Hči po mojem mnenju preveč zapravlja
Tvoj problem je ravno učenje skromnosti. Me prav zanima kako si jo to učila. Če se ti da, napiši.
Imam najstnike. Točno vejo, da osnovo vedno dobijo. Za preseravat pa rabijo našparat ali od žepnine ali od rojstnodnevnih daril ali zaslužit.
Pri nas dobita žepnino in jo pač porabita ali ne za kar si želita. Hči si kupi kakšen parfum ali kaj od kozmetike. Na znamke oblačil ni mahnjena, zato ker že od malega nosi vsakega po malem. Npr. zgornji pulovar znamka, spodaj pa pajkice iz Lidla.
Sin si kaj kupi v igrici ali pa kakšno tehnično robo. Zdaj trenutno špara za gaming stol.
Tako se učita delat z denarjem. Pač vesta, da ga lahko potrošita toliko kot ga imata in če ga rabita več, ga je treba zaslužit in počakat nekaj časa.
Mi pa na kraj pameti ne pade, da jih bom omejevala pri njihovih željah.
Smo pa ne dolgo nazaj imeli pogovor o denarju. Zaznala sta da ta epidemija tudi vpliva tudi na denar. Kar nekaj prijateljev je pojamralo, da zdaj starši nimajo več toliko denarja. Pa smo se malo pogovorili o črnem fondu. Tako imenujemo privarčevan denar za kakšne krizne čase.
Ja, saj te čisto razumem.Če si vse podobno preživela v otroštvu, potem se človeku ob takem res stemni pred očmi…
Jaz sem v otroštvu imela vse materialno, čustveno pa sem bila podhranjena.In me še zdaj popade jeza, kadar se spomnim na odnos staršev do mene…To je pa podobno…Ne pozabiš in vsake toliko do konca butne ven in zaboli.
[/quote]
Hvala za razumevanje (in po natipkanem se ne vidi čustev v ozadju).
Vedno te preganja, leta, desetletja kasneje – ta krivica, da ti je nekdo odrekel nekaj osnovnega in za večino ljudi samoumevnega.
Pa ne morem reči, da sem bila toliko materialno podhranjena v €, kot v odnosu. Npr. Vsako rojstnodnevno darilo, ki sem ga dobila “ni bilo moje” – dobiš 30€ za 7. RD, mora kuverta na vidno mesto v dnevo sobo in prositi, če lahko “požreše zapravi” del za nove barvice – pa včasih pridiga o skromnosti, pa drugič boksanje v vrata, da nimam pravice, pa tretjič norenje rit nehvaležna vsega preveč! Ali pa najpogosteje, je že zmanjkalo, ker se je “pač” izgubilo za popivanje ali novo torbico in moram biti hvaležna za lekcijo o “odnosu do denarja” in razumeti “tuje stiske”.
Pa milijon tega in vse okoli drobiža in bedarij npr. Epizode da sem nehvaležna, če so mi “nove hlače, ki sem jih dobila” prekratke, ali sfehtam copate za 30€ in jih moram šparati v omari, da se ne znosijo v 5letih ampak razpadejo 5x nošeni.
Okoli sprožilca:
Kako se lahko nekdo dere zapravljiva, neodgovorna, ven metaška, če je 18letnica ob šoli hodila delat ter si zaslužila in našparala za eno obleko, potem se pa vsi moramo obnašati, kot da je storila nekaj nemoralnega. pa ti komentarji, da jo je treba naučiti odnosa do denarja!
Recimo 4€/uro za 8 ur 4 sobote na mesec = 128€ na mesec… To niso neki nepojmljivi denarji ampak majhna žepnina: 40 za telefon in mesečno vozovnico + 4€ za 22 delovnih dni malice!
Zato tako vztrajam, da je avtorica umazano požreše – kako si lahko svojemu otroku favš, dejanskega drobiža, ki si ga ob vikendih prisluži. Že tako ali tako so ukinili nedelje, tudi med korono je šolanje na daljavo (nima 24/7 lenarjenja), pa še matura jo čaka letos ali naslednje leto – in se nori okoli 4€ na delovnik za malico!
Pa to je za en mišji kakec od tortice v centru Ljubljane!
Zdi se mi, da so bili sendviči iz avtomata 1,50€ in če prišteješ še dve kavici za 1,20€, ti ostane 10 CENTOV na DELAVNIK. Na dan ima po zgornji računici 2,93€ za “zapravljati”.
Roke gor komu se zdi en sendvič iz avtomata in dve kavi na dan med službo pretirano “zapravljanje”.
A je celi svet pozabil koliko stane hrana/malica in koliko je punca morala zbirati kovance za te “cote”. Halo?
Ta stara naj pogleda koliko bi sama prišparala, če bi hodila peš, nosila obleke od karitasa in se odrekla svojim kavicam.
Zato sem tudi tako “grdo” primerjala z ogrevanjem – ker je enako kot, če en iz plinarne potrkal na vrata in rekel:
menim, da si preveč na toplem, ali si redno plačevala položnice me ne zanima, bodi skromna in izkaži spoštovanje in odgovornost v neogretem domu. Položnice še naprej plačuj, mi se bomo pa odločili ali si zaslužiš plin, ki si ga plačevala. Hihihi, vzgojno je.
Vsak ve kaj je prav, ko pričakuje, da garancija “velja”, pa da delodajalec nakaže plačo, pa ko v trgovini kupi kg jabolk jih “sme” pojesti.
Ampak, če si otrok z vikend delom zasluži in našpara za obleke, pa moramo ploskati, da nima pravice do njih, zaradi “vzgoje”.
Najbolj me je štihnilo za to punco, da bo tudi čez desetletja srečala eno 70-90letno sosedo ali pa se zaklepetala v kakšni čakalnici in poslušala te popolnoma dobronamerne zgodbe:
Joj, kako je zdaj fajn, se spomnim kako veliko so mi pomenili čevlji – bili so takšna dragocenost, kako je vam mladim fajn, da tega niste izkusili … In se bo mogla nasmehniti in spet malo umreti navznoter, ker je zanjo isto, samo da ni bil kriv “čas” ali revščina, ampak samo nepotrebna zloba.
Res dosmrtne bolečine in dosmrtne brazgotine popolnoma nepotrebno. Pa kot sem rekla povsod neka toleranca okoli tega. Fizično, psihično, čustveno – vsi moramo vriskati “disciplina”, če en nasilnež psuje otroka, da visi na računalniku in se neumne delati, če kdo reče “šola na daljavo”, “učiteljica zahteva seminarsko po e-mailu” ali pa ta najboljši do zdaj: “ja, za računalništvo rabiš računalnik”.
Hudo je, res je hudo – lažje je biti sirota, ker se ti vsaj nihče ne smeje “bodi hvaležen, da te sirotišnica gleda”. Dopolniš 18 in ti mati začne noreti okoli izgube otroškega dodatka. Potem pa slišiš “mama je ena sama”. Boli. Res boli.
Še enkrat hvala za razumevanje, drži se in veliko sreče, zlasti ker počasi že prihaja najhujši mesec za nas “sirote na črno” – veseli december poln vprašanj “zakaj nisi z ljubečo družino”.
Lp
In
A veš, da je čisto možno, da bi provokacija – eni ljudje so zelo moteni. Tudi če sama avtorica ni, pa saj vidiš koliko norcev je začelo pametovati, da mora od dijaškega vikend dela ob šoli 18letnica prispevati še tisti drobiž v gospodinjstvo.
Pa če bi bila 30 letnica s tisočakom place je moralna dilema ali starš zaračunava stroške/najemnino ali pusti, da našpara tiste 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti kredita, da lahko začne premišljevati o nakupu stanovanja ali pa samo za aro za v najem.
Zadnja številka za najemnino je bila 450 brez stroškov za garsonjero v zelo starem bloku, še v domeni LPPja: posledično je ara za 3m 1.300€. tudi pri 1.000 plače se hitro nabere hrana, telefon, prevoz itd. Če hočeš še partnerja iskati, še denar za “zmenkarije” – tudi brez počitnic, hišnih ljubljenčkov, najemnine in dela stroškov, si zelo hitro na nuli, brez pretiranih pregreh.
Pri privzgajanju skromnosti je treba bit prekleto previden.
Poznam preveč ljudi, ki so jim starši celo otroštvo vbijali v glavo, da nečesa ne morejo dobiti ali početi, ker ni denarja. Brez diskusije o smotrnosti, ali nekaj res potrebuješ, a potrebujes se eno enako stvar, kako bi si nekaj z varčevanjem lahko sčasoma privoščil,… Samo ‘ne, nimamo’.
Kot odrasli ljudje z lastnimi prihodki je ta folk večinoma čisto odpuljen, kar se financ tiče. Zapravijo vse, kar dobijo, pa običajno še kaj več.
Tako da jaz sem proti nekemu vzgajanju v skromnost. Racionalnost ja, skromnost ne.
Hči je ob vsej skromnosti verjetno vedno sanjala o lepih oblekcah in darilih,ki jih je opazila pri sovrstnikih. Lepo je ućiti otrok skromnosti, toda kje je meja? Sedaj se je v sebi odločila, da bo zapolnila to vrzel in garala, zato kar ni imela.
Ne ne krivim vas, toda sedaj oporekati 18 letnici, ki dela za svoj priboljšek, vendar ni prav.
Tukaj je potrebno tehtanje, kupila si bo priboljške, šola bo trpela, ker oboje ne bo šlo.
Kupila bo priboljške… za telefon in naročnino bo zmanjkalo.
Saj se bo naučila, slej ko prej, ko bo potešila to svojo lakoto.
In tudi, če ne, jas pravim suh je študentski kruh, sodi to k odraščanju osebnosti.
Problem je pomanjkanje financne izobrazbe, in to kar celotne populacije. Vecina jih enostavno ne zna delati z denarjem, ker nas tega nikoli niso naucili. O prihodkih in odhodkih ne vemo nic, mogoce nekaj majhnega o varcevanju (kar je odvisno tudi od karakterja – eni bodo pretirano skrti, eni pretirano zapravljivi), o davkih se manj.
Dobro bi bilo, da bi se naucili osnov (druzinskih/osebnih) financ. Nic ni narobe, ce zapravimo za luksuz, ki si ga zelimo, pa ceprav sw zdi komu drugemu to traparija. Zelo narobe pa je, da ne damo nic na stran ali se ne zavedamo, da moramo zasluziti vec kot porabiti, da imamo dolocene obveznosti, da bomo nekaj lahko ineli tudi z majhnim odrekanjem.
Torej, recimo, vsak mesec 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} za luksuz in 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na stran. Zdaj ce ima ves denar zase, pa pac naj da 50-50 ali 30-70 ali 80-20, samo naj se nauci tudi varcevati, kot tudi privosciti si nekaj.
Pa cisto normalno je, da je kot 18letnica mahnjena na firme, skoraj vsi smo si to zeleli. Problem je, ce zaradi tega trpi njeno zivljenje sicer ali ce zaradi tega ne more placati svojih poloznic, ali da si presstavlja, da bo denar samo pritekal, odtekal pa ne.
In to slednje je problem. Ne pa, a si kupi torbico za 100 eur ali kolo za 1000, ali da vse to na stran. Ko bo znala s financami delati smotrno, bo lahko kupila vse, kar si zeli, brez da bi zaradi tega bila ogrozena njena prihodnost. Moramo znati tako se posladkati z denarjem, kot ga dati na stran za kratkorocne, srednjerocne in dolgorocne cilje, ter rezervo za hude case.
Pogovori se z njo, pojdita v naravo, vzemi si čas. Študiju se je treba posvetiti 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, če pa hoče delati, potem naj se tudi preživlja sama. Postavi ji ultimat. Študentsko delo je žal anomalija v tej državi, ki predvsem mladim ljudem naredi ogromno škode.
Če ste jo morda prevec navajali na skromnost, si je morda mislila da vas ne more prositi za dražje stvari. Zdaj ima pa svoj denar in ga koncno lahko porabi tudi za “luksuz”. Lahko ste veseli, da je tako in da od vas ne zahteva, da bi ji kupovali te stvari. Tudi sama imam 20let, studiram, delam in zivim pri starsih. Denar, ki ga dobim preko dela pac zapravim za oblacila in razne izlete. Vesela sem, da me starsi se financirajo a ne mislim si, da ne bom enkrat zivela na samem in spoznala kaj pomeni denar. Vse ob svojem casu.
Imaš zelo pridno hči, ki poleg šole še služi svoj denar. Za priboljške. In tebe jezi ker kupuje stvari, ki so ji pač sedaj pomembne in si jih želi? Saj ne teži tebi za denar, sama zasluži! Prav ne razumem res. Si sploh kdaj zadovoljna z njo? Jo kdaj pohvališ? Ali samo vedno visiš za vratom in ji hočeš pametovat in dopovedat da ni dovolj dobra/pametna ipd. in si ti bolj in naj tebe posluša?
18 let ima! Jasno da ji je sedaj nekaj drugega prioriteta kot tebi. Najstnica je. Zakaj hočeš iz nje narediti nekaj kar ni? Očitno je pridna in delovna. Slej ko prej jo bo ta faza zapravljanja minila. Temelje da bo uspešno odrasla in odgovorna zase ima očitno, glede na to da ne pričakuje od staršev priboljškov ampak si jih sama prisluži.
Pač vsako obdobje ima svoje čare. Sedaj si lahko privošči. Slej ko prej bo morala skrbeti za osnovne stvari in ji bo za to manj ostalo.
Zivjo
Tako je vsak mlad ko zacne delat si malo privosci, ker si lahko zasluzis svoj denar in ga lahko das kamorkoli in ga zapravis. Seveda to pocnes ce nisi mlad stars ali pa ce si se odselil na svoje.
Vsi ki jih poznam si z denarjem ki ga zasluzijo pac polepsajo zivljenje.
Tisti zloben komentar ki pravi da gospa ni dobro vzgojila hcerko…. pa naj se zaleti v zid in umre kako moras kaj tazga rec
Kaksni so tvoji otroci? Pridni v soli bla bla prva prilika pa majo kokajin v nosu.
Sram naj te bo
Nadja J, 21.11.2020 ob 13:15
Gre se sicer za skoraj odraslo hči. Stara je 18 let. Trenutno zaključuje 4. letnik srednje poklicne šole. Že od otroštva sem jo vedno učila o skromnosti, o vrednotah, da mora biti z majhnimi stvarmi zadovoljna..zdaj pa nekako vsemu temu mojemu trudu skozi leta čisto kontrira.
Hčera med šolo predvsem za vikende, ko ima več časa dela preko študentske napotnice v eni izmed živilskih trgovin. Zdaj, ko je šola ”online” pa praktično dela vsak dan. Zato ima seveda tudi nekaj več denarja kot prej, a že prej je po mojem mnenju vse kar je zaslužila tudi zapravila. Kupuje si vse od kozmetike do dragih firmiranih oblačil, torbic, obutve, skratka vse kar je možno ne glede na to ali to stvar sploh potrebuje ali ne.
Ko sem omenila njej, da me to njeno početje moti mi seveda odrezavo zabrusi, da naj se brigam zase in da svoj denar vloži v karkoli hoče. In tako se najin pogovor okrog tega konča.
Po mojem mnenju ima prav. Lahko pa ji začneš računati stroške in naj si kupuje hrano pa bo malo gledala. Sej če je polnoletna ti nemore noben nič. Dokler zapravlja kar zasluži je res njen problem. Ampak to počne zato ker nima drugih skrbi. Kot so najemnina, poloznice itd. Bo nehala prej ali slej. Edin če bi do 50 pri vas in boste to dopuscali
Punca se šola. Tvoje delo je da je sita, na toplem in varnem. Očitno je pridna. Dela šolo in še zasluži. Zasluži za priboljške. Ker ni odrasla oseba da bi rabila delati za živeti. Najbolj normalna stvar. Ti pa namesto da bi bila ponosna ker ona naredi svoje (hodi v šolo) + še zasluži za priboljške in jih ne zahteva od tebe….hočeš da skrbi za osnovo za katero si ti kot starš dolžna skrbeti? Ne vem kdo tukaj ima bolj mimo pogled na finance. Za moje pojme ti. Ljudje se naučimo delati z denarjem z vzorom. Jaz sem recimo opazovala starše ko so mesečni budget delali. In se tako naučila. In tako delam. Sem zelo organizirana kar se financ tiče. Ampak ko sem bila študentka in zaslužila pa je šel moj denar za moje želje. Sem si kupila avto, oblačila ki so mi bila všeč, kozmetiko, šla na potovanja… Ko sem doštudirala in se zaposlila sem šla v najem. Čez par let kupila stanovanje. Pri 40ih sem v tretjem lastniškem stanovanju. Iz garsonjere prišla na 4 sobno. In še vedno gre višek (po varčevanju) za želje :). Vsi pač nočemo živeti kot menihi samo z osnovo. Nič narobe s tem če si lahko privoščiš.
Forum je zaprt za komentiranje.