Hčerka in puberteta
Otrok je mladoleten zato pod nobenim pogojem ne zaklepaj vrat in je ne meči ven. To se zgodi po dopolnjeni polnoletbosti. Mene je mati sledila in mi sramoto delala, relativno kmalu od sramote nisem šla nikamor. V resnici je imela neko obdobje ko je obupala i. Me pustila na miru jaz sem bila pa v takšni notranji stiski, da sem zelo hrepenela po tem da mi nekdo postavi meje, me prizemlji. Jaz bi jo imela pod popolnim nadzorom do nadaljnega in vso energijo vložila v to, da vzpostavimo zaupanje in odnos. Pa molitev v ta namen. Dela čudeže.
Sosedova hči je v 1. Letniku srednje šole zapadla v slabo družbo in je postala totalno nemogoča in neukrotljiva. Uspeh v šoli katastrofa, stalno špricanje, odgovarjanje učiteljem,… Po pol leta sta bila ze precej obupana, ko je hčera začela s tem, da jih bo prijavila na CSD, ker jo zanemarjata, tepeta, zmerjata,… v glavnem naštela jima je je vse svoje pravice, nakar fotru poči film ko jo 3 dni ni bilo domov in jih potem se nadira kot da sta najslabša starša na svetu (prej nasprotno) ji ponoči spakira kufre jo peljeta z ženo naslednji dan namesto v šolo na CSD, začneta svetovalki razlagat da nista sposobna skrbeti za nastniško hči , da ne morta gledat ko pri njima trpi… in da naj ji najdejo rejniski dom v katerem se bo pocutila dobro in sprejeto, do takrat pa naj bo rejniskem centru.
V glavnem je zaleglo, je pa potem trajalo nekaj časa da sta jo spravila nazaj v prejsnje stanje.
Upam, da gre punca na policijo svoje starše prijavit za zlorabo, ali pa si vsaj žile prereže, da jo kakšen psihiater vzame pod okrilje. CSD pa šola pa naj dobita božjo kazen, ki si jo zaslužita, da se je takšnim ljudem pustilo otroke.
Mislim, kakšen izrojen defekt evolucije zaklene 14letno hčeri na dež in mraz, potem pa besni ker ni crknila od premraženosti ali pa bila celo posiljena. Izrojeno do amena – če bi Bog ostajal taki “starši” ne bi.
Zivjo, sem bila sama podobna v teh letih, cisto se mi je strgalo, mi je bilo pa vseeno za vse, saj sem bila zelo depresivna, zato je bilo vseeno kaksne meje sta mi starsa postavljala (sta mi jih ogromno in na vse nacine) pa ni nic zaleglo, ker itak nism hotla zivet.. depresija je resna bolezen, na zalost takrat tega ni nihce vedel in hvalabogu sem se po dolgem casu sama resila iz tega in se popolnoma spremenila, ko sem imela voljo do zivljenja. Danes sem 22letnica, imam diplomo, skoraj 1letnega sincka, uglaunm stvari kr postimane. Ne sekirajte se za bedne komentarje, da sta slaba starsa, ce dela take stvari kot sem jih delala jaz, ni cudno da se vam je “strgalo” in ste jo zaklenili, tudi moja mati mi je ze vrgla kovcke in me poslala nej grem kamor hocem.. pogovorite se glede tega z njo, morda ima iste tezave. Jaz sem imela lepo okolje in vse vredu, ampak depresija pac pride, to je pac bolezen ki lahko udari vsakogar. Veliko srece vam zelim.
Najbolje,da zdaj vsi pljuvate in po starših in po najstnikih. Važno, da imate vsi vse pošlihtano pri sebi,ane? Gospa se je na vas obrnila za nasvet.
Skratka, sankcije. Stara je 14, sta njena zakonita skrbnika,zanjo morata skrbeti. Jaz mislim da je zadnja stvar ki jo hočeta, vmešavanje države (csd naprimer). Mislita, da je jokala ko sta jo zaklenila ven? Verjamita da je veselo odcepljala h kolegici. Lahko ji vzameta telefon, lahko ima haus arest, lahko ji data ultimat itd. Javita šoli, da vama za vsako oceno ali izostanek javijo. Dokler se ocene v šoli ne popravijo, ne bo šla nikamor. Za vsako enko, bo sedela doma. Naj zbriše neprimerne slike in preneha s pizdarijami na internetu, če ne pa bo dobila nokio. Predlagam,da ji zasežeta telefon in pregledata. Vidva ga plačujeta, vajin je. Morata stopiti skupaj in resno postaviti neka pravila in ji predstaviti kakšne bodo sankcije,če se jih ne bo držala.
Vem kako je. Mogoče vaju bo celo “zasovražila” a se vama bo nekoč zahvalila. Mislim da sta spoznala da s pogovori si pač ne bo nič dala dopovedati.
Otroci se največ naučijo z opazovanjem in posnemanjem tistih oseb, s katerimi so čustveno povezani in so v njihovem življenju pomembne. V predšolskem obdobju imajo osrednjo vlogo starši, pa tudi ostali družinski člani, ob vstopu v vrtec vzgojiteljice, v starejšem predšolskem obdobju pa tudi vrstniki. Pri učenju navad je tako najpomembnejši zgled v njihovem vsakdanjem življenju. Učenje vedenja se začne ob rojstvu in poteka nenehno. Otrok z vsakim dnem vase srka navade, vrednote in rituale v družini, zato je pomembno, da starši sami uporabljajo in živijo tiste navade, ki jih želijo privzgojiti otrokom.
Andreja Demšar, univ. dipl. psih.
Karakterji otrok so si različni kakor smo si različni odrasli. Treba je najti povezavo med sebi in otrokom da potem vzgoja štima. Sama sem bolj energične in svobodomiselne narave ,moja mama pa izredno konzervativne. Imela sem kar zelo diktatorsko vzgojo pa mislite da je pomagalo? Prej je dosegla kontra efekt da sem se še bolj upirala in delala stvari, ki jih drugače sploh nebi. Nikoli nisem bila slišana in sprejeta zato kakršna sem v resnici. Bila bi sprejeta samo če bi mislila in delala kot moja mati. Edina sreča da imam zdravo pamet in se nikoli nisem podajala v droge ker v tem nisem videla smisla in se odmaknila od diktatorstva ko sem tudi pri sebi poštimala. Toliko na kratko. Preberite 3x ali pa 10x moj zapis preden zavozite svoje otroke. Jaz sem se veliko iz tega naučila, imam svojo lepo družinico, moja mama pa nič. Še vedno dela in vozi isto. Otroku je potrebno dati tisto kar potrebuje, nič manj in nič več, postaviti zdrave in logične meje in vedno obrazložiti zakaj je tako, ne vsiljujemo mu svojega mnenja in pogleda na svet ampak sprejmemo njegovega takšnega kot je ter mu pomagamo da iz tega nastane veliko dobrega. Ko pristane v puberteti potrebuje pa še več ljubezni in razumevanja. Če sta komunikacija, razumevanje in obojestransko spoštovanje priučena in prakticirana skozi celo otroštvo in da tega kot starš ne izrabimo, ne bo niti v puberteti problemov.
Kaj si oa zadnjih 14 let delala z vzgojo? ?? Taka vzgoja, tak otrok. Če do zdaj nisi bila sposobna ohranjat avtoritete in discipline, boš tudi zdaj to težko dosegla…
Ti pa iz lastnih izkušenj povem, da je to samo iskanje pozornosti, kakršne koli že. A najpogosteje ravno pozornosti staršev, ki se vam ne da zares ukvarjati z otroci(če bi se ti, ne bi zdaj imela tega problema) in namesto da se zgroziš ob mojih besedah, se raje zamisli.
Pa srečno.
Klasikaaa, 14.10.2020 ob 09:20
Okol tega se ni za sekirat. Daj otroku dihat in delaj svoje. 14 letna že ima dost svoje pameti da ve kaj je zanjo prav, če ne pa naj živi drugje ali pošlji v zavod, da jo še do konca pokvarijo.
14-letni otrok misli, da je najbolj pameten, da vse ve starši pa nič. Punco je potrebno definitivno omejit, postavit jasne pogoje in po potrebi vzeti pameten telefon ali izbrisati račune na istagramu, Facebook… Jaz bi ji dala navaden telefon na tipke, pri takem obnašanju rabi telefon samo za nujne zadeve. Če se ne bo zdaj ukrepalo bo globoko zabredla, žal.
sori sam če sta tok ne sposobna pol pa nevem. Sedaj jo bo resit tesko ni pa se prepozno. Se bo treba pa z njo veliko vec ukvarjat. Kar se tice sole ma da se uci usaj eno uro na dan. Ko se uci ji uzemta telefon in ce ne gre drugace jo nadzorujta da se res uci, in ne gleda zgolj v zrak. Tudi drugje ji postavlajta meje. Tesko ji je reci da se z prijatelico ne sme druzit lahko pa jo omejita do te meje da nebo vec nosila oblek od nej in tako….. postavita ji meje ce jih ne uposteva sledi kazen. U končni fazi lahko ji das vedeti da se jo mas namen odpovedat. Vendar potem res delaj v tej smeri in ce je v njej usaj kancek pameti se bo spometovala sama. Cene ji pa tako ali tako ni pomoci
Sem bila ista bila sem depresivna, 18.10.2020 ob 09:56
Zivjo, sem bila sama podobna v teh letih, cisto se mi je strgalo, mi je bilo pa vseeno za vse, saj sem bila zelo depresivna, zato je bilo vseeno kaksne meje sta mi starsa postavljala (sta mi jih ogromno in na vse nacine) pa ni nic zaleglo, ker itak nism hotla zivet.. depresija je resna bolezen, na zalost takrat tega ni nihce vedel in hvalabogu sem se po dolgem casu sama resila iz tega in se popolnoma spremenila, ko sem imela voljo do zivljenja. Danes sem 22letnica, imam diplomo, skoraj 1letnega sincka, uglaunm stvari kr postimane. Ne sekirajte se za bedne komentarje, da sta slaba starsa, ce dela take stvari kot sem jih delala jaz, ni cudno da se vam je “strgalo” in ste jo zaklenili, tudi moja mati mi je ze vrgla kovcke in me poslala nej grem kamor hocem.. pogovorite se glede tega z njo, morda ima iste tezave. Jaz sem imela lepo okolje in vse vredu, ampak depresija pac pride, to je pac bolezen ki lahko udari vsakogar. Veliko srece vam zelim.
torej si mati samohranilka katero je kresnil zadrogiran bosanac
Forum je zaprt za komentiranje.