Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Hermi- za marmelado iz ribeza

Hermi- za marmelado iz ribeza

Živijo na enem od starejših postov sem zasledila, da delaš marmelado iz rdečega ribeaz, jaz bi jo tudi rada. Prosim , če si tako dobra in mi napišeš recept in celoten potek vkuhavanja.Hva za odgovor!

zdravo

1 kg rdečega ribeza
1 kg sladkorja

ribez očistiš, ga daš v posodo in kuhaš na malem ognju, vre naj čisto počasi, ko se segreva dodajaš sladkor . Večkrat premešaj, ko se nabira pena jo odstraniš. Kuham 1-2 uri, da žačne marmelada želirati.Ribez lahko tudi spasiraš.

lp hermi

hermi

hvala ti Hermi………bomo probali

Jaz sem jo tudi poskusila, vendar z želirnim sladkorjem. Ne glede na navodila na vrečki mi je bilo težko po 10 minutah nehati kuhati, zato sem jo pustila dalj. Ali je kdo res kuhal marmelado samo 10 minut? Če takole tekočo (vendar malo le želirano) vliješ v kozarce, ali se res strdi?
In še eno vprašanje. Čez kakšne četrt/pol ure je spremenila barvo na temnejše bordo rdeče. Je to običajno? Jaz sem si ribezovo marmelado predstavljala svetlo rdečo.
Hvala in lp.

Hej,Tora! Imam kar nekaj izkusenj z marmeladami.

Sicer po novi klasifikaciji,ki sem jo zasledila v predgovoru h knjigi o dzemih in marmeladah,pise: iz vsega sadja,razen agrumov, so dzemi, iz agrumov pa marmelade.Sama sem do zdaj imenovala dzeme tiste z bolj izrazitimi koscki sadja,marmelade pa brez.

Nikoli se nisem dodala nobenega zelirnega sredstva,ker moram kar paziti,da se mi ne prevec zgosti.Se zlasti iz jagodicja -rdecega ribeza ,ki ima veliko pektina ,kuham malo casa.Res pa je,da naenkrat dam najvec pol kg sadja.Istocasno kuham v dveh sirokih posodah,da tekocina hitreje izpareva.Sladkor,ki ga proti koncu pridam,prej v posodi segrejem,ce ne z njim ze dan prej posujem sadje.Vedno dodam limonin sok,ki pomaga zelirati in obdrzi svetlo barvo.
Zakaj je potemnelo? Meni so enkrat potemnele marelice in sicer takrat,ko sem kuhala predolgo(kar naenkrat se potemnele). Rdeci ribez dodajam tudi k drugemu sadju ravno zaradi boljsega strjevanja.Tudi zele dalam iz njega-krasen prozoren.Sedaj bodo kmalu kutine,najboljsi naravni zele.
Ribezov dzem kuham priblizno 20 do 25 minut.

Mogoce sem kaj pomagala. Vsa ta navodila imam iz strokovnih knjig.
Nic ni zraslo na mojem zeljniku.Vedno pa se po njih ravnam.

Lep dan Babi

Hej,pozabila! Potemni,ker sladkor pri predolgem kuhanju malo karamelizira in postane temnejsi.Babi

ravno vceraj sem naredila marmelado iz rdecega ribeza. tudi jaz sem kuhala dobre pol ure. dodala sem samo sladkor,malo limone…na koncu pa se malo limoninega sladkorja. ni cisto svetlo rdeca-je pa dokaj svetla. lp petra

