, ki smo obiskali ZDA vemo, da ima tudi njihova higiena šibke točke tako kot naša ali pa afriška. Npr tako v Sloveniji kot Ameriki, Švedski, Nizozemski in Afriki ti na cesti proda hot dog črnuh, kateri je še malo pred pripravo hrane igral žepni biljard, rok si pa tako ali tako nima kje umiti.
Glede trditev o nizkem higienskem standardu v določenih deželah, lahko povem le to, da sem v naj naj naj bolj svinjski sobi v življenju spal prav v Amsterdamu, v hotelčku, kateri je na zunaj izgledal kar OK.
Forum je zaprt za komentiranje.