helsinki
Helsinki so totalno odstekano mesto, jaz sem bila tam pred kakimi 8 leti. 2 dni je sicer bolj malo, ampak priporočam sprehod ob obali, ogled centra, trgov s spomeniki in bele katedrale. Imajo zelo lepo arhitekturo. Glede cen prevozov ti ne morem pomagat, ker smo bili z avtom in smo si mesto ogledovali peš kar po karti mesta.
Upam, da boš tam 2 dni čez vikend, takrat je namreč totalna štala. Zvečer in celo noč ga vsi čagajo, pijejo na cesti (…in bruhajo), plešejo. Nikjer nobene policije, folk je neverjetno prijazen. Mi smo hodili celo noč naokoli iz puba v pub, noro. Bili smo pozimi, nobenih turistov. V nedeljo zjutraj odprejo kafiče komaj ob 11h, ljudje stojijo pred vrati, da jih odprejo. Tudi mi smo čakali in nato naročili kavo. Bili smo edini, vsi ostali so naročili alkoholne pijače :)))
Na vsakem koraku opaziš ruski vpliv.
Nasploh so cene precej nizke. Mi smo prišli iz Norveške, kjer je vse 2x dražje. Na Finskem se je meni zdelo ceneje kot pri nas (hrana, pijača in prenočiše), ampak to je bilo pred 8 leti.
Uživaj!
p.s. aja, prenočišče smo si mi poiskali kar sami v centru mesta, hotel je bil poceni, naslova žal nimam več. Če si ne boš poiskal kakega hostla po internetu, ti kar v Helsinkih mirno vprašaj za kak poceni hotel- ljudje so res prijazni in pripravljeni pomagati.
ej full hvala za informacijo.sicer je ze kar nekaj casa od tega ,a vseeno verjamem da se zadeve niso kaj bistveno spremenile.ja tam bom ravno cez vikend tko da si zelim da bi bilo res noro.mesto bi si ogledoval kar pes,skrbi pa me prenocisce,saj pricakujem da bom zanj placal okrog 8000 sit.toliko pa se nikoli v moji popotniski karieri nikjer nisem odstel za prenocisce…poleg tega pa se odpravljam na tajsko kjer lahko za ta denar spim kar cel teden:))pa boim ze premogel,ker bi bilo res skoda spustiti to mesto,sploh pa ce ze moram cakat na letalo.
zaenkrat bhvala ce se pa se kdo kaj spomni cesarkoli o helsinkih pa naj prosim napise(predvsem cene prenocisc)
lp
V Helsinkih sem bila večkrat, nazadnje pred šestimi leti, in se na splošno strinjam, razen v eni stvari – cenah! Meni se je vse po vrsti zdelo drago, definitivno pa dražje kot pri nas. Spala sem v hostlu Stadion, ki je imel kar razumne cene, ok. 3000 SIT za dorm. Poišči na netu, tam so najbrž vsi podatki.
Mi smo bili tam letos julija z avtom. Mesto je zelo lepo in urejeno. Najboljše, če vzameš za izhodišče železniško postajo. V krogu nekaj kilometrov najdeš skoraj vse zanimivosti mesta. Če boš tam za vikend vprašaj za popuste v prenočiščih, ker so finska mesta ponavadi za vikend bolj prazna in prenočišča ponujajo popuste. O prenočiščih najdeš informacijo na železniški postaji. Povprašaj tudi za kampe (mislim, da jih ima Helsinki dva) v katerih se lahko najame relativno poceni takoimenovana “hütta”, ki je hišica z posteljami brez posteljnine (spiš v spalni vreči). Cene so v primerjavi z našimi nekje 2 do 3 krat višje. Splača se pogledati zgradbo ribje tržnice, kjer se tudi lahko bolj poceni naješ, kot v kaki gostilni. V bližini je zelo zanimiva cerkev in tudi otok, kamor radi hodijo na izlete – piknike.Drugače je Helsinki ogromno moderno mesto z mnogo zelenja.Ljudje so zares prijazni in praktično vsi obvladajo angleščino. Upam, da sem ti kaj pomagal, čeprav mi nismo prenočevali v mestu. Za informacijo morda komu drugemu, ki bo potoval z avtom – trajektna povezava Tallin – Helsinki je zelo dobra (Tallink), vendar med Helsinki in Lahtijem (cca 100km ) nismo našli prenočišča – ni hotelov ali kampov.
No, tudi jaz se glede cen ne morem strinjati: ko sem bila jaz v Helsinkih, še za časa nemških mark, je bilo vse fuuuulllll drago. Večerja v restavraciji za 5 oseb je takrat stala neverjetnih 1000 dem, pa ni bila nevem kakšna gostilna. Povprečna pač. In ne spomnim se, da bi za štiri osebe plačali kje manj… Pa tudi hotel ni bil glih poceni, glede na to, da smo bili januarja, ko je mrtva sezona. Ne vem kako je sedaj, vendar dvomim, da se da prespati kje tako zelo poceni, kot primerjaš s Tajsko. Računati je treba, da imajo skandinavci precej visok standard in temu primerne cene. Drugače pa lahko samo priporočam vse, kar so napisali že drugi.
Želim ti lepo potovanje.
Forum je zaprt za komentiranje.