No, jaz moram priznati, da sem cisto prvic kuhala marmelado. V spominu imam samo prababico, ki je kuhala slivovo marmelado od jutra do vecera v ogromni široki kozici na stedilniku na drva, tako da si s tistim ne morem dosti pomagati.
Zanimivo je tole samo s 1/2 kg sadja, bom poskusila. Ali lahko dam manj kot 1/2 kg sladkorja? Limoninega soka samo malo (pol limone) na zacetku kuhanja, kajne? Presenetilo me je, kako se čvrsto sadje spremeni v bister sok, ko se segreje. Zato sem se bala v kozarce nalivati “navadni” sok. Želira takrat, ko se ta sok začne malo bolj gosto vleci, kot zelo redek puding, ali ne? In takrat je konec kuhanja?
Babi, se nekaj, zele. Ali ta zele potem lahko uporabljas za preliv cez sadno torto? Vzames malo iz kozarcka, segrejes, da je tekoc in prelijes? Si prav predstavljam. Slisala sem za nekaj takega iz kutin, imam navodila, vendar se nisem poskusila (saj niti kutin nimam, pri nas pa letos ne bo nic zraslo). Tudi ribeza je letos konec, vendar bi se rada pripravila za drugo leto. Kako naredis zele iz ribeza?
In joj, naslednja bo breskova marmelada. Ali se tudi ta kuha samo pol ure?
Hvala vnaprej.

Tora,hej! Ze vceraj sem ti hotela povedati,da se midve poznava preko naravne zelatine. Odgovor tebi je bil med prvimi,ko sem odkrila Primozev forum.Takrat sem se podpisala z drugim imenom,se niti ne spomnim,katerim.Bila sem cisto trda,ker nisem vedela,ali me kdo zares jemlje,ali so vprasanja kar tako.Skratka,tebi sem odgovorila z vso resnostjo,kot se za” trsico” spodobi.Ko sem videla,da me je stvar pritegnila,sem se odlocila za Babi,saj me teko imenuje meni najljubse bitje.
Vidim,da si navodila tudi ti resno vzela in si jih zapomnila.Hvala.

Zdaj pa k marmeladam in zelejem.Res so nase babice tako kuhale marmelado,kar velike kolicine in s tem zgubile veliko vitaminov.
Jaz imam svoj nacin,da ohranim cimvec vitaminov in ne sladkam veliko.Raje
se zavarujem,da dam shranke brez sladkorja v zamrzovalnik .Pravilo je ,da cimmanj sladkorja,dlje se mora kuhati,da se ne pokvari.
veckrat skuham marmelado kar iz zamrznjenega sadja pozimi,ko ni vroce in imam vec casa.To govorim o letinah,ko nam nas sadovnjak ponudi obilico razlicnega sadja.Letos prakticno nic.Pa naj bi na Primorskem bilo sadje!
Zmrazl in susa!!! Drugod po Sloveniji ga je dovolj,vidim.
Lani sem kupila kutine pri branjevki s celjskega.Upam,da jih bo imela tudi
letos.

Grem kar po vrsti.Lahko das v siroko posodo najvec do kg sadja.Sladkam priblizno 25 dkg na kilogram.Ti das lahko vec.Marelice rabijo sladkorja vsaj pol teze sadja,ker postanejo ob kuhanju precej kisle.Sladkor dam proti koncu,prav tako limonin sok,vsaj pol limone.Pogrej sladkor!
Marmelada je zelirana,ko kanes kapljico na papirnato servietko in ni okrog vodenega madeza.Vedno se dodatno strjuje pri ohlajanju.

Zele uporabljam, kot se spomnis, (prav vse si si zapomnila)za prekrivanje sadnih tort,za na kruh,za v jogurt…V kreme ga ne stavim.

Ker so bila moja navodila po slov.kuharici in imela kar precej sladkorja,SEM LETOS SPET VZELA V ROKE JUGOSLOVANSKO KUHINJO.

Citiram:Sadje, iz katerega zelimo narediti zele,ne sme biti prezrelo ali celo mehko,ker samo trdo sadje vsebuje pektin.Bolje,kot kuhati je priporocljivo pariti.Soku,ki se izcedi,dodamo sladkor,toda samo toliko,da mu popravimo okus.Ce dodamo prevec sladkorja,zele izgubi svoj pikantni okus in sadni
vonj. Pektina je najvec v lupini in semenih sadja. Srbi so mojstri v pripravljanju,zato jim zaupam.

Zdaj pa primerjaj recept iz slov.kuharice za ribezov(rdeci) zele: 2 kg ociscenega ribeza,pol litra vode,za liter in pol izcejenega soka 1750 g sladkorja,plus vrecka zelina. To je absurd!

Zdaj pa njihov recept,ki se ga bom drzala: 1l ribezovega soka ,0,50 do 0,75
kg kristalnega sldkorja. Delas enako tudi drugo jagodicje-maline,brusnice..
Navodila so ista,kot sem ti jih ze dala.

Se njihovo navodilo za marmelade:ne pasirati,sladkor pogreti in ga dodati proti koncu,ker drugace sadje potemni,lahko ga celo kuhamo na majhni kolicini vode,do malega kristala. Cimdlje se marmelada kuha,bo postajala redkejsa,ker pektin ne zelira vec. Oh,teh navodil je toliko in sama koristna.
Te kuh.knjige so res imenitne in jim zaupam.Kaj bi jaz brez njih!

Breskovo marmelado z dodatkom limone kuhas res pol ure.
Jaz bom te dni naredila Ingverjev zele z dodatkom pomaranc.

Oprosti,da sem ti toliko nalozila.Vedno rada natancno napisem.
Lep pozdrav in se lepsi dan Babi

Babi, res hvala. Tudi jaz sem pomislila, da ti je tista gospa od lani podobna, vendar je bila precej zadržana, zato je nisem poistovetila s tvojo sedanjo odprtostjo. Lani sem dobila občutek, da tale gospa res veliko ve, in sicer na moj način: knjige, teoretična podlaga, zakaj + izkušnje, zato sem si mislila: škoda, da je tako plašna, če bi se odprla, bi nam vsem lahko veliko dala. No, in vidiš, kaj je nastalo sedaj iz Babi na tem forumu…
Glede navodil, ne glede na potreben čas prekopiram v Word praktično vse, kar je na tem forumu, potem pa v bolj tekoči obliki in brez impulzov v miru preberem, ko imam čas. Vse, kar mi je všeč, shranim v e-knjigo. Precej dobra sem v urejevanju dolgih besedil, tako da imam s foruma dejansko narejeno zelo dragoceno knjigo (nič nisem sebična, tudi delim jo še s kom, če kdo želi). Zadnje čase mi dela preglavica ena Babi, ki toliko in tako dobro piše na forum, da komaj dohajam… Tako vidiš, da če bom žele delala šele čez 10 let, bo tvoj nasvet še vedno prišel enako prav. Doma imam sedaj bolj tako, da nisem sama v kuhinji, otroci so še relativno majhni oz. toliko veliki, da zahtevajo/potrebujejo izvenšolske dejavnosti, kar praktično vzame vse dneve v tednu, vikendov pa tudi ni več kot 52 v letu. Naredim, kar lahko, za drugo si rečem, da bo že še prišlo na vrsto. In še hudič je, da ta moja družina ne mara ne rib in ne zelenjave, ne vem, od kod so se vzeli.
Zato mi tudi pride prav, da se kuhajo marmelade samo iz pol kile. Pogret sladkor, dve kozici, kapljica na servietu, to so nasveti, ki jih iščem in jih ni v knjigah. In hvala ravno za to, da naložiš. Na kratko je v kuharskih knjigah, zato pa različno razumemo, kaj je tekoče, ni opozorila, kaj se zgodi ob predolgem kuhanju ipd.
Lep pozdrav, Tora

Tora,hvala! Res sem bila polna treme.Racunalnik semi menovala zver,zdaj pa udomacena zver.
Zaradi rib in zelenjave,pa tako. Mi vsi v druzini smo zeleno usmerjeni.
Hcerka je jedla pri enem letu radic z roko iz sklede,njen sine pa se je upiral
vsemu zelenemu.Vedal je,da mora pojesti jabolko na dan in to je bilo zelo dolgo skoraj vse.Da ti ne govorim o zalosti dedka,ki ima res lep sadvnjak.
Vse,kar se mehko valja v ustih ,je odklanjal.Zdaj ,pri 13. je bolje.Hcerka pravi,ga bo ze srecala pamet.Ga ze srecuje.
Ves,tudi sama imam, odkar sem v penziji,vec casa.Posvecaj se otrokom,ki te zelo rabijo.Za ostalo bo cas kasneje. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close