Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek hči še kar doma pri 26

hči še kar doma pri 26

Stvar je taka: hči, 26, sicer doštudirala, ima dobro službo, plačuje stroške doma, tudi skuha, pospravi…ampak je še kar doma. Oba starejša otroka sta se preselila na svoje, že od začetka študija dalje hodita samo tu in tam na obiske domov (tudi sama sem tako živela), ona pa čeprav ima eno leto fanta, kar doma ostaja. Tudi fant, isto star, pri svojih starših, ob vikendih prespita ali pri njem ali pri nas, kdaj tudi vmes, da bi pa skupaj šla na svoje pa ne. Ko sem jo malo pretipala, kaj misli, pravi, da nista še tako daleč, da če bi šla nekam v najem, bi morala vsaj 600 € dati za najem, kar je seveda res, ampak saj načeloma hočeš biti sam s partnerjem, ne pa da pri starših visiš. Ne me narobe razumet, ni mi odveč, samo sprašujem se, ali si mladi ne želijo biti na svojem, ali kako? Meni na kraj pameti ni padlo, da bi pri starših bila toliko stara.
Kako je z vašimi odraslimi otroki? So tudi še kar doma ali so šli na svoje?

Bi šla na svoje, če bi bilo res moje. Da pa vsak mesec vržem vsaj 600 eur čez okno – ne hvala. Bi najprej živela doma in kaj našparala. Če da tvoja hči vsak mesec vsaj to najemnino na stran prihrani na leto 7.200 eur. V 3 letih prihrani lepo vsoto, ki je potem polog za lastno stanovanje.
Tvoja hči ni neumna.

Pa tudi ti ne tezi njej ko bos jo pregnala od doma in bos stara in bolana. Takrat bodi tiho in doma ne nadleguj otrok.

Če te to ne moti in mesečno devata jurja na stran imata v 5 letih našparanih 60.000 EUR. Kar je zelo dobro pemišljena in pametna poteza. Raje vidiš da postane hlapec finančnega sistema, ker sta samo dve možnosti: ali ti kredita sploh ne dajo in si v p*** ali pa ti kredit dajo in si spet p**** ko ga vračaš. Finančna pismenost ljudi je zelo slaba in pojma kredit ne razumejo. Ni hujšega kot bit suženj banke.

Moja hči je stara 49 let in se nikoli ni imela fanta. Nihče je noče. Zato pride iz službe domov in od doma gre v službo. To ja pa tudi vse.

Okej, ampak tudi če našparaš 60.000 v petih letih, rabiš vsaj še enkrat toliko, da dobiš količkaj pametnega, al pa spet rabiš kredit in si kot praviš v peezdi.

Mogoče pa ona noče nikogar?

Čez nekaj let boš tukaj odprla temo: joj, stara sem, imam te in te zdravstvene težave, vsi moji otroci so se odselili, nihče ni želel ostat doma, jaz bi pa rabila pomoč.

Ne, ne bom.:)) Saj celo če bi hotela, da hči ostane tu, nimamo dveh stanovanj. Upam pa, da ne misliš, da bi bilo dobro, da si hči osnuje družino v naši hiši. Hiša je majhna, enodružinska, kot večje štirisobno stanovanje. No, teoretično, če bi bilo res hudo, bi seveda lahko bile v njej dve družini, ampak bi se že fajn drenjali. Pa tudi ne gre, da bi v istem gospodinjstvu živeli mladi in stari. Eni ste pa za hece.

To le je tipičen primer izsiljevanja staršev po slovensko. Drugje grejo otroci ob polnoletnosti od doma, a vseeno pomagajo staršem na stara leta. Tu pa zahtevate, da vas starši ujčkajo in financirajo do penzije, ko tega več ne zmorejo, jih deponirate v dom za stare.

Ne, ne bom.:)) Saj celo če bi hotela, da hči ostane tu, nimamo dveh stanovanj. Upam pa, da ne misliš, da bi bilo dobro, da si hči osnuje družino v naši hiši. Hiša je majhna, enodružinska, kot večje štirisobno stanovanje. No, teoretično, če bi bilo res hudo, bi seveda lahko bile v njej dve družini, ampak bi se že fajn drenjali. Pa tudi ne gre, da bi v istem gospodinjstvu živeli mladi in stari. Eni ste pa za hece.
[/quote]
Tvoja hči se mi smili, ker si je našla enega škrtuharja, k i mu je škoda dati denar, da bi bil svoboden in na svojem.
Tak tudi njej ne bo dosti privoščil 🙁 On jo nagovarja k temu, da “šparata” na ta način.
Kaj šparata? Čas, čustva, družino. skupno prihodnost?

In to, da se lahko flodrata enkrat pri vas, enkrat pri njemu doma je samo potuha takšnemu razmišljanju.
Ne, slabo je tvoja hči izbrala. Takšen moški ni vreden dosti.

A samo če ostaneš doma, skrbiš za ostarele starše, al kako?
Jaz sem že od 19. leta na svojem, pa zdaj skrbim za starša, ko sta ostarela. WTF je to za ena slovenska miselnost, da samo če te tastari pedenajo do 50. leta, lahko pričakujejo da na stara leta skrbiš za njih???

Tvoja hči se mi smili, ker si je našla enega škrtuharja, k i mu je škoda dati denar, da bi bil svoboden in na svojem.
Tak tudi njej ne bo dosti privoščil 🙁 On jo nagovarja k temu, da “šparata” na ta način.

In to, da se lahko flodrata enkrat pri vas, enkrat pri njemu doma je samo potuha takšnemu razmišljanju.
[/quote]

Kaj pa če šparata za novo hišo?? Sama že vesta zakaj sta še vedno pri starših in tud sama odločata o svojem življenju, ne vem zakaj jih obsojaš.

[/quote]

Ja kako pa naj prišparata za svoje nekega dne? Edino s škrtuharjenjem se da v tej naši lepi deželici. Mogoče če se rodiš s srebrno žlico v riti, to pa bi šlo potem, ja.

Tastari ste prelahko prišli do vsega, zato ne znate nič potrpet.

Točno tako – 600€ najemnina pa zagotovilo o stabilnem delovnem razmerju pa ara, potem pa še pohištvo, pa stroški pa moraš imeti našparano pa našparati za vnuke itd. Pa tudi halo – iti z nekom v najem je rizik. Kaj se razideta pa plačujeta za prazno stanovanje?

Mogoče pa ona noče nikogar?
[/quote]

Mogoče pa ona hoče pupo pa si zaradi okolice tega ne upa.

Življenje s starši je eden najpogostejših razlogov(sicer posredni) za kasnejše ločitve. Hči je sicer še mlada, vendar čas leti in preden se boste zavedli, bo hči stara 30. Verjetno je razlog, da vaša hči ni prepričana, če želi zares živeti na daljše obdobje s omenjenim fantom.

Lahko predlagate, da ji nek omenjeni čas plačate delež najemnine. Lahko tudi najdeta še en ali dva para in skupaj najamejo nepremičnino.

Vsi, ki ste prepričani, da je življenje s starši odlična(predvsem finančna) rešitev ste verjetno naredili enako. Skoraj prepričan sem, da sami niste nikoli zares odrasli. Odselitev na svoje je ena zadnjih stopnic v pot samostojnosti. Večina ljudi v skandinavskih državah to naredi med 16-20 letom. Tisti, ki ne delajo pač gredo v internat.

Življenje prekratko in bistveno več, kakor pa eno samo planiranje za nakup stanovanja in čakanje penzije.

Kaj pa če šparata za novo hišo?? Sama že vesta zakaj sta še vedno pri starših in tud sama odločata o svojem življenju, ne vem zakaj jih obsojaš.
[/quote]

Odločala o svojem življenju bosta lahko takrat, ko bosta samostojna. Dokler živita pod strehio staršev to niti približno nista….

[/quote]

Naj si postavi jurto na vrtu.

Ko v Zanzibarju že sonce zahaja, pri nas je še noč. Palme, banane in kokos - otok cvetoč.

Pa a ste bili vi kaj po svetu? Slovenija je najvišje od držav EU po lastnikih nepremičnin. Vsak hoče imeti “nekaj svojega”, pa magari garsonjero, kjer se 15 let stiska 4-članska družina in odplačuje kredit zaradi katerega si ne morejo nič privoščit.
“V razvitih državah je več najemov kot v manj razvitih državah. Znotraj EU je zelo velika razlika med deleži lastnikov stanovanjskih nepremičnin v posameznih državah. Največ stanovanjske nepremičnine najemajo v Nemčiji, kjer se za najem odloči 47,4 odstotka stanovalcev. Najmanj najemov je po drugi strani v Romuniji, kjer se le 4,4 odstotka prebivalcev odloči za najem stanovanjske nepremičnine. Mogoče je ugotoviti, da je v razvitejših državah več najemov stanovanjskih nepremičnin. Razlog za to je, da se prebivalci zelo neradi odločajo za visoka obrestna posojila za nakupe stanovanj in imajo ta denar raje v žepu ali ga namenijo naložbam.” Recimo za 100.000 € kredita boš moral dodati še 26.000€ obresti.
Dejansko je v razvitih državah veliko več najemov kot v nerazvitih. Npr. najmanj najemajo v Romuniji, Slovenija je hitro za njo (cca 15 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najemnikov), nabolj pa v Nemčiji, Angliji… Pa je npr. stanovanje v centru Londona – garsonjera, nekje okoli 1600€ na mesec (oni imajo tedenske tarife), pri nas npr. 500 €. Plače so pa ravno ene toliko višje, ampak so tudi stroški življenja. Tako da…Ne vem, zakaj se v nerazvitih državah rine vedno v nakupe??

Točno tako – 600€ najemnina pa zagotovilo o stabilnem delovnem razmerju pa ara, potem pa še pohištvo, pa stroški pa moraš imeti našparano pa našparati za vnuke itd. Pa tudi halo – iti z nekom v najem je rizik. Kaj se razideta pa plačujeta za prazno stanovanje?
[/quote]

Halo?? A v najem je rizik? Če se razideta, odpovesta najem in vsak na svoje pa vozi miško. Kaj pa če gresta v nakup nepremičnine, se zakreditirata in se potem razideta??? Tam je potem štala, ne pa pri najemu. Saj zato pa večina zahodne Evrope gre v najeme, ker so razmerja danes kratkotrajna.

Halo?? A v najem je rizik? Če se razideta, odpovesta najem in vsak na svoje pa vozi miško. Kaj pa če gresta v nakup nepremičnine, se zakreditirata in se potem razideta??? Tam je potem štala, ne pa pri najemu. Saj zato pa večina zahodne Evrope gre v najeme, ker so razmerja danes kratkotrajna.
[/quote]

U, madona. Na to pa sploh nisem pomislil. Tuhtam in tuhtam zakaj za vraga se večina zahodnjakov odloča za najeme in ne za nakupe, in zdaj mi je jasno. Itak da so v razmerju po par let, potem se razidejo. In če skupaj nekaj kupiš, najameš kredit, si v riti, ko se gre narazen. Seveda, to je! Ljudem se ne da s tem ukvarjat. Ločitve, delitve premoženj, kreditov, kdo bo ostal not, kdo šel ven, prodaja nepremičnine….. Itak!

Jaz ne vem, zakaj pametnjakoviči, ki blebetate, kako je v tujini, ne poveste tudi kaj o stanovanjski politiki držav in občin tam? Kako je zunaj urejen najemniški trg nepremičnin? Imamo v Sloveniji podobne pogoje za najem kot v Skandinaviji, Veliki Britaniji in drugod? Kaj nam pomaga, če se lahko na Švedskem že najstniki odselijo v subvencionirana občinska stanovanja, če greš v Sloveniji lahko samo v zasebni najem po oderuških cenah? Katere nam boste še dajali za vzgled? Morda brazilske favele, kjer lahko čez noč na črno postaviš barako iz odpadnega materiala, vlečeš elektriko na črno, na strehi zbiraš deževnico, ogrevanja ne rabiš, nobenega davka ne plačaš in komot rešiš stanovanjski problem?

ok pametnjakoviči o tujini. Tukaj poznamo dolgoročne najeme- ob vselitvi plačaš tretjino desetletne najemnine ostalo v naslednjih petih letih (moj konkreten primer). No jaz sem poravnala najemnino takoj, ker je pol še nižja. Za to sem vzela kredit, ki ga zdaj mesečno odplačujem. In ne lastništvo je tu kakooooooooooooooo drago, da se najem bolj splača. So pa najemodajalci podjetja. Gre ena firma cel blok zgradit (apartment building) in potem oddaja in upravlja z VSEMI stanovanji v stavbi, ter vsemu kar pripada k stavbi- beri garaža, vratar, …
Manj pogosto je to kar je v sloveniji, ko privat lastnik fizična oseba oddaja stanovanje, temu se reče condominium (condo). Je super redko, temu se najemniki tudi izogibamo.

–>torej residential building je lahko condominium (lastnik fizična oseba) ali apartment (lastnik pravna oseba). Pri apartmentu imamo standardizirano najemno pogodbo, je ceneje in lastnik se ne vmešava dokler plačuješ.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close