Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hči noče it v srednjo šolo

Hči noče it v srednjo šolo

Odgovor na objavo uporabnika
simpl, 03.08.2024 ob 08:50

Otroci rabijo izbiro. Njej daš dve.

PRVA: Hodi v šolo, čez vikende lahko dela in ima ta denar zase, za ostalo poskrbite vi.
DRUGA: Se igra odraslo žensko, nič šole, nič financ od vaju, plačuje najemnino in stroške, sama skrbi za svojo hrano, svoja oblačila….vsedi se z njo in naredi izračun. 200e soba, 100e stroški, telefon si sama plačuje, hrano sama, vse sama….za prevoz poskrbi sama, za dokumente in vse sama. Sproti ji še razložim da bo to do 18ga, potem mora najti svoje stanovanje. Skupaj bi pogledale oglase za najem, in si lahko naredi izračunico kakšno življenje bo imela na minimalcu. Ji dam en mesec 🙂

Super nasvet in deluje. Pri mojih sorodnikih so naredili točno tako, le da je šlo za hčerko, ki je končala gimnazijo in ni hotela naprej na študij. Dobila neko službo, kakršno pač s tako izobrazbo dobiš in šla v svoje stanovanje. No, zdržala je 5 mesecev. Sedaj je spet doma pri starših in nadaljuje šolanje. Tako da, avtorica, to je to. Morate jo poriniti v realnost, da jo dobro okusi. Bo spremenila mnenje, garantiram.

Bo vsaj nekaj zaslužila a ne? Podnevi v kelnariji ponoči pa v sobi nad gostilno. Bolš kot šola? Vzpodbujat dekle za šolo. Tako je tudi začela naša (15i rojstni dan) in zanosila s šefovim sinom (44 takrat). Plačuje sicer preživnino, imamo pa obe doma, hči in vnukinjo. V razmislek.

Ljubi bog, 03.08.2024 ob 10:08

Bo vsaj nekaj zaslužila a ne? Podnevi v kelnariji ponoči pa v sobi nad gostilno. Bolš kot šola? Vzpodbujat dekle za šolo. Tako je tudi začela naša (15i rojstni dan) in zanosila s šefovim sinom (44 takrat). Plačuje sicer preživnino, imamo pa obe doma, hči in vnukinjo. V razmislek.

Sej to veš da za tak razplet ni kriva punca ampak vidva starša?

Bravo! ☝️

Tocno tako.

Tudi naš je imel idejo v 3. letniku, da bi šel delat… Ni problem, seveda se stroški plačajo in se delijo na družinske člane+ najemnina… Gre v 4. letnik ?…

Nasvet iščem, 02.08.2024 ob 18:17

Potrebujem nasvet, kako prepričati hči da bo odšla naprej v srednjo šolo. Končala je OŠ in začela počitniško delat kot pomočnica v strežbi. Pri temu sva jo podpirala oba, le nisva najbolj bila navdušena nad izbiro lokala.

Prejšnji teden je napredovala, dela samostojno, za njo pa je prišla še ena druga, prav tako 15 stara in ta je sedaj njena pomočnica oz. dela za šankom.

Zdi se mi, da jo lastnik napeljuje da ostane, ker je lokal veliko bolj obiskan. Prej je delal samo šef in občasno njegov sin, odkar sta punci pa je razlika sto in ena in ju že starejši moški hodijo žicat.

Ne želim, da konča kariero kot natakarica in rada bi jo spravila na srednjo šolo. Vpisana je že, rekla pa je, da v šolo ne bo hodila, tudi če jo pošljem pouka ne bo obiskovala in si bo poiskala dijaško delo v mestu. Mož ji je sicer obrazložil o prihodnosti in se je ne prime nič. Čisto se je spremenila. Odgovarja mi s “tiho bodi” in odide ven.

Se kdo spopada s podobno problematiko?

Zato gre svet u kurac…. Ni več pravih moških…. Očetov…. Same neke picke…. Debil idiotski….. Kdo postavlja pravila v hiši do polnoletnosti?????brezjajcnik sprašuje na monu kaj narediti…..resetiri jo na tovarniške nastavitve…….ce bo pr 18 istega mišljenja….. Mars cez vrata…..hitro se bo vrnila….. Kaj se pa gre smrkla

Kakšna mati si ti?? 15 letnica kelnerca?? Obupna mama si, fuj

Bolj bos jo silila Slabse bo

Tudi moja je delala/kelnarila/ od 15.leta, ampak samo ob vikendih. Končala je 2 srednji šoli in 2 fakulteti. Kot dijak lahko dela samo v primeru, da je vpisana v srednjo šolo. Če ji je to delo všeč, jo vpišite v gostinsko šolo, tako bo lahko delala to, kar želi. Previdnost pa ni odveč, mlada punca, ki ji inponira pozornost moških, da o moških sploh ne govorimo. Pojdita z možem vsak dan k njej na kavo, čakajta jo ob koncu dela, potem pa skupaj domov, tudi če vama ni to delo ok, jo podpirata. Najstniki so pač takšni, da kar koli rečeš, ni ok. Če pa res želi vse to, kar ste napisali, pa ji predlagajte tudi popolno osamosvojitev, seveda doma, ampak plačilo vseh stroškov, naj se sama oblači in obuva, skratka, naj se nauči, da ni doma vse zastonj. S 15timi leti se itak ne more redno zaposliti. Sicer pa vprašajta njenega šefa, ali jo želi redno zaposliti. Hitro se bo končalo, verjemi. Zamota nadzor v svoje roke in bodita striktno stroga. Ja, denar naredi svoje. Ampak s tem ne bo mogla samostojno živet. Veliko sreče vama želim.

Imam 3 hčerke. Že od malega jim tupim, da v gostilni ne bodo delale niti pod razno.

Če jim kdo začne s takimi idejami polnit glavo rečejo: “Ata ne dovoli!” Pogled na 200cm 150kg ateja potem poskrbi za ostalo.

Mladoletne osebe imajo omejitev pri delu in niti ne smejo prodajati ali streziti aljoholnih pijac. Jaz bi na vasem mestu prijavila na inspektorat za delo. V tistem času , ko bo inspektor prisel, jo bo popisal in bo morala zapustiti delovno mesto.

NIKOLI, 14.08.2024 ob 08:31

Imam 3 hčerke. Že od malega jim tupim, da v gostilni ne bodo delale niti pod razno.

Zakaj pa ne? A tako slabo zaupaš svoji vzgoji, da se bojiš, da se bodo skurbale s prvim pijancem, ki bo imel 5 minut časa?

Potrebuje eno okoli kepe! Nujno!

Hči ima prav. Tudi Tereza Vuk je bila brez srednje ś. pisateljica.

Zakaj nikoli, 14.08.2024 ob 09:15

Zakaj pa ne? A tako slabo zaupaš svoji vzgoji, da se bojiš, da se bodo skurbale s prvim pijancem, ki bo imel 5 minut časa?

Današnje otroke vzgaja izprijena družba in ne starši.

Imajo kaj bolj pametnega za delat, kot v gostilni.

Zmenite se, da bo lahko delala vikende in praznike.

Pustite jo tako kot je.Sigurno si bo premislila in bo šla v šolo.Bo mogoče spoznala da to ne gre.

Kot so ti že napisali – če bo delala, naj prispeva k vsem stroškom, sama skrbi za svojo prehrano, oblačila, luksuz in razdelite si gospodinjska opravila.

Ker če zdaj dela in je ves zaslužek njen, vi pa polnite hladilnik, ji kuhate, kupujete oblačila in ostalo, plačujete položnice… Ja, potem ni čudno, da se ji zdi, da je vse fino in da je samo polna denarja brez stroškov in obveznosti.

Torej si 15 letno hči dala delat v nek lokal kjer se stari primitivni vaški pezdeti slinijo nad njo, jo šlatajo in drkajo na njo? In ponujajo verjetno kdo ve kaj še vse za kakšne dodatke. In to se starši imenujete. Mislim sramota. Ne vem kaj javkaš, sama si dobesedno 15 letno hči prodala za par evrov. Verjetno to bla edina možnost a? Ni mogla it v kakšno štacuno, fabrko ipd?

Ko sem studirtal in stanoval v studenskem domu je bilo tudi nekaj punc, ki so “studirale” neke lahke visokosolske studije in full time delale v strezbi(navadno je slo za neke pajzle)

Po koncanem “studiju”, so se vedno delale v strezbi. Ce bi zacele to pri 15 letih, bi vsaj imele kaj denarja in delovne dobe.

Če jo želite, jo lahko zelo hitro spravite v red. Pri teh letih jo živite, še vedno skrbite zanjo, še vedno ni polnoletna …

Kot so predlagale zgoraj, lahko dela, vendar naj prispeva za stroške, prispeva pa naj tudi pri skupnem delu kot so pranje perila, likanje, čiščenje, kuhanje … Povejte, da so potem tudi na njej stroški kupovanja oblačil, obutve, frizerja ipd.

Ne vem, v katero srednjo šolo se je hotela vpisati, ampak prepričana sem, da bi srednjo poklicno šolo lahko naredila brez večjega problema. Torej kakšno triletno trgovsko, gostinsko … Res je zelo škoda, da bi imela samo osnovnošolsko izobrazbo, ker te to lahko tepe kasneje. Pa sigurno se tudi pozna pri razmišljanju, razgledanosti, socialni vključenosti … Če šola ni pretežka, lahko komot dela tudi popoldneve, mogoče ne vse, ampak kakšne tri bi pa sigurno šlo.

Če ne gre drugače, bi se jaz pogovorila z njenim delodajalcem …

Tudi naša. Ampak naša je začela delati v srednji. Moja edina zahteva je bila, da kar koli bo začela, bo tudi dokončala. Dobila je denar, napitnino, lastnik pa tudi kazen, ker je delala pod drugim imenom. In je še vedno delala. “Končala” srednjo s popravci, ker pa je od 18-tega leta dobivala štipendijo na svoj račun, jo je morala do 21-tega vrniti. V 2 tednih naredila popravce in maturo s prav dobrim uspehom. Ampak je še vedno vztrajala v strežbi. Omislila si je s.p., sem ji pomagala z več 1000 eur. Namesto, da bi delala, se je polenila. Vse jemala zelo lahkotno, sedaj plačuje penale. Jo je pa srečala pamet, naredila pripravništvo (zdravstvo), takoj dobila zaposlitev, ampak še vedno dela v prostem času v gostinstvu, da bo poplačala dolg. Moja vzgoja? Ne, jaz je nisem tako vzgajala, ampak najstniki so tako pametni, da bog pomagaj. Nikoli jim ne prideš do konca. Kazni? Ne zaležejo. Ko si nekaj vbijejo v svojo trmasto glavo, bodo vztrajali in tudi, ko pridejo do tega, da so naredili narobe, krivijo starše. Naša pravi: vedno je kriv starš. A res!? Otroka ne vzgajaš v smislu slabih navad, otroci, ko odidejo v srednjo, nimaš več toliko vpliva. Srečujejo se z drugo nataliteto, drugačnim pogledom na svet in denar in kar naenkrat sem bila jaz najbolj butasta in zastarela, ker so bili starši sošolcev veliko mlajši od mene, živeli so v stanovanjih, ne na kmetih, ….. Jaz nikoli nisem svojima otrokoma želela nič slabega in še vedno ju podpiram in sem jima na voljo, vedno. Zato ju tudi imam. Upam, da bosta imela svoje otroke in da jima bodo ravno tako srali po glavi, kot onadva meni. In da bosta toliko prisebna, da se bosta spomnila, kako sta bila trmasta in nepopustljiva do mene. Morebiti pa jima bom napisala nekaj svojih spominov, kolikor vem, mi pisanje kar gre.

Draga hči,

imaš dve izbiri:

1. ne greš v SŠ in greš delat. A to ob enem pomeni, da se tudi odseliš od doma in se sama preživljaš (stanovanje, položnice, hrana, obleka, zavarovanja…), brez najine pomoči.

2. se redno in vestno šolaš. Potem lahko ostaneš doma, dokler si v procesu šolanja, v tem času te oba starša finančno in drugače podpirava. Če šole ne boš delala, ne boš hodila, letnika ne boš izdelala, pa te itak čaka scenarij 1.

Izberi.

Te imava preveč rada, da bi te prepričevala v nekaj, kar si ne želiš in kjer ne boš s srcem. Se boš učila z življenjem. Tudi to je pot.

Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close