Hči … smrdi
Ravno tako, kot otroke od malega učimo najprej sedenja na kahlici, potem uporabe wc-ja, umivanja zob, česanja itd., je tudi higiena nekaj, kar moramo starši dopovedati najstnikom. Ne razumem tistih, ki se kar delate, kot da ni nič, ko prismrdijo mimo vas. Vaši otroci pridejo k nam na obisk in jih voham in SMRDIJO, naredite kaj.
Sama hčerki kar težim: kako spakirati vložke, kam jih odlagati, koliko se umivati, kako se umivati, kako pogosto dajati cote v pranje in jih menjati, dobila je deodorant, vlažne robčke za po telovadbi itd. Ko je enkrat nekaj komentirala, sem ji rekla, da je to o smradu bolje slišati od mame kot pa od ta luštnega fanta v šoli, pa sva takoj zaključili 🙂
Ni lepšega od stuširanega človeka v svežih oblačilih, ki s takim prijetnim, svežim vonjem pridiši mimo. Tudi higiena je del vzgoje,
Lahko poskusita s kaksnim naravnim deodorantom, ki ne vsebuje aluminijevih soli. Avtorica, lahko ga naredita skupaj, potrebujeta samo sodo bikarbono, gustin, kokosovo maslo (lahko dodas se malo karitejevega masla ali cebeljega voska, da bo bolj trden) in pa par kapljic etericnega olja po izbiri.
Soda bikarbona nase veze vonjave, pri meni se tak deodorant odlicno obnese tudi poleti. Je pa res, da mogoce ne bo deloval takoj na zacetku, ce je hcera uporabljala kaksne deodorante, pazduhe morajo najprej cez detox.
Naj se zjutraj stusira, uporabi primeren roll on. Zvecer tusiranje, brez roll on-a.
Vodo, caje naj pije.
Pa cista oblacila vsak dan, glede spodnje majice in zgornje majice ali trenirke.
Ce to ne bo ok, pa vec gibanja v naravi in pogledat kaj je pri hrani motec dejavnik.
Prvo pa higiena, tusiranje in cista sp.oblacila vsakic. Ne pa da nosi to 2, 3 dni.
To ni res.
Sem delala v soli in so jim hormoni nagajali na polno. Pa so vsi prihajali v solo stusirani, s cistimi oblacili, ki so disala po prasku.
Tako da niti en od teh ki se je tusiral vsak dan ni zasmradil.
Tisti ki se niso tusirali, so se pa zgovarjali na hormone in zasmradili cel razred, da je bilo odprto okno blazev zegen, ker smrad ni sel ven.
Higiena je pomembna in cista oblacila, ne pa presvicana
Nič bat, to so hormoni… punca prihaja v puberteto, dobila bo prvo menstruacijo, njeno telo se začne razvijat in ja, tudi moji hčeri ko je bila stara 12let,dobila je prvo menstruacijo in ves čas je bil na njej prisoten vonj, da ne govorim o potenju njenih stopal. Nismo se kaj sekirali glede tega, saj smo vedeli, da so to pubertetniški hormoni… to traja določen čas,naj te ne skrbi, da ti bo hčerka večno zaudarjala… Žal tako je, treba se je sprijaznit z dejstvi…
Ti nekaj mešaš, avtorca vonja hči, ki ima urejeno higieno.
To je povsem nekaj drugega kot je zanemarjen, neumit otrok.
Spet ste spremenile bistvo vprašanja avtorce.
Preberi si.
[/quote]
Avtorica sprašuje, kako ji pomagati. Predlagali so deodorante, ker dosledna higiena ni dovolj. Kaj zdaj ni prav? Kaj pa ti predlagaš? Ščipalko na nos?
Da, najstniki smrdijo, če se ne umivajo. Ampak…od kolegice najstnik je smrdel drugače. Če se je usedel z nami v avto, si zaznal vonj iz njegovih ust, dobesedno mu je smrdela tudi koža. Med vožnjo sem dobesedno trpela. Vem kako smrdi švic, ampak to ni bilo to. Deloval je vedno brezhibno čisto, zobe ima zdrave, videt je bil negovan. A tisti vonj…Kolegica je že pojamrala, da so mu izredno smrdele spodnje hlače, kljub temu da niso bile posrane. En kos cunje je lahko zasmradil cel prostor.
Na zadnje so prišli do ugotovitve, da ima težave s presnavljanjem in da je hrana dobesedno gnila v njem. Tako da so morali črtat iz jedilnika določena živila. Sicer še zdaj smrdi, a dosti dosti manj.
Vem da je razložila. Jaz jo sprašujem, kaj točno se pri razvoju zaustavi oziroma “sfinži”. Bo nehala rasti? Ne bo dobila menstruacije? Ji bo zrasla brada namesto jošk?….. Kaj?
[/quote]
Kemikalije povzročajo bolezni. Prej začnemo z njimi, več si jih nabere v telesu. Ti je treba narisat? Pri 11 kemikalije pač še niso potrebne, dokler obstajata voda in milo. Umrla pa čez noč ne bo, ne, če si to hotela slišat.
Ker najstnikov ne poznam toliko, da bi jih lahko vonjala, odgovorov si pa dobila že dovolj (umivanje, tuširanje, sveža oblačila, ne sintetična! – predvsem to zadnje je zelo pomembno, ker ko se vonj zažre v oblačila, gre zelo težko ven, prehrana), dodam še nekaj glede deodoranta. Niso vsi enako dobri, in niso vsi vedno enako dobri. Kot je že ena omenila, potenje v stresu je katastrofa in takrat meni recimo Rexona, ki je sicer dokaj dobra, ni pomagala.
Kar pa sem ugotovila, je to, da roll-oni meni ne ustrezajo več. Dejansko ostane tisti vlažen film gor in še prej zašvicam kot brez deota. Zato zdaj že nekaj let uporabljam sticke in so mi dosti boljši.
Nekateri deoti so (dosti) dražji od tistih za 2-3 EUR v drogerijah, ampak je tudi učinek zelo dober. Trenutno imam Biotherm, hvalijo tudi Lancome, nekateri L’Occitane. Včasih je celo kak moški boljši od ženskih, samo moraš vzeti takšnega z malo vonja.
Zelo pomembno je tudi, da se ne oblečeš takoj po nanosu deota, ker če daš oblačila na vlažno kožo, potem se lahko spet hitro spotiš.
Ne glede na vse pa se boš s hčerko morala pogovoriti. Saj ne rabiš tako udarno Fuj, smrdiš!, ampak se da bolj diplomatsko, da se ne počuti napadena, ampak da ji pomagaš.
Kemikalije povzročajo bolezni. Prej začnemo z njimi, več si jih nabere v telesu. Ti je treba narisat? Pri 11 kemikalije pač še niso potrebne, dokler obstajata voda in milo. Umrla pa čez noč ne bo, ne, če si to hotela slišat.
[/quote]
No, potem pa tako povej. Telo se strupi, ne pa da zaviraš razvoj telesa. To nikakor ni isto. Zdaj pa naprej. Tudi stres povzroča bolezni. Za najtnika ni hujšega, kot biti osramočen pred vrstniki. Predstavljaj si občutke pubertetnika, ki od vrstnikov sliši posmeh in zbadanje, da smrdi. Pa da si še kak vzdevek na to temo izmislijo, ki se najstnika drži še leta. Veliko ljudi ima celo življenje travme in slabo samopodobo zaradi težkih izkušenj v puberteti. A to pa je zdravo? Kemikalij v telo itak vnese enormne količine z ostalo kozmetiko, že s samim dihanjem onesnaženega zraka, da o hrani sploh ne govorimo. Uporaba deodoranta je pljunek v morje ob vsem tem. Lahko pa s čim drugim zmanjša vnos kemikalij v telo. In še ena bedarija, ki jo pišeš: kemikalije pri 11 letih niso potrebne….. Ma nemoj? A pri 20, 30, 60…. pa so potrebne, al kaj? A kansneje pa voda in milo ne obstajata? Milo pa ni kemikalija? Kako pa naj z vodo in milom prepreči smrad? Lahko se umije, a takoj, ko se bo malce spotila, bo zasmrdela. Naj se umiva vsake pol ure?
Hm, poleg hormonov torej morda tudi stres. Lahko bi to bilo ja, ker ta vonj ni vedno prisoten ob rutinirani higieni. Danes recimo tega vonja ne zaznam.
Glede deodoranta, Borotalco roll on ima, bom pa poskusila s še nekaj predlogi, ki sem jih prebrala tu.
Zakaj ne povem naravnost? Ker je zelo občutljive sorte, perfekcionistka, vse si žene k srcu. Bom že, hvala vsem za nasvete.
Savnanje, potenje s športom, veliko vode, limfna drenaža, čaji z detox učinkom, … morda baby robčki za s seboj in bombažne majčke, obvezno za preobleč s seboj, pa deodorant naj večkrat nanese. Povsod se dandanes lahko umiješ, tudi v šoli, trgovskih centrih, ni da ni. Robčki pa če vode in mila ni. Ne bo druge kot prebrodit to obdobje. Najstnice in najstniki smrdijo kot kozlički 🙂 jih je treba večkrat spomniti na tuširanje, magari z vodo in pod pazduho le z antibakterijskim milom. Nobenega mehčalca v stroj. Obvezno pa naj se 1x na dan fejst spoti 1h. Srečno
moj predlog:
– britje pazduh, če je slučajno že poraščena
– 1-2 x tedensko na oprano, očiščeno in osušeno kožo namaže deo kremo Lidera (stane par eur, ampak res pomaga – drži par dni – preverjeno)
– antiperspirant – kaj nežnega, mogoče nivea
poleg pa seveda redno tuširanje, po potrebi umivanje čez dan…
Forum je zaprt za komentiranje.