Hčerkin rojstni dan
Tudi mi bomo praznovali drugi rojstni dan, nameravam pa pripraviti italijansko sirovo pito; enkrat sem jo že naredila in je zelo dobra. Za pripravo ne porabiš veliko časa, pečeš pa jo, ko imaš že goste, tako da jim jo lahko postrežeš toplo, pa seveda torto – skutino, ki sem jo tudi že večkrat naredila, ker je zelo dobra, enostavna in predvsem – zelo hitro se jo naredi – v pol ure ali pa še prej, pa še brez jajc in moke je.
Če te zanima, sporoči, pa napišem recept za oboje.
Za “prej, vmes in potem” pa kakšni dobri otroški piškoti, suho sadje, za grickat so dobri tudi koruzni kosmiči – Corn Flakes – kar tako, namesto čipsa na primer
Lep pozdrav, Tina
tukaj so:
SKUTINA TORTA
sestavine za podlago:
1 skodelica zmletih piškotov (npr. Leibniz – polnozrnati),
1 skodelica mletih orehov (ali lešnikov),
75 g stopljenega masla
skutin nadev:
25 dag gladke skute,
1 dl sladkorja v prahu,
3 dl smetane (lahko kislo ali sladko – nestepeno),
3-4 banane, narezane na majhne koščke (lahko tudi kakšno drugo sadje, po osnovnem receptu je mango trije na drobno narezani)
Sestavine za podlago zmešaj (1 skodelica je približno 2,5 dl) in stresi v tortni model, jaz ga ne namastim, ampak dam peki papir, potem pritisni (z žlico) enakomerno po dnu. Po osnovnem receptu naj bi dala za 30 minut v hladilnik, tudi če ne, je v redu. Po podlagi preliješ skutin nadev, ki ga pripraviš tako, da zmešaš vse sestavine za nadev. Lahko potreseš še z mletimi orehi (ali lešniki) in daš v hladilnik.
Ker je torta pri klasični velikosti tortnega modela kar nizka, kakih 5 cm, jo jaz razdelim na 8 delov in ne 12, kot se ponavadi reže torte. Pa še nekaj – pri tej torti ni bojazni, da ne bi ratala.
ITALIJANSKA SIROVA PITA
sestavine za testo:
20 dag moke
10 dag margarine
malo soli
½ dcl belega vina
½ čiste juhe ali vode
sestavine za nadev:
10 dag topljenega sira
2 jajci
1 žlica parmezana
ščepec nastrganega muškatnega oreščka
1 dcl belega vina
Iz moke, margarine, vina in juhe, oz. vode, zamesiš krhko testo in pustiš, da na hladnem počiva pol ure. Nato ga razvaljaš in z njim obložiš dno okroglega pekača s premerom 20 cm. Po njem položiš 10 dag na rezine narezanega topljenega sira in preliješ z zmesjo iz 2 stepenih jajc, parmezanom, muškatnim oreščkom in belim vinom. Pečico razgreješ na dobrih 200 stopinj C in pečeš pito 30 do 35 minut. Namesto vina lahko uporabiš mleko ali smetano.
Jaz sem iz napisanih količin naredila dve pite na pladnju premera 24 cm – pladenj za pizze, se mi zdi, da je pita bolj dobra, če je bolj tanka. Sta pa dve pite dovolj za recimo 4 odrasle. Če hočeš vse že prej pripraviti, seveda potrebuješ za več ljudi več pladnjev za pizzo ali pa daš vse skupaj na en večji pladenj.
Naj vam tekne, pa sporoči, če vam je bilo všeč.
Lep pozdrav, Tina
Po originalnem receptu je treba dodati še želatino – sem pozabila povedati, ampak jaz je ne dam nikoli, ker gre tudi brez nje. Se je pa tudi meni zgodilo, da se je, ko sem torto razrezala in dala na krožnike, vse razlezlo, včasih se pa naredi, tako kot mora biti. Pa ne vem, od česa je to odvisno, od količine banan, ali od vrste skute ali od tega, koliko časa je torta v hladilniku. Še nisem ugotovila. Ampak je pa dobra, kakorkoli.
Lep pozdrav, Tina
Forum je zaprt za komentiranje.