Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Hej,deklice – na pomoc!

Hej,deklice – na pomoc!

Pozdravljene!
Rada bi naredila biskvitno testo,ki bi ga prerazala in oblozila po sredini
z dobrim smetanovim nadevom – po moznosti kisla smetana,ali pol pol.
Sem ze zasledila nekaj podobnega,toda ne vem pod kaksnim naslovom.
Potem bi s tem namazala se po vrhu in potresla z borovnicami.
Ker sem stara sola,sem kreme delala vedno z jajcki in sladkorjem na pari.
Zdaj bi pa rada naredila res nekaj osvezujocega.Tudi rolado sem pred dnevi jedla :namaz kisla smetana in jagode.Se oddolzim s prima receptom:
biskvitno slano testo z vmesanimi dobrotami.Ko dobim recept.

Hvala in lep pozdrav Babi

Hehe, Babi, seveda bomo pomagale… Če bo le kaj prav prišlo…

Biskvit (predvsem za rolade, lahko pa tudi za druga peciva – res simpl):
6 beljakov stepeš na trdo
dodaš 10-12 žlic sladkorja
pri najnižji hitrosti mikserja umešaš 6 rumenjakov
dodaš 6 žlic olja
na hitro vmešaš še moko (najprej “na roko”, potem pri najnižji hitrosti mikserja): 8 žlic mehke in 4 žlice ostre moke (pomešane s ca. 1/2 pecilnega praška)

To testo pečeš ca. 15-20 min pri 180-200oC.

Drug zelo dober recept za tortno-testo:
8 jajc
160 g sladkorja
50 g z rumom napojenih drobtin
160 g mandeljev
80 g moke
podobno kot zgoraj – zmešaš najprej beljake in sladkor, potem dodaš rumenjake, drobtine, mandelje na koncu hitro dodaš moko

Kar se kreme tiče, jo najlažje pripraviš iz rastlinske smetane (tiste v mordo-zelenem tetrapaku), ki jo stepeš res res na trdo, potem postopoma dodajaš kislo smetano (količinsko ti ne bi znala povedati, ker delam vse “od oka”), dokler ni krema ravno prav “mehka”. Lahko pa k mešanici kisle smetane in rastlinske smetane dodaš želatino ali krem fix (če želiš pač kremo z več kisle smetane).

Jaz osebno rolado vedno delam s kislo smetano. Biskvit naredim tak, kot sem napisala zgoraj, potem ga še vročega zavijem v servieto in počakam, da se ohladi. Ko je ohlajen, ga razvijem in namažem najprej s plastjo kisle smetane, potem s plastjo marmelade (ribezove, slivove…), ker je ponadavi svežega sadja bolj malo oz. se drugače poje.

Dober tek.

Imam sila preprost recept za biskvit, ki ga upoprabljam za klasične ali sadne torte ter razna biskvitna peciva:

4 cela jajca
4 žlice vode
8 žlic sladkorja
8 žlic moke + 1/2 pecilnega

Jajca, vodo in sladkor miksaš tako dolgo, da dobiš homogeno, gosto maso.
Rahlo primešaš še moko z pecilnim in daš peči.

Glede kreme pa priporočam na enak način kot Mishika.

Večkrat pečem pecivo (čokoladni biskvit), ki ga prerežem na pol, premažem z 1 kislo smetano + 5 žlic sladkorja + mletih orehov po okusu ali pa
kokosovo moko in prelijem z čokolado. (mora počivati čez noč , je bolj okusno).

Ravno jutri se pripravljam na peko raznih peciv in torte, ker v petek hčerka praznuje rojstni dan. Upam samo, da bo dovolj časa, ker mi je žal vsakega trenutka, ko nisem z vnučko. Poskusila bom nekaj novih receptov, če uspejo jih bom posredovala še vam.
Lep pozdrav,
Alena

Babi pozdravček,

jaz velikokrat naredim kremo iz pol sladke in pol kisle smetane. Razmerje med njima je 1:1, lahko dodaš tudi kakšen kremfix (ni nujno) ter sladkor v prahu po okusu. če boš dala sladko sadje, niti ni nujno, da ga daš, pri borovnicah pa ga priporočam. Lahko jih tudi prekuhaš v sladkorju in jih nato vmešaš v smetano.

Sem pa pred nekaj dnevi delala kremo iz sladke smetane, jajčka in bele čokolade (in želatine) in mi je bila zelo všeč. Lahko jo tudi kombiniraš s sadjem. Če želiš, ti napišem recept.

LP

Hej,najlepsa hvala vse trem! Sem prej pozbila povedati,da za testo ni blema,da ne bi vas prevec obremenjevala s pisnjem.Hvala tudi za biskvit;
ker se jaz drzim kot pijanec plota,moram tudi kaj drugace narediti.
Tisti slani biskvit je pa res prima.Ga dobite,ker sem ga vceraj na praznovanju napol slisala.To bom kdaj naredila namesto svojih pitulic.
Je hitrje narejeno in zelo uporabno za prigrizek k aperitivu.

Ste videle novo obliko nase strani? Lepo popoldne Babi

Babi malce pozno, ampak je tale kombinacija za poskusit.

Jaz sicer naredim rolado na ta način, bi šlo pa tudi za pecivo oz. biskvit.

Najprej namažeš rolado s marmelado (rdeča ali pa tista, ki se potepa doma), potem s stopljeno čokolado, tanko plast, stepeno smetano in sadjem.
Potem pa na hladno, pride sočno drugačno in osvežajoče…..

Pa še veliko uspeha !

P.s. Vprašnje za vas in ostale kuharje-ice,
Nekoč sem pri eni družini jedla kvašeno pecivo s slivami, božansko, kot nekakšna pica, takrat sem bila še mlada in me peka ni zanimala, zdaj bi pa kaj takega naredila, vem, da na pecivu ni bilo nič kakšnih prelivovo….ideja je zdaj taka kvašeno testo za potico(da je boljši okus) potem pa v smetano zmešan prašek pudinga (predlog moje mame) in premazan čez razvalano testo, potem pa slive razpečkane obrnjene na gor.
Kaj pravite bi šlo ali imate kakšen drug recept…in se vam sanja kakšno pecivo bi lahko bilo ?
Hvala za pomoč in še lep dan……?

Kroki in kdaj potem rolado zviješ: ko daš vse našteto na biskvit ali ….
Hvala, oli

si imela v mislih tole:
?

Oli, rolado zviješ prvič takoj, ko je pečena kar s peki papirjem vred in pustiš, da se ohladi. Potem pa jo razviješ, namažeš z nadevom in spet zviješ nazaj (tokrat brez peki papirja). LP Daša

Ej ti si srček, mislim, da je to to……bomo poskusili jutri ti poročam……

Daša, hvala, ampak glede na to, da je kroki naštela marmelado, čokolado, smetano in sadje .. upam, da se s tem nadevom da zviti. Samo to me je zanimalo.
Lp, oli

Seveda se da. Zviješ bolj na rahlo. Sadje je pa tudi narezano na manjše koščke. Bistvo je pa, da zviješ bolj narahlo in kosi, ko jo narežeš so potem bolj veliki; kar je pa fino, ne? LP Daša

Da se da, prej jo moraš še vročo testo zviti in zaviti potem rolado v vlažno krpo in ohlajeno razgrnt, peki papir stran in nato napolnit….

Vsem se enkrat hvala.
Kroki , rolade delam v glavnem tako kot ti.
Najprej vedno domaca marelicna marmelada,potem cokoladna krema.
Smetano spustim,ker jo postrezem k rezinam.Dober je tudi tvoj nacin.
Ce naredim z jagodami,pa na hitro skuham s sladkorjem nekaj zmeckanih jagod(kot marmelada),s tem namazem,potem stepena smetana in po vrhu
narezane jagode.Zavijem,prerezem posevno oba konca(to poje moj moz takoj,ce ni vnuka),zavijem v alufolijo in cez noc v hladilnik.Rezine rezem tudi posevno.Delam pa v glavnem orehovo piskotno testo(brez moke).Krasno se zavija in nic lomi.Okus poseben.Alternativa -mandeljni.

Zadnjic sem pa jedla tudi res dobro rolado s kislo smetano.Moram jo narediti.

Lepo se imejte.Pri nas spet sije soncek in mogoce se ni konec plavanja.
V nedeljo sem bila se v vodi. Babi

Draga Kroki, na Štajerskem smo temu rekli slivova pogača. Podlaga je navadno kvašeno testo (moka, mleko, sol, kvas, slador, maslo), ki ga normalno vzhajanega razporediš po pekaču za dober prst na debelo, rob naj bo debelejši. Čezenj daš razkoščičene slive z lupino navzgor, da ostanejo sočne. Lahko pa uporabiš tudi nadev iz skute, rozin, kisle smetane, jajca, sladkorja, malček soli in cimeta oz . ostalih začimb po okusu, spečeš in na koncu premažeš s kislo smetano. Temu nadevu lahko dodaš tudi nekaj naribanih jabolk. To je bolj zimska varianta, rekli smo ji samo pogača. Ko sem bila majhna, smo tega ogromno pojedli – jed je dobra in poceni. Pa še nekaj receptov im mladosti. Pečenjak: testo malo gostejše kot za palačinke vliješ na pekač (spet ne na predebelo) in ko je na pol pečeno dodaš naribana jabolka ter spečeš do konca. Božansko. Ali pa zdrobov pečenjak: koruzni zdrob skuhaš na mleku, ko se ohladi in strdi ga zmešaš z jajcem, maslom, sladkorjem (ali pa tudi ne) in razporediš po pekaču. Ko je pečeno, premažeš s kislo smetano.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